...
ГоловнаКрасаЧому власникам проблемної шкіри потрібно перейти на лікувальну косметику і чим вона...

Чому власникам проблемної шкіри потрібно перейти на лікувальну косметику і чим вона відрізняється від звичайної

Підпишіться на нас:

Лікувальна косметика стоїть окремо від будь-яких інших доглядових засобів і має особливості, які точно варто дізнатися перед тим, як почати використовувати її. У нашому матеріалі розставляємо всі крапки над i у цьому питанні.

Будь-яка косметика вимагає ретельного підбору з урахуванням особливостей та потреб шкіри, і це особливо стосується лікувальної косметики. Разом з Вікторією Сагалевич, лікарем-косметологом, лікарем-дерматологом розберемося в особливостях лікувальної косметики і в тому, кому і навіщо вона потрібна.

Навіщо потрібна лікувальна косметика?

Досить часто лікарі дермато-косметологи розписують пацієнтові курс лікувальної косметики, пропонуючи кілька варіантів домашнього догляду. Зазвичай такі засоби призначаються при наступних захворюваннях: акне, себорея, розацеа (рожеві вугри), підвищена робота сальних залоз, гіперкератоз, виражена гіперпігментація – саме у цих випадках на допомогу приходить лікувальна косметика.

Найчастіше оригінальна лікувальна косметика продається в аптеці. Існують лінійки європейських виробників (серед яких найкращими є французькі), вітчизняні та корейські і тайські. Серед найвідоміших: La Roche-Posay, Uriage, Bioderma, Home-peel, CeraVe, Vichy та ін. У цих брендів існує спеціалізована косметика не тільки для обличчя та тіла, але й для волосся та шкіри голови.

Які нюанси важливо враховувати?

У брендів лікувальної косметики є цілі серії, які підходять для певних типів шкіри: нормальної, комбінованої, з підвищеною роботою сальних залоз, при розацеа або при себореї. Зазвичай, пацієнтам призначається ціла лінійка. Як правило, фахівець розписує, який саме засіб і для чого потрібний.

Важливий пункт, який не можна упускати: ніколи не варто займатися самолікуванням та вибирати лікувальну косметику за відгуками та рекомендаціями. Подібні продукти повинен підбирати спеціаліст, який знайомий з особливостями вашої шкіри і зможе поставити правильний діагноз і призначити домашній догляд, який буде найбільш ефективним саме у вашому випадку.

Необхідно розуміти, що лікувальна косметика найчастіше вирішує дерматологічні та медичні проблеми, а не естетичні. Безумовно, у професійній косметиці, спрямованій на anti-age, містяться такі компоненти, як пептиди або ретинол, які коректують вікові зміни; містять компоненти, що зменшують зморшки; підвищують тургор тонусу та еластичність шкіри, допомагають нівелювати пігментацію; володіють хорошим сонцезахисним фільтром і некомедогенним дією. Лікувальна косметика найчастіше не спрямована на такі вікові проблеми, як зморшки чи зниження тонусу шкіри.

Як підібрати лікувальну косметику під певну проблему зі шкірою?

Розацеа та купероз

Для косметики, яка лікує розацеа та купероз важливо, щоб вона була гіпоалергенною і щоб до її складу не входили віддушки та сильні консерванти. Засіб повинен зміцнювати стінки судин, знімати запалення, вирівнювати епідерміс, проводити профілактику гіперкератозу, сприяти природному виробленню емолентів.

Найчастіше в таку косметику входять такі компоненти: ліпідний комплекс, азелаїнова кислота, поліфеноли, зелений чай, вітамін Е – всі вони працюють над профілактикою розацеа. Якщо до захворювання приєднується ще й інфекція дуже важливо, щоб до складу косметики входив антиабктеріальний компонент.

Найчастіше до складу емульсій, кремів та сироваток, які лікують розацеа та купероз, входить ніацинамід, який знижує активність кровоносних судин. Також важливою складовою є масло каріте, яке пом’якшує та зволожує шкіру. Бажана присутність ультрафіолетових фільтрів, які захищають від впливу сонця, церамідів, що підвищують зволожуючі здібності шкіри, а також зміцнювальних компонентів (антиоксидантів, вітамінів К та Р).

У складі лікувальної косметики добре себе зарекомендували ланолін та жирні кислоти, які зволожують шкіру, покращують її бар’єрний шар, знижують чутливість та добре зменшують судинність. Завдяки збалансованому складу та правильним природним компонентам засоби не жирнять шкіру, заспокоюють її та зволожують.

Акне

При акне дуже важливо, щоб косметика була некомедогенною. Це означає, що засіб не провокуватиме утворення нових комедонів (закритих або відкритих), або чорних точок. Зазвичай дуже важко підібрати засіб, який не викликав додаткових захворювань. Пацієнти, які страждають на акне, постійно з ним борються і очікують, що лікувальна косметика дасть хоча б мінімальну ремісію.

Важливо розуміти, що акне це внутрішнє захворювання, і до нього важливий комплексний підхід. Крім зовнішньої лікувальної косметики також призначаються антибіотики з протизапальними препаратами, тому що необхідно вирішувати завдання не тільки роботи сальних залоз, але і множинних запалень, які виявляються на обличчі у вигляді пустул або кістозних утворень.

Не менш важливо, щоб лікувальна косметика, що допомагає при акне, містила хоча б мінімальний фактор сонцезахисту. Шкіра людей з акне схильна до утворення постзапальної пігментації, тому сонцезахисні фільтри для них дуже важливі, так само як і ретиноїди, які звужують пори.

Стрічка новин:

Здоров'я/Краса/Лайф

Ще новини:

Як створити затишний і комфортний образ в офіс для зайнятих леді

Інколи, навіть коли і час дозволяє, абсолютно не хочеться витрачати його на стилізацію образу. І так багато справ!...

Що треба робити, щоб мити голову рідше: корисні поради від трихолога

Хочеш палку дискусію серед подруг, запитай їх, як з якою частотою правильно мити голову! Справа в тому, що для...

Чому саме елегантні піджаки-пальто мастхев демісезону

Якщо ти добре "просьорчиш" інтернет, то помітиш, що піджаки-пальто в трендах вже не перший сезон. І не перший...

Топ-4 моделі верхнього демісезонного одягу на жовтень: коли пуховик носити ще зарано

На календарі жовтень, а це означає, що погода може бути мінливою, зранку вже холодно, а вдень ще пригріває...