...
ГоловнаЗдоров'яЧи можна отримати вітамін D з овочів

Чи можна отримати вітамін D з овочів

Підпишіться на нас:

Коли йдеться про те, щоб вживати більше вітаміну D, недостатньо просто їсти овочі. Виявляється, єдиний овоч, який містить цей вітамін, корисний для здоров’я кісток та імунної системи, – це гриб! І, що найкумедніше, це, насправді, гриб – це навіть не овоч. З цієї статті ви дізнаєтеся, чому вітамін D такий важливий і як включити гриби до збалансованого раціону, щоб підвищити його рівень в організмі.

Вітамін D – один із багатьох найважливіших вітамінів, необхідних для правильної роботи організму та гарного самопочуття. Нутріент, широко відомий як сонячний вітамін, синтезується у шкірі під впливом сонячного світла. Цей процес, щось на зразок людського фотосинтезу, дуже інтригуючий, якщо не сказати більше, але створює одну велику проблему.

У наші дні ніхто не проводить поза приміщеннями достатньо часу для отримання потрібної кількості сонячного світла та оптимального вироблення вітаміну D.

Місцезнаходження, час доби, вік, колір шкіри – всі ці фактори впливають на здатність організму синтезувати вітамін D у шкірі, не кажучи вже про те , що багато хто з нас наносять сонцезахисний крем для захисту від пошкоджень ультрафіолетом та фотостаріння. Це призводить до епідемії дефіциту вітаміну D. Враховуючи те, що вітамін D виконує в організмі безліч функцій, це явно не до добра. Вітамін D, що у багатьох фізіологічних процесах, як необхідний правильного функціонування організму, а й є ключовим компонентом хорошого самопочуття.

Яку функцію виконує вітамін D?

Найвідоміша функція вітаміну D – підтримання рівня кальцію в крові, який відіграє важливу роль у стані здоров’я кісток. Проте за останні 20-30 років ми почали розуміти, що вітамін D має й інші завдання. Він відіграє роль у регулюванні кров’яного тиску та рівня глюкози, а також пов’язаний з м’язовою функцією,”- каже Сіна Галло, дієтолог та професор дієтології в Університеті Джорджії.

Приблизно 93% американців вживають менше 400 МО на добу, і, як виявляється, нам потрібний більший рівень для поліпшення стану здоров’я. У 41% дорослих американців рівень вітаміну D відповідає критеріям клінічної недостатності, у 30% – досконалого дефіциту. Це означає, що одному з ваших близьких друзів або членів сім’ї не завадило б приймати більше вітаміну D. Дослідження встановили вихідний рівень у 3000 МО вітаміну D3 на день, щоб досягти мінімального рівня вітаміну D – 30 нг/мл, хоча наукові дані показують, що варто прагнути до 50 нг/мл та вище.

Ознаки того, що ви не отримуєте достатньо вітаміну D

Дефіцит може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, і недостатній щоденний прийом вітаміну D, у тому числі, викликає наступні симптоми:

  • знижена стійкість імунітету
  • мозковий туман
  • знижений настрій
  • недостатнє здоров’я кісток

Незалежно від наявності симптомів всім корисно знати свій рівень вітаміну D. Цей біомаркер – загальний вміст у сироватці крові 25-гідроксивітаміну D, який також називають 25(ОН)D.

“Овоч “, що містить вітамін D: гриби

Зазвичай, коли люди говорять про те, як отримати всі необхідні вітаміни та поживні речовини, вони просто радять вам їсти більше овочів. І, хоча овочі багаті мікронутрієнтами, додавання зелені в раціон ніяк не допоможе вам, якщо йдеться про конкретний жиророзчинний мікроелемент – вітамін D. Єдині «овочі», які містять найважливіший вітамін D – це «опромінені» гриби. ”Гриби виробляють вітамін D2, перетворюючи ергостерол у своїх мембранах шляхом фотохімічної реакції, аналогічно тому як УФ-випромінювання сонця перетворює холестерин у вітамін D3,”- каже доктор Роберт Брюс Білман, експерт у галузі впливу ультрафіолету на гриби. Гриби містять форму вітаміну D, відмінну від тієї, що утворюється в наших тілах під впливом сонячного світла або яку ми вживаємо у складі жирної риби чи яєць. При отриманні достатньої та стійкої кількості УФ-променів гриби виробляють D2, тоді як наш організм синтезує D3.

Як правило, вітамін D2 надходить із рослинних продуктів, таких як гриби, а D3 – з продуктів тваринного походження, таких як лосось.

Ще один цікавий факт про гриби – ви можете піддавати їх впливу УФ світла, щоб збільшити вміст D2. Білман спрямовував імпульсне світло ксенонової лампи на гриби у своєму дослідженні, але навіть якщо ви просто винесете гриби на вулицю, це допоможе стимулювати вироблення вітаміну D, за словами відомого міколога Пола Стаметса. З решти рослин вітамін D міститься лише у водоростях і фітопланктоні, і в них присутній D3. Наш організм може використовувати вітамін D2 (ергокальциферол), але багато наукових досліджень свідчать про те, що він сильно поступається вітаміну D3 (холекальциферолу). Дійсно, D3 набагато краще підходить людям для вживання, ці висновки ґрунтуються на його біоактивності, стабільності та біоефективності. Підтвердженням цього є наступне: вам доведеться з’їдати дуже багато багатих D2 грибів щодня, приблизно сім склянок, щоб набрати близько 5000 МО (тобто кількості, необхідної для досягнення достатнього рівня вітаміну D у дорослих у нормальній вазі). Але оскільки D2 в 2 або 3 рази менш ефективний, ніж D3, вам насправді знадобиться від 14 до 21 склянки грибів. Ви готові до такого?

Підведемо підсумки

Не те щоб грибам потрібна була ще одна причина (крім клітковини, мінералів, вітамінів групи В, антиоксидантів і т.д.), щоб заслужити свою популярність, але те, що вони – єдині овочі (представники класу грибів, якщо вам важлива точність) , що містять вітамін D, – важлива причина додати їх до свого раціону.

Джерело: https://organicwoman.ru/mozhno-li-poluchit-vitamin-d-iz-ovoshhej/
© organicwoman.ru

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...

Чому ми відчуваємо втому після відпочинку на свіжому повітрі і як цього уникнути

Пара годин біля басейну — і вас уже хилить у сон, а якщо провести на свіжому повітрі всі...