Який хліб їсти, щоб не набрати зайву вагу

0
Скільки і який хліб їсти, щоб не не брати зайву вагу
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Хліб — справді унікальний продукт, що містить у собі масу корисних речовин, необхідних людському організму підтримки роботи внутрішніх органів та систем. Без нього не обходиться жодна трапеза. Більше того, він вважається основою харчування у багатьох кухнях світу. Зараз серед людей існує думка, що хліб є винуватцем зайвої ваги. Більшість дієт, представлених в мережі, виключають цей продукт, відносячи його до висококалорійної їжі, що уповільнює процес зниження ваги.

Виключаючи з раціону хліб, людина позбавляє себе найцінніших речовин, а саме рослинного білка, що дарує силу та енергію на весь день, вітамінів групи В, амінокислот, макро- та мікроелементів, і, звичайно ж, мінеральних речовин. Не весь хліб, що реалізується в магазинах, стає причиною жирових відкладень, швидше за його кількість і невірний вибір.

Хліб – друг здоров’я чи ворог стрункості?

У багатьох людей, які дотримуються різноманітних дієт, виникає питання, чому хліб і хлібобулочні вироби звели в ранг заборонених продуктів? Відповідь проста! Хліб, особливо той, що виготовлений з борошна першого та вищого сортів, є джерелом швидкозасвоюваних вуглеводів. Вони, на відміну складних вуглеводів, досить швидко розщеплюються, перетворюючись на глюкозу, цим викликають інсуліновий сплеск у крові. Також швидко вони відкладаються у вигляді зайвих кілограм. Головний недолік швидких вуглеводів полягає у різкому виснаженні енергії. Наприклад, з’ївши за обідом половину батона, відмовившись від звичного салату і м’яса, людина насичується, відчуває приплив енергії, але через деякий час відчуває голод знову, що, звісно , супроводжується втратою сил і погіршенням настрою.

Намагаючись заповнити нестачу поживних речовин, людина звертається за черговою порцією смачного та ароматного хліба, та ще й з величезним шматком шинки чи вершкового масла, тим самим прирікає себе новими жировими відкладеннями та великими проблемами зі здоров’ям.

Інша справа – цільнозерновий хліб або хліб, виготовлений з муки грубого помелу. Він містить складні (повільні) вуглеводи. З’ївши всього пару невеликих шматочків за ранковою трапезою, людина насичується поживними речовинами на довгий час, і оберігає себе від цукрового діабету, збоїв у роботі серцево-судинної системи та інших захворювань, впоратися з якими часом дуже складно, а часом зовсім неможливо навіть за участю інноваційних медичних препаратів. Крім того, такий хліб дарує чудовий настрій, заряд бадьорості та стрункий силует, звичайно, за умови вживання в обмеженій кількості, яка не здатна призвести до дисбалансу.

Чим відрізняється білий хліб від цільнозернового

Різниця полягає в попередній обробці зерна, що перетворюється на борошно під дією жорнів. Зерно за своєю сутністю продукт, що увібрав у себе безліч корисних речовин, але вони містяться лише в його оболонці і зародку, які, на жаль, під час обробки та отримання борошна вищих сортів вирушають у відходи. Безперечно, хліб з такого борошна відрізняється відмінною якістю і неймовірно приємним смаком, але поживних речовин він практично не містить, а все, що залишається після обробки, руйнується під дією високих температур. До речі, температура в центрі м’якуша при випічці становить 98С, відповідно, про жодні корисні речовини не може бути й мови. Білий хліб дає лише порожні калорії та крохмаль, вони і є причиною набору зайвої ваги та проблем зі здоров’ям. А якщо врахувати, з чим люди споживають хліб, стає зрозумілим, чому цей продукт зараховують до розряду заборонених.

Дріжджі зупиняють процес схуднення?

Деякі дієтологи в один голос кажуть, що причиною набору ваги є не тільки швидкі вуглеводи, але й дріжджі, які використовуються у процесі приготування тіста. Хоча досі між вченими точаться суперечки, більшість стверджують, що дріжджі гинуть під час випікання, інші говорять про протилежне. Загалом обидві версії логічні, адже дріжджі бувають різними, і ніхто не знає, які саме використовує те чи інше хлібопекарське підприємство. Так, термофільні дріжджі, призначені для приготування здоби та білого хліба, та виведені в лабораторіях, без особливих проблем переносять високі температури, а потрапляючи до шлунка, вони продовжують свій розвиток зі швидкістю вітру. Деякі пекарські дріжджі не витримують підвищених температур і гинуть в момент випічки. Чи несуть дріжджі проблему із зайвою вагою? Однозначної відповіді немає. Але відомо лише одне, дріжджові грибки, потрапляючи до організму, порушують баланс.

В якій кількості та який хліб їсти, щоб не набирати вагу?

Набору ваги не сприятиме житньо-пшеничний хліб, що містить 60% житнього борошна та 40% пшеничного. Не плутати з пшенично-житнім, він містить менше 50% житнього борошна.

Чисте житнє борошно без додавання пшеничного для приготування хліба не придатне, оскільки має низький вміст клейковини. Тісто з неї не підніметься, і буде надто липким і важким. Не менш корисний для здоров’я хліб із висівками. Він, у свою чергу, забезпечує організм людини вітамінами та іншими корисними речовинами, а отже, сприяє зміцненню імунної системи та запобігає захворюванням шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи. Власне, і ризик набору зайвої ваги за помірного споживання він знижує до мінімуму.

До речі, хліб із висівками часто включають у дієтичне харчування людей, які страждають на атеросклероз, цукровий діабет, ожирінням і гіпертонією. Самі висівки активно застосовуються для приготування відварів, що насичують організм цінними речовинами.

Крім перерахованих видів хліба, для харчування придатний бездрожжевий хліб на заквасці. Такий хліб готується особливим способом, сам процес займає набагато більше часу, ніж приготування, наприклад, житньо-пшеничного хліба.

Але ця назва може говорити не про повну відсутність дріжджів, а про те, що в складі є не дріжджі, а закваска на їх основі, що, по суті, зовсім не уберігає вас від складу дріжджів, як свідчить назва, що закликає вас до покупки.

Не забороняється під час дієти і для підтримки стабільної ваги цільнозерновий хліб. Але вживати його рекомендується в ранкові години, бажано як самостійна страва або разом з сиром. Вітається комбінування цільнозернового та житньо-пшеничного хліба зі свіжими овочами та зеленню.

Цільнозерновий хліб містить велику кількість грубих волокон, відповідно покращує перистальтику кишечника. Звертаємо вашу увагу на те, що варто читати склади, тому що вибір хліба великий і, на жаль, не всі виробники дотримуються класичних та звичних рецептів. Або ж називають «хліб з висівками», а у складі висівки стоять на самому кінці, що, у свою чергу, говорить про те, що висівки там утримуються вкрай невеликій кількості. Нагадуємо, склади завжди пишуться від більшої кількості до найменшої, тому будьте вкрай уважними.

В обідню годину вживання хліба теж можливо, щоправда, доповнювати ним білкову їжу не можна. Другі рекомендується поєднувати з овочевим салатом, а хліб є з першою стравою, тобто із супом. Не можна поєднувати хліб з макаронами, картоплею і, особливо, з жирними продуктами. І найголовніше, не варто нехтувати кількістю. Так, в 100 г житньо-пшеничного хліба 222 ккал, а значить, в середньому шматочок вагою 30 г містить всього 67 ккал, відповідно, в день можна вжити до 3 шматочків загальною вагою 90 г. У цільнозерновому хлібі із суміші злаків 256 ккал, середньому шматочку 20 г міститься 56 ккал, відповідно, на добу можна з’їсти 4 шматочки загальною вагою 80 г.

Якого раціону дотримуватися

Безумовно, хліб – це не дієтичний продукт, але все ж таки відмовлятися від нього повністю не потрібно. По-перше, хліб — один із головних аспектів збалансованого харчування, який забезпечує організм не лише енергією, а й будівельним матеріалом. По-друге, хліб містить велику кількість вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів.

Всім відомо, що хліб – важливе джерело вуглеводів, що забезпечують організм людини необхідною енергією, також він включає рослинний білок. Щоправда, білок, що у хлібі, збалансований не в повному обсязі: у ньому міститься недостатня кількість лізину і треоніну, амінокислот, необхідних для нормальної роботи внутрішніх органів.

При складанні раціону собі та своїй сім’ї, не варто забувати про цілі харчування. Якщо у вашій сім’ї ніхто не страждає на зайву вагу, немає проблем зі здоров’ям і харчуванням, то норма хліба на день становить 100-150 грам дорослій людині.

Однозначно, якщо мета – схуднення, то хліб та інші вуглеводи варто обмежити, не більше ніж на 200-300 ккал від вашої норми, щоб не вводити організм у стресову ситуацію, що може вплинути на ваше здоров’я. Харчування має бути організовано індивідуально у кожного, залежно від потреб організму та особливостей засвоюваності.

Вживати хліб варто в ранкові години або в обідній час, а ось у вечірній час, навпаки, коли наш організм готується до сну і відпочинку, вже не потребує такої ж кількості енергії, як вдень, немає потреби вживати вуглеводи і, тим більше , прості.

Білкові страви з овочами стануть чудовою вечерею і ваша осина талія, і квітуче здоров’я скажуть вам «дякую» і прослужать довгу службу.

попередня статтяЯк смажити рибу, щоб вона була в міру солона, з хрусткою скоринкою і не пригорала
наступна статтяТушкована капуста “по-китайськи” з імбиром та соєвим соусом
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я