Як зберігати охолоджене м’ясо в домашніх умовах

1
Як зберігати охолоджене м'ясо в домашніх умовах
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Охолоджене м’ясо потребує правильного зберігання, це важливо, щоб у ньому не почали розмножуватися бактерії, і ви не отримали отруєння. Різні сорти м’яса – яловичина, свинина, баранина – зберігаються приблизно однаково, хіба що пісна яловичина може зберігатися трохи довше, ніж інші види. Але різниця не важлива.

Подробиці

Перед тим, як ви покладете м’ясо на зберігання в холодильник, його потрібно витягти з пакета або харчової плівки (це не стосується вакуумної упаковки!). Зберігати м’ясо найкраще у скляному чи пластиковому контейнері для харчових продуктів. Якщо ви купили просто шматок м’яса без упаковки, то при температурі вище за нуль, яка зазвичай зберігається в холодильній камері, його можна зберігати зовсім недовго, 1-2 дні, не більше.

Якщо є упаковка виробника, то на ній повинна стояти дата закінчення терміну за певних умов зберігання. Наприклад, зберігати протягом трьох днів за температури 0 градусів, а при температурі -12 градусів протягом трьох місяців.

Додати 1-2 дні до терміну зберігання охолодженого м’яса можна, якщо загорнути шматок у чистий вафельний рушник і забезпечити йому стабільну температуру, тобто покласти м’ясо якнайглибше і відкривати дверцята холодильника якомога рідше.

Якщо ви можете забезпечити м’ясу температуру трохи нижче нуля (наприклад, досить низькі температури тримаються в старих холодильниках у піддоні під морозилкою, м’ясо там навіть злегка приморожується), або у вас є можливість зберігати м’ясо на балконі, у закритій шафі або коробці (важливо як можна краще захистити продукт від вихлопних газів, якщо поруч проходить магістраль, то м’ясо можна зберігати протягом 2 тижнів. Це не відноситься до курячого м’яса – його можна зберігати протягом 4-5 днів з дати виготовлення як за температури трохи вище 0, так і трохи нижче.

М’ясо у вакуумній упаковці. Зазвичай, таке м’ясо зберігається в холодильнику протягом 21 дня з дати виготовлення. Але за умови, якщо воно не потрапляло у тепло. Звичайно, ми не можемо бути повністю впевненими, що магазин або виробник зберігали м’ясо у вакуумі правильно, але зазвичай виробники з ім’ям дбають про свою репутацію і не припускаються таких помилок. Також вони стежать, щоб у магазинах їхня продукція зберігалася правильно. Тому ми рекомендували б купувати вакуумоване м’ясо в надійних місцях, а при розпаковці уважно дивитися на продукт. Він не повинен мати неприємного запаху, на ньому не повинно бути слизу, потемніння та інших ознак псування та гниття. Якщо ви самі вакуумуєте куплене на ринку м’ясо, то ви, звичайно, зможете продовжити термін його зберігання, але не рекомендуємо тримати його в холодильнику більше 10-12 днів, тому що не завжди є впевненість у правильній даті вибою та коректному охолодженні після нього.

Часто ми купуємо в магазинах напівфабрикат: замариноване у прянощах м’ясо. Це може бути м’ясо для шашлику або заготівля для запікання. Можливо, ви замаринували м’ясо. Термін зберігання м’яса в маринаді залежать від характеру маринаду. Якщо ви залили м’ясо із прянощами просто негазованою водою, кефіром або майонезом, воно зможе «протриматися» 1 день. Якщо ж у маринаді є кислота, оцет або лимонний сік, то це затримає розмноження хвороботворних бактерій, м’ясо можна буде зберігати не довше 3 днів. Але треба бути обережним: зберігати шашлик у маринаді не надто добре для його смаку. М’ясо може увібрати в себе дуже багато кислоти. Якщо ж ви використовували як маринад ківі або ананаси (фруктові маринади зараз дуже популярні через їх швидкий вплив на м’ясо), то в такому випадку шашлик не можна залишити в маринаді навіть на ніч, тому що фрукти мають занадто сильну дію і можуть роз’їсти волокна м’яса і перетворити майбутній шашлик на желе навіть за 8-10 годин.

Тому ми не рекомендували б зберігати сире м’ясо з ківі або ананасом. Краще одразу смажити. Якщо ж ви замаринували шашлик в оцтовому маринаді, то тривале зберігання погано позначиться на смакових якостях м’яса, в ньому буде дуже багато кислоти. Замаринований шашлик потрібно зберігати у скляному чи пластиковому харчовому контейнері, можна покласти в емальований посуд. Не можна складати м’ясо в металеву тару, оскільки зіткнення з металом може спричинити окислення вмісту.

попередня статтяВ чому «секрет» приготування млинців без яєць
наступна статтяЯк зробити свинячий бульйон прозорим і не таким жирним
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

1 коментар

  1. О, це дуже актуальна стаття для України в умовах воєнного стану! Її слід прочитати усім мешканцям Маріуполя і Мелітополя, бо, не приведи Господи, ще залишать м*ясо у маринаді з ківі на два дні

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я