...

Не п’ємо, а лікуємося: 5 причин пити вино щодня

Підпишіться на нас:

Вчені неодноразово заявляли про користь вина. Червоне вино взагалі вважають важливою частиною найкориснішої у світі дієти – середземноморської, а регулярне вживання вина корисне для серця, судин та організму загалом.

Шикарна шевелюра

Найкорисніший компонент червоного вина – ресвератрол. Це антиоксидант, який бореться із запаленням, вільними радикалами, передчасним старінням та іншими не найприємнішими станами.

Саме ресвератрол благотворно впливає волосся. Вчені з’ясували, що він пригнічує будь-які запальні процеси у шкірі волосся, а також уповільнює процес загибелі клітин. В результаті волосся росте значно швидше і стає міцнішим. Додатковий бонус – посилення під дією компонентів вина циркуляції крові у шкірі голови. Це теж сприяє росту волосся та перешкоджає випадінню.

Чудова шкіра

І тут на арену знову вривається ресвератрол. Він, виявляється, здатний пригнічувати зростання бактерій, що викликають прищі – найчастіше це Propionibacterium acnes. Експерименти показали, що з цим завданням основний компонент вина справляється навіть краще, ніж пероксид бензоїл, який входить до складу багатьох кремів і мазей від прищів.

Вчені вивчили комбіновану дію вина та мазей від прищів на основі бензоїлу пероксиду. Виявилося, що разом з келихом вина всередину зовнішні засоби працюють набагато краще, ніж без нього. Крім того, ресвератрол не тільки пригнічує бактеріальний ріст, а й перешкоджає утворенню шрамів після прищів. Загалом суцільні плюси.

Ще одна несподівана перевага вина – захист від сонячних опіків. Ні, відмовлятися від сонцезахисного крему не потрібно, але варто знати, що ресвератрол показує себе з кращого боку. Він бореться із вільними радикалами, а це, у свою чергу, знижує ризик розвитку сонячного опіку.

Здорові зуби

Вино здатне пригнічувати зростання бактерій на зубах. Звичайно, чищення зубів келих вина замінити не в змозі і від карієсу не врятує, але на деякі позитивні ефекти від вживання вина можна очікувати.

Найголовніше – вживання вина допомагає зменшити кількість бактерій на поверхні зубів. Бактеріальні біоплівки – щільні скупчення мільйонів бактерій – під впливом компонентів вина майже повністю зникають. Це означає, що і ризик розвитку карієсу знижується, і самі зуби стають білішими. Поліфеноли, які є у вині, також корисні і для ясен, причому це справедливо як для червоного вина, так і для білого.

Зміцнення імунітету

Кашель, нежить, висока температура – ці застудні симптоми болючі, а позбутися їх швидко зазвичай досить проблематично. Ліки, які полегшують стан при застуді, звичайно, існують, але вино може стати корисним та приємним засобом профілактики.

Вчені з Іспанії провели експеримент, до участі в якому запросили майже 4000 осіб. Через рік вони з’ясували, що люди, які регулярно пили вино, рідше хворіли на застуду, ніж ті, хто не пив зовсім, а також любителі пива чи лікерів. Цей ефект вчені також пов’язують із здатністю вина боротися із запаленням.

Сон

Червоне вино – чудове снодійне. Такий ефект пов’язаний з мелатоніном (або дуже схожою на нього речовиною), яка є у шкірці червоного винограду. Отже, не ресвератролом єдиним – є у вині й інші компоненти, на які є сенс звернути увагу.

Мелатонін, що міститься у вині, сприятливо впливає на біологічні ритми, налагоджуючи сон. Він працює так само, як і натуральний мелатонін, який виробляється самим організмом.

Говорячи про користь вина, не можна не сказати про його позитивний вплив на серце та судини, зниження ризику розвитку діабету 2-го типу, зменшення рівня холестерину та, відповідно, зменшення ймовірності розвитку атеросклерозу. Крім того доведено, що вживання вина допомагає знизити ризик отримати деякі онкологічні захворювання, наприклад рак легенЬ та рак молочної залози.

Не варто забувати про небезпечні наслідки

Незважаючи на те, що корисні властивості вина та його компонентів вже неодноразово описувалися в наукових авторитетних статтях, не варто забувати, що безпечної дози алкоголю не буває, а вживання вина та іншого спиртного у великих кількостях може завдати незворотної шкоди здоров’ю. Помірність у вживанні алкоголю надзвичайно важлива, а зловживання спиртним перекриє потенційну користь червоного вина, спровокувавши проблеми з печінкою, порушивши (а не покращивши) роботу серця, викликавши ментальні проблеми, серед яких підвищена тривога, депресія та порушення пам’яті.

Вживання надмірної кількості алкоголю – понад 14 порцій алкоголю щотижня для чоловіків та більше 7 для жінок – протягом тривалого часу здатне спровокувати серйозні порушення, знизити тривалість життя та стати причиною передчасної смерті.

Ресвератрол – найголовніший корисний інгредієнт вина – є не лише у ньому. Його багато не тільки в червоному винограді, а й у чорниці, ягодах асаї і навіть в арахісі. Має сенс ввести до свого раціону і ці продукти.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я