Чи можна запивати їжу: розвіюємо міфи

0
Чи можна запивати їжу: розвіюємо міфи
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Нещодавно фахівці задалися питанням про те, чи можна запивати їжу. Відповідно, одні кажуть, що це шкідливо. А інші впевнені, що погано якраз їсти всухом’ятку. Як же розібратися в тому, чому не можна запивати їжу чи, навпаки, можна. І які напої рекомендується вживати у цей час, а яких слід обов’язково відмовитися.

Відомо, що холодні напої швидше проходять через шлунок, ніж їжа. Саме тому їжа зовсім не перетравлюється та залишає шлунок. Через це не можна запивати їжу, принаймні холодними напоями. Вона майже не поєднується зі шлунковим соком, і в кишечнику з’являється слиз, який починає гнити, утворюються гази.

Якщо говорити про газовану воду, слід зазначити, що вона справді здатна покращити засвоєння їжі. Тільки це не стосується солодких газованих напоїв.

Чому не варто запивати їжу солодкими газованими напоями

Справа в тому, що в ній міститься багато вуглеводів, які знижують всмоктування білків. Через велику кількість солодкої рідини відчувається тяжкість, з’являється неприємна відрижка.

Найчастіше, їжу людина запиває за звичкою. Це багато хто знає, особливо ті, хто харчувався у місцях громадського харчування. Дієтологи впевнені: причиною неполадок у роботі шлунка нерідко є звичка запивати їжу напоями.

Що відбувається в організмі

Встановлено, що процеси травлення починаються безпосередньо в роті. Спочатку їжа подрібнюється зубами, поєднується зі слиною. І що більше жувальних рухів відбувається, тим легше шлунку, продукти рясно зволожуються слиною. Надходження рідини розріджує слину і послаблює її вплив, що розщеплює.

А також напої послаблюють дію слини на їжу. Далі рідина розбавляє травні соки в шлунку, що ускладнює процес травлення. При запиванні людина часто ковтає, не розжовуючи, але це шкідливо. У результаті необроблена шлунковими соками їжа не проходить необхідні стадії перетравлення в шлунку, потрапляє в нижні відділи травної системи, де вона піддається гниттю, бродінню та бактеріальному розкладу з подальшим всмоктуванням цих продуктів у кров. Як наслідок, подальшим розвитком хвороб та отруєнням організму.

Крім цього, вживаючи напої, ви стимулюєте почуття голоду, тому що скорочується час перебування їжі в шлунку.

Можна трохи вина

Виправдано вживання келиха вина. Слабкий алкоголь впливає на виділення травного секрету та стимулює апетит. У результаті їжа швидше засвоюється, можливість бродіння зменшується. Цілком можна перекинути за обідом склянку гарного вина з мінімальною шкодою.

Чи корисно запивати чаєм

Таніни, що містяться в чаї, приглушають чутливість слизової оболонки шлунка і кишечника, через що здатність всмоктувати їжу знижується. Кишечник впадає у своєрідну апатію, стає млявим і байдужим. Таким чином, коли від травної системи потрібна найбільша активність для засвоєння необхідного організму, дія чаю змушує працювати менш ефективно. Аналогічну дію має морозиво. Корисно повністю відмовитися від прийому чаю безпосередньо після трапези на годину-півтори.

Багато хто не може жити без цього приємного та ароматного напою. Але фахівці радять цього не робити, тому що до складу чаю входять дубильні речовини, що перешкоджають нормальному засвоєнню їжі. Тим більше, це стосується білків, які вибудовують людські клітини. Через таку речовину, як танін, протеїн і залізо твердніють.

Чим краще запивати їжу?

Найкраще для цієї ролі підходить мінеральна вода. Вона допоможе уникнути переїдання, покращить травлення, зніме тяжкість у шлунку. Елементи, що входять до складу мінеральної води, входять до складу ферментів, необхідних для засвоєння білків, жирів, вуглеводів, що прискорює обмін речовин і призводить до підвищеного розщеплення жирів. В результаті постійні супутники переїдання – нудота і тяжкість у шлунку обійдуть вас. При цьому знижується апетит, що дозволить тримати себе в руках за столом. А прискорення виведення шлаків та зайвої рідини з організму допоможе швидко відновитися після рясної трапези.

Доведено, що водою корисно запивати сухі продукти, оскільки їх складно не лише переварити, а й проковтнути. Без вологи вони погано засвояться, як губка, вберуть сік у шлунку і перетворяться на грудку.

попередня статтяЯк приготувати картоплю “як у Макдональдсі”
наступна статтяЩо потрібно зробити, щоб горох, перловка і квасоля швидко розварювалися
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я