Помилки, які часто роблять з чорною смородиною влітку

0
Помилка, яку часто роблять з чорною смородиною влітку
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

З чорної смородини можна приготувати варення, джем, додати компот і зробити морс, у свіжому вигляді вона теж дуже смачна і корисна. Тому зустріти її на присадибній ділянці – не рідкість.

Складнощів у догляді вона теж не створює, але, тим не менш, у літній період вимагатиме до себе увагу.

Цей період можна умовно поділити на три періоди:

  1. До збирання врожаю.
  2. Збирання врожаю.
  3. Після збирання врожаю.

Догляд до збирання врожаю

Якщо весняні роботи були своєчасними та правильними, то ягода вже заклала рясний урожай. Тепер завдання для городника зберегти його.

У першій третині червня ягідник треба підгодувати картопляним крохмалем, який міститься в очищеннях від картоплі. Їх треба просто закопати в землю по краю лунки. У цей час можна пролити кущі смородини борною кислотою чи іншим складом з мікроелементами.

Наприкінці червня вже треба поливати ягоду настоєм компосту чи коров’яком. Після такого поливу через кілька днів у сирий ґрунт слід додавати деревну золу, закладаючи її неглибоко в ґрунт.

Полив у літні місяці має бути рясним і регулярним. Після зрошення обов’язково видаляти бур’ян. Наступного дня після поливу верхній шар грунту розпушують, але не глибоко. Щоб не зашкодити кореневій системі.

Не забуваймо про шкідників. Майбутній урожай може знищити вогнівка. Позбутися її допоможе некрутий розчин нікотин-сульфату, стійкість якому додасть додане до нього зелене мило. Після обприскування необхідно буде зібрати руками ягоди, які вогнівка вже встигла пошкодити.

Ще одна небезпека для ягоди влітку – гусениці. Тут уже не обійтись без хімії. Перевіреним засобом спрямованої дії буде препарат Іскра від гусениць.

За перших ознак появи борошнистої роси потрібно обприскувати чагарник содою кальцинованої або настоєм коров’яку.

Збір врожаю

На період збирання врожаю треба посилити контроль над появою та розповсюдженням шкідників та захворювань. Проводити систематичний огляд кожного куща.
Збирати ягоду лише стиглу.

Догляд після збирання врожаю

Найпоширеніша думка полягає в тому, що як урожай зібрали, ягода не потребує догляду. Це помилка. Ягода не відпочиває, вона закладає квіткові бруньки наступного року.

Щоб смородина заклала таких бруньок достатньо, їй необхідні фосфор та калій. Підживлення цими добривами потрібно здійснити на початку серпня вперше. Повторити за 15 днів. Вносити добрива слід у сирий ґрунт. Після цього лунку можна замульчувати гноєм, що перегнив.

В цей же час треба зрізати всі молоді пагони, що пішли всередину куща, щоб не допустити його загущення. Підлягають вирізці стебла, які виглядають слабкими або в яких проглядаються ознаки присутності борошнистої роси.

Побіги, які планується залишити на майбутнє, прищипнути. Це прискорить процес визрівання деревини на пагонах і зведе до мінімуму ризик виникнення борошнистої роси наступного сезону.

Якщо протягом літа садівник знайде час на своєчасний догляд за ягодою, то вона віддячить не лише цього року хорошому врожаю, а й закладе потенціал для врожаю наступного року.

попередня статтяНовий спосіб маскування синців під очима
наступна стаття“Секрет” сирної запіканки без борошна
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я