Здоров'я

Кому не можна вживати насіння чіа: висновки дієтологів

Насіння чіа вважається суперфудом і набуло популярності завдяки своєму складу: воно є джерелом цілого ряду корисних для здоров’я речовин. Цей продукт містить, зокрема, велику кількість фосфору, калію та рослинного білка, причому в оптимальній для організму формі.

У насінні чіа дуже високий вміст фосфору – і це природна історія, організм візьме скільки потрібно. Багато білка, причому в тій формі рослинної, яка добре і швидко засвоюється. У легкій для засвоєння формі знаходиться калій.

Багато рослинних жирів – 30 грамів на 100 грамів. Багато вітаміну С і непоганий склад заліза і магнію, багато кальцію.

Склад насіння чіа робить їх корисним продуктом для людей із захворюваннями опорно-рухового апарату та серцево-судинної системи, а також із порушеннями пам’яті.

Насамперед насіння корисне людям, у яких є проблеми з опорно-руховим апаратом і з зубами. Крім того, вони добре впливають на роботу мозку, сприяють концентрації. Калій, білок і фосфор – основні три інгредієнти, які покращують пам’ять. Також вважається, що вживання насіння чиа є профілактикою хвороби Альцгеймера. Калій – це ще й підтримка серця.

Але при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (ШКТ) включати до раціону цей суперфуд не варто, попереджають дієтологи.

У насіння чіа тверда оболонка з харчових волокон. У людей із захворюваннями шлунка тверді оболонки погано перетравлюються. Будь-які захворювання кишечника також є протипоказанням для чіа. З обережністю треба їсти чіа людям зі зниженим тиском, тому що калій, який міститься в насінні, – це сечогінне. Також чиа можуть викликати алергічні реакції. Якщо у вас алергія на кунжут, то і на чіа вона може проявитися.

Вживати продукт можна лише в невеликій кількості, інакше може постраждати шлунково-кишковий тракт. Також не рекомендується подрібнювати насіння чиа,

Якщо ви почнете ложками їсти насіння чиа, то ви як мінімум пошкодите слизову оболонку рота і кишечника. А якщо ви їх подрібните, то крихти жорсткого насіння нашкодять слизовій ще більше.

Дієтологи рекомендують термічно обробити продукт – проварити або покласти на ніч у гарячу воду , щоб насіння розбухло: воно не втрачає своїх властивостей при тепловій обробці. Тому сміливо використовуйте насіння чіа в оладках, у складних гарнірах, можна додавати його в домашній хліб, в салати.

Краще використовувати чіа, як спецію, а не як їжу. Якщо у вас немає прямих протипоказань, то норма – 0,3 г насіння чіа.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як прибрати вм’ятини з лінолеуми за 30 секунд

Лінолеум — практичний матеріал для підлоги. Його легко вкладати, мити, але від важких предметів та…

13 години тому

Чи можна мити ламінат мийним пилососом

Волога та деревина погано сумісні. Надмірна волога псує натуральний матеріал. У випадку з ламінат ситуація…

14 години тому

Ефективний спосіб нейтралізації запаху сечі з постільної білизни та одягу

Якщо вчасно не впоратися з забрудненням, можлива проблема. Запах ніби в'їдається в волокна та набуває…

16 години тому

Як сушити рушники та килимки, щоб не утворився запах сирості

В ванній кімнаті рушники та килимки постійно знаходяться в використанні, адже ніхто не буде їх…

2 дні тому

Як легко відмити решітку з плити, яка вкрилася товстим шаром жиру

Не дивно, що решітка на кухонній плиті швидко вкривається товстим шаром жиру. Проблема полягає в…

2 дні тому

Чи безпечно залишати пральну машину постійно включеною в розетку

Про пральні машини між експертами, сервісними службами та споживачами постійно точаться розмови та суперечки щодо…

2 дні тому