Ці три добавки не можна вважати простими «вітамінками» і приймати потрібно їх з обрежністю

0
Ці три добавки не можна вважати простими «вітамінками» і приймати потрібно їх з обрежністю
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Прийом біодобавок для багатьох з нас став такою ж рутиною, як чашка ранкової кави — в умовах міського життя організму і справді, схоже, потрібне «підживлення». І ми справді можемо помічати, що деякі вітаміни покращують настрій та самопочуття, і ось тоді виникає серйозний ризик…

… збільшити рекомендовану дозу, щоб посилити ефект. Але не роби так ніколи! І ось чому.

У новому звіті просвітницького медичного проекту Discover, співавтором якого є лікар-терапевт з Техасу доктор Ахмад Талха Азам, міститься попередження про неприпустимість прийому занадто великої кількості трьох вітамінів – вітаміну А, вітаміну В3 (він же ніацин), а також вітаміну Е. Усі вони можуть бути небезпечні, призводячи до нудоти, болю в кістках і навіть внутрішньої кровотечі.

“Деякі люди приймають вітаміни і добавки, будучи впевненими, що вони принесуть тільки позитивні зміни здоров’я, але це дуже легковажно, адже дуже мало відомо про те, як вони насправді працюють”, – стверджує професор хімії Олена Гоун.

Вітамін В3 – ніацин

Наприклад, ніацин часто рекомендують при артриті, високому рівні холестерину та для покращення мозкової активності. Співачка Кеті Перрі зізнавалася, що разом із чоловіком Орландо Блумом щодня п’є ніациновий напій, який «робить обличчя червоним, бо прискорює кровообіг». Однак не варто поспішати брати приклад із зіркового сімейства — адже добова доза ніацину, що рекомендується, становить всього 16 мг для чоловіків і 14 мг для жінок на добу.

І, як стверджує портал Dailymail, почервоніння шкіри та діарея – вірні ознаки передозування та виникнення негативних ефектів. До того ж ряд лікарів пов’язують вживання антивікових добавок з ніацином у формі нікотинаміду рибозиду з виникненням онкологічних захворювань мозку (таких висновків дійшли, зокрема, дослідники з Університету Міссурі-Коламбія. А вчені з Гарварду додають, що тривалий прийом більше 35 мг свербіж шкіри, запаморочення, нудоту, розлад шлунка чи втому.

Вітамін А

Вітамін А – це добавка, яку можуть рекомендувати для здоров’я очей та підтримки імунної системи.

Добова доза близько 900 мікрограмів вітаміну А для чоловіків та 700 мікрограмів для жінок. Перевищення рекомендації утричі робить вітамін токсичним. На тлі прийому занадто великої кількості вітаміну А розвиваються біль у кістках, нудота, блювання, сухість шкіри, нечіткість зору та чутливість до яскравого світла.

І в зоні підвищеного ризику курці, у них форми вітаміну, такі як ретинол і бета-каротин, збільшують ризик виникнення раку легень.

Вітамін Е

Жиророзчинний вітамін, в природі міститься в горіхах, таких як арахіс і мигдаль, насіння і деякі фрукти, такі як манго і ківі. Його цінують за імуномоделюючі властивості – дорослим чоловікам та жінкам радять приймати 15 мг або з їжею, або у вигляді добавок. Надлишок Е викликає слабкість м’язів, діарею та нудоту. Крім того, цей вітамін розріджує кров, що також призводить до проблем, наприклад, може спровокувати кровотечу.

Полівітаміни

Не тільки ці три добавки вимагають особливої уваги – також слід тримати вухо гостро, беручи полівітаміни. Вибираючи продукт, важливо чітко стежити за складом – концентрація вітамінів та мінералів у них може перевищувати рекомендовану щоденну норму.

Також добавки можуть конфліктувати з рецептурними медикаментами – наприклад, приймаючи звіробій для нервів, можна перенервувати ще сильніше, тому що ця трава порушує дію оральних контрацептивів. Саме тому не варто приймати жодних пігулок, таблеток і крапель, не обговоривши це з лікарем.

попередня статтяСмажені баклажани з соєвим соусом: чудова закуска на будь-який випадок
наступна статтяЯк зробити фарш, якщо немає м’ясорубки
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я