Дзеркало організму або про що свідчать проблеми зі шкірою: відповідає дерматолог

0
Дзеркало організму або про що свідчать проблеми зі шкірою: відповідає дерматолог
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Зневоднення, акне, набряклість, пігментація… На що звернути увагу при різних станах шкіри і в який бік копати, щоб підійти до цього питання комплексно? Розбираємось, про що свідчать проблеми зі шкірою з експертом.

По шкірі можна судити багато про що, щодо здоров’я. Плюс саме шкіра – найідеальніший мотиватор щось робити. Можна роками не помічати тяжкість у правому боці чи здуття, а ось висипання зазвичай швидко змушують рухатися у бік пошуку причини та лікування.

Почнемо з того, що здорова шкіра має два генетичні типи: суха та жирна. Визначається це кількістю сальних залоз та чутливістю рецепторів до чоловічих статевих гормонів. Якийсь середній варіант – комбінована шкіра. Це коли зона підвищеної жирності — лоб, ніс та підборіддя.

Так от генетика не змінюється. Жирна шкіра на суху не перетворюється, суха на жирну теж. Може виникнути набутий стан. Припустимо, зневоднення. І тоді здається, що шкіра і жирніє, і сушиться одночасно. І тоді спочатку потрібно зняти цей набутий стан, а потім уже працювати зі своїм вихідним типом.

На які проблеми варто звертати увагу:

Зневоднення

Можливо при будь-якому типі шкіри. На сухій буде відчуватися як нескінченне почуття стягнутості, яке не знімається навіть щільними і масляними засобами.

Про що треба подумати? Що у вас із жовчним, підшлунковою. Саме вони відповідають за перетравлення жирів, а отже, і за нормальний склад гідроліпідної плівки. Так само може проявляти себе гіпотиреоз, і тоді варто звернути увагу на тріщини на п’ятах та сухість ліктів. Такий стан може проявлятися при залізодефіциті. І при падінні рівня жіночих статевих гормонів.

Акне

Висипання можуть бути різні. Наприклад, маленькі міліуми, і тоді це проблема найчастіше порушеного відлущування. А можуть бути запальні елементи, аж до фурункулів.

Про що варто задуматись? Загини та перегини жовчного, його дисфункція впливатимуть на якісний склад шкірного сала, роблячи його в’язким та легко окислюваним. Дефіцити жиророзчинних вітамінів А і Е. Стрибки цукру та наростаюча інсулінорезистентність ще більше збільшуватиме викид дигідротестостерону, а значить буде ще більше саловиділення. Стрес – найгірший подразник для жіночих статевих гормонів і порушник моторики травлення. Ну і дисбаланс жіночих статевих гормонів, який найчастіше, до речі, йде з порушеного шлунково-кишкового тракту та детоксикації у печінці.

Набряклість

Дуже часта проблема та біч усіх жінок зі слов’янським типом зовнішності. Тканини будуть легко перетягуватися і під дією гравітації ми побачимо ненависні брилі, носогубки, малярні мішки та інше.

Про що варто задуматись? А що там у вас із щитовидною залозою? Гіпотиреоз дуже любить підвищувати гідрофільність тканин. Стрес і високий кортизол впливатимуть на співвідношення іонів калію та натрію, а отже вода накопичуватиметься у міжклітинній рідині. Що у вас із лімфострумом? Чи нормально все з фізичною активністю, чи давно були на масажі й у остеопата, щоб усунути спазм діафрагми і розвантажити шийно-комірцеву зону. Саме там скупчення всіх лімфатичних колекторів.

Пігментація

Вона може бути посттравматична, і тоді це історія порізу, що погано загоївся, прищика або неякісно проведеного пілінгу або шліфування. А ще може виникнути на тлі дисбалансу, який призвів до активності тирозинази та надмірного відкладання меланіну.

Що тут може бути? Той самий залізодефіцит та залізодефіцитна анемія. Високий кортизол на стресі дає прямо бронзовий відтінок пігментації, особливо характерна вона навколо очей. А ще зниження функції щитовидної залози та порушення детоксикації печінки.

До чого це все? Про те, що немає жодного хронічного шкірного захворювання або стану, яке було б не пов’язане з іншими системами в тілі, і тільки пам’ятаючи про це, можна отримувати кращий результат «лікуючи зсередини та шліфуючи зовні».

попередня статтяЯк боротися з мурахами на городі: перевірені способи
наступна статтяЧому краще смажити на оливковій олії та як це правильно робити
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я