Рання сивина: неочевидні причини

0
Рання сивина: неочевидні причини
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Поява сивого волосся у віці до 25-35 років у представників європеоїдної та монголоїдної раси та до 30 років у представників негроїдної раси – це явний показник ранньої сивини. Волосяні фолікули містять пігмент меланін у двох варіаціях – еумеланін та феомеланін. Різноманітність кольору волосся виникає в основному через кількість та варіацій чорно-коричневого еумеланіну та червонувато-коричневого феомеланіну. Чим більше пігменту, тим яскравіший колір волосся, з віком кількість пігменту зменшується.

Порушення роботи меланіну є наслідком зниження рівня антиокидантів та амінокислоти Л-цистеїн, необхідної для його виробництва, а також накопичення вільних радикалів з величезним переважанням окисного стресу.

Окислювальний стрес грає важливу роль в утворенні гострих та хронічних захворювань людини. Активний кисень індукує пошкодження клітин безпосередньо через окислення та опосередковано – через цитокіни (запальні молекули) та запальну індукцію генів.

Для хорошої роботи амінокислоти Л-цистеїну необхідні антиоксиданти, точніше найсильніший з них – глутатіон. Цей основний внутрішньоклітинний антиоксидант тісно пов’язаний з тіоловими ферментами та іншими необхідними антиоксидантами, Л-цистеїном, вітаміном Е та Селеном.

Вік – основна причина зниження рівня глутатіону, але ми все частіше стикаємося зі зниженням рівня глутатіону вже у дітей.

Одна з причин розвитку ранньої сивини – щитоподібна залоза

Гіпотеріоз, АІТ є частою причиною появи ранньої сивини. Амінокислота Л-тирозин, необхідна для утворення меланіну, часто буває в дефіциті. В організм тварин та людини тирозин надходить із їжею. Також тирозин утворюється із фенілаланіну. З тирозину синтезуються також дуже важливі речовини: тиреоїдні гормони, ДОФА (це наші нейромедіатори, настрій та мотивація), токофероли (жиророзчинні вітаміни Е).

Також недолік амінокислоти Л-тирозин може прямо говорити про серйозний дефіцит білка, так як тирозину досить багато у тваринних продуктах: арахісі, птиці, м’ясі, яйцях. І якщо є недолік тирозину, значить, є недолік білка. Часто це ще й пов’язане із виникненням набряків на обличчі та на тілі. Дефіцит білка тут же призведе до дефіциту амінокислот Л-цистеїн, Метіонін, Пролін, Лізин та всіх тих амінокислот, що відповідають за синтез кератину волосся та колагену шкіри. Випадання волосся і крихкість нігтів тут неминучі. Сивина може бути однією з низки проблем, пов’язаних з дефіцитів вітамінів групи В, так як немає в організмі жодного процесу, що не зачіпає обмін цих вітамінів. Для повноцінного включення амінокислот у цикли організму необхідні основні вітаміни групи В – піридоскін (В6), біотин, а також фактори кровотворення В12, В9.

Без заліза нікуди

Залізодефіцитом зараз страждають мільйони жінок, навіть не підозрюючи про це і скаржачись на хронічну втому та відсутність мотивації та енергії.

Дефіцит заліза призводить не тільки до сивини та витончення волосся, але і різкого випадання волосся, порушення синтезу колагену, транспорту білків, роботи імунної системи, гіпоксії мозку, серця та хронічної втоми.

Залізо – це перше, що варто перевіряти з появою втоми, випадання волосся і ранньої сивини, т.к. якщо кисню не вистачає для основних органів (мозок, серце) та тканин організму, то до волосся кисень не доходить взагалі.

Цинк і мідь – два брати-антагоністи

У ковідний час багато хто перепив цинку, і мідь пішла далеко вниз. Цинк та мідь завжди протистоять один одному, ще й кальцію. З появою ранньої сивини часто рівень міді вкрай низький. Також, якщо ви приймаєте препарати кальцію або продукти з високим вмістом кальцію, мідь може образитися і піти. Прийом оральних контрацептивів сприяє посиленому виведенню цинку та міді, а також посиленої потреби у вітамінах групи В (за останніми даними, більш ніж у 1,5 рази). Так що за рівнем вітамінів B6, В9, В12 треба стежити регулярно. Цинк та мідь можна подивитися в крові, аналіз інформативний.

Ще один незвичайний фактор появи ранньої сивини – знижена кислотність шлунка (гіпохлоргідрія), або недостатність продукції соляної кислоти.

Наслідком цього може бути гастрит, виразки, Helicobacter pylori, порушення засвоєння білка та мікроелементів.

У людей, що палять, у 2,5 рази більше шансів посидіти у віці до 30 років, ніж у некурців. Це підтвердили корейські вчені, вивчивши понад 6000 чоловіків. Пов’язано це, зрозуміло, з окислювальним стресом, надлишком перекисів, надмірної потреби у мікроелементах та антиоксидантах.

Звичайно, не можна виключати і такі очевидні моменти як гормональні порушення, зниження рівня статевих гормонів, зниження продукції гормону росту. Часто за цим стоять метаболічні розлади, цукровий діабет. У даному випадку сивина зникне при нормалізації гормонального фону, раціону, підвищення фізичної активності та поліпшення якості сну.

Ви запитаєте: а генетика? Генетика – передбачає, епігенетика – має в своєму розпорядженні.

Якщо сидіти і чекати, коли в двері постукають, наприклад, цукровий діабет, він обов’язково нагряне.

У разі проблем зі здоров’ям не займайтеся самолікуванням, проконсультуйтеся з лікарем.

попередня статтяЯк приготувати «смузі, яке бадьорить»
наступна статтяЕксперти пояснили, чому насіння не сходить після посіву
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я