Здоров'я

10 ознак, що ти їси недостатньо білка

Почуття голоду через невеликий проміжок часу після їжі тут як тут? Здається, комусь потрібний додатковий стейк! Але це не єдина ознака нестачі білка в раціоні – перевір, чи немає в тебе інших симптомів!

Існує міф про те, що білок необхідний лише бодібілдерам та спортсменам, адже він потрібен організму лише для нарощування м’язової маси. Однак цей макронутрієнт не такий простий: він відповідає за безліч процесів — від травлення їжі до роботи імунної системи.

Експерти ВООЗ рекомендують вживати не менше 0,75 г білка на один кілограм своєї ваги. Однак не все так просто – ми по-різному засвоюємо протеїн, а норми його споживання змінюються залежно від способу життя. Ось як зрозуміти, що твій раціон далекий від ідеального, коли йдеться про білок.

Ти часто хворієш

Часті інфекції та проблеми з імунною системою – перший червоний прапорець, на який треба звернути увагу. «Багато людей не знають, що антитіла, які борються із хворобами, — це білки, — пояснює дієтолог Дестіні Муді. — Не має значення, чи робили ви щеплення від грипу чи ні — ваша імунна система може виявитися нездатною захистити вас без достатньої кількості білка».

Ти постійно почуваєшся стомленою

Постійна втома та слабкість — інший тривожний дзвіночок, який не можна ігнорувати. «Організму треба отримувати звідкись амінокислоти, і коли в раціоні недостатньо білка, він починає розщеплювати м’язи, що, у свою чергу, викликає відчуття постійної втоми, яке не минає навіть після відпочинку», — каже Дестіні.

У тебе перепади настрою

Підвищена тривожність та дратівливість також можуть бути симптомом нестачі білка. Як пояснює Муді, дефіцит протеїну в раціоні викликає часте бажання їсти солодке або вуглеводи, а вони, у свою чергу, призводять до стрибків цукру в крові, через які ти можеш постійно зриватися на друзів і колег, навіть не розуміючи до ладу причин свого невдоволення. .

У тебе м’які або ламкі нігті та волосся

«Наше волосся, шкіра і нігті зберігають своє здоров’я завдяки колагену та кератину, і обидві ці речовини є білками. Якщо ви не отримуєте з раціону достатню кількість будівельних блоків для створення цих видів протеїну, то зберегти волосся блискучим, нігті міцним, а шкіру гладкою та пружною не вийде», — каже Дестіні.

Ти постійно голодна

Як показують дослідження, білок є найбільш насичувальним макронутрієнтом. Якщо у тебе з’являється почуття голоду через невеликий проміжок часу після їжі, подумай про те, щоб додати до кожного прийому їжі продукти, насичені білком, це дозволить відчувати ситість кілька годин.

У тебе анемія

Анемія – це зниження рівня гемоглобіну в крові, яке супроводжується неприємними симптомами: слабкістю, запамороченням, швидкою стомлюваністю, задишкою навіть при невеликому фізичному навантаженні, запамороченнями і непритомністю. Анемія часто пов’язана з дефіцитом заліза, проте її причиною може бути брак білка, оскільки гемоглобін синтезується за його рахунок. Як зрозуміти, що це твій випадок? Поговори зі своїм лікарем, і він скаже, чи варто налягати на паштети і яйця-пашот.

Втрата м’язової маси

Втрата м’язової маси – природний процес, пов’язаний із старінням. Однак, пояснює Муді, вживання достатньої кількості білка у поєднанні з силовими тренуваннями може запобігти атрофії м’язів та допомогти зберегти якість життя у будь-якому віці. Також протеїн дуже важливий для здоров’я кісток – за даними Американського товариства харчування, його високе споживання підвищує їхню щільність і знижує ризик переломів.

Ти не можеш схуднути

Вважається, що білок має високий термічний ефект – іншими словами, на його перетравлення організм витрачає багато енергії. Однак зв’язок білка зі скиданням ваги інший: за словами Дестіні, повільне перетравлення протеїну дозволяє довше відчувати ситість і не зриватися на вживання висококалорійних продуктів з великою кількістю вуглеводів.

Рани і подряпини гояться повільно

Болючість і уповільнене загоєння ушкоджень – ще одна ознака нестачі білка в раціоні. Пояснення цього симптому дуже просте: за своєю суттю наше тіло складається з різних видів білка, і тому вони потрібні для відновлення після травм — інакше організму просто не буде з чого виробляти нові клітини. Також зверніть увагу на повільне відновлення після фізичних навантажень – це явище того ж порядку, адже під час активних тренувань у м’язах активізуються запальні процеси.

У тебе проблеми з фокусуванням та пам’яттю

Білки потрібні не лише для роботи імунітету та підтримки м’язової маси — без них неможливе адекватне функціонування центральної нервової системи. Як показав метааналіз, проведений вченими у 2021 році, підвищене споживання білка пов’язане з гарною пам’яттю, а його оптимальна кількість у раціоні покращує здатність фокусуватися. Тож ніколи не відмовляй собі у стейку чи сендвічі з індичкою — така їжа допоможе зберегти працездатність не лише м’язів, а й мозку.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

1 день тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

1 день тому

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

3 дні тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

3 дні тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

4 дні тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

4 дні тому