Вчені розповіли, як банани впливають на артеріальний тиск

Банани містять високий відсоток калію, що контролює рівень натрію у нашому організмі.

Певні чинники способу життя, такі як куріння, надмірна кількість алкоголю чи кофеїну, нестача сну та сидячий спосіб життя, посилюють навантаження на наше серце.

Нездорова їжа може підвищувати кров’яний тиск, і багато нездорових продуктів містять багато натрію.

А як ми знаємо, натрій підвищує кров’яний тиск, утримуючи в організмі більше рідини, що змушує кров циркулювати у більшому обсязі судин. За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, більшість американців споживають 3400 міліграмів натрію на день, але рекомендується підтримувати рівень натрію на рівні менше 2300 міліграмів. Це лише одна чайна ложка солі.

Калій взаємодіє з натрієм, підтримуючи баланс рідини в організмі та допомагає знизити кров’яний тиск. Більшість людей не отримують рекомендованої кількості калію на день. Жінкам необхідно 2600 міліграмів на день, чоловікам – 3400.

Калій у бананах знижує кров’яний тиск

Хоча прихильники низьковуглеводних та кето-дієт можуть утриматися від банана, тому що в ньому 113 калорій та 26 грамів вуглеводів, цей же банан містить 375 міліграм калію. Це понад 10% від рекомендованої норми калію для чоловіків та майже 15% для жінок. Починаючи щодня з банана, ви покриєте добову потребу калію.

В огляді, опублікованому в 2020 році в Journal of the American Heart Association, розглядалися 32 клінічні дослідження, в яких використовувалися добавки з калієм для зниження артеріального тиску. Прийом не менше 1173 міліграм калію знижував кров’яний тиск, особливо у людей з високим кров’яним тиском або з високим вмістом натрію в раціоні. Це приблизно три банани.

Однак не варто зловживати калієм, якщо ви приймаєте ліки від високого кров’яного тиску. Багато таких ліків можуть викликати надмірне накопичення калію в організмі. Занадто велика кількість калію в крові може призвести до таких ускладнень, як аритмія, прискорене серцебиття, м’язова слабкість, зміни настрою, розлад шлунка, блювання, діарея, а також оніміння або поколювання в кінцівках.

Важливо підтримувати баланс калію та натрію в організмі

Замість покладатися на добавки з калієм для зниження артеріального тиску, ви можете отримувати калій з таких продуктів, як банани, горіхи, сочевиця та йогурт.

Також необхідно стежити за балансом натрію та калію. Якщо ви споживаєте більше натрію, аніж калію, у вас підвищується ризик серцево-судинних захворювань. Національний інститут здоров’я США пропонує співвідношення калію та натрію 2 до 1, щоб знизити ризик серцево-судинних захворювань. Для цього слід звернути увагу на вміст натрію в продуктах, які ви вживаєте, та скоротити їхню кількість. Зрештою, смакові рецептори звикнуть до низького вмісту солі.

Пасевич Анна
Пасевич Анна
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я