Найзагадковіше захворювання: все, що тобі потрібно знати про герпес

Підпишись на нас:

Якби хвороби брали участь у конкурсі, де кожна отримує префікс «най», то герпес точно отримав би титул найзагадковішого. До цього часу вірус herpes simplex остаточно не вивчений, як і його вплив на організм.

У мене болячка на губі. Це герпес?

Скоріше за все так. Це означає, що у твоєму організмі є вірус герпесу. Але не хвилюйся: його носіями є більше половини людей на Землі!

Перший тип, HSV-1, якраз і проявляється у вигляді запалень у ділянці губ і називається оральним герпесом. HSV-2 більше характерний для болячок на статевих органах і поряд з ними називається генітальним. Типи герпесу трохи відрізняються, але в принципі обидва можуть бути причиною запалень і там, і там.

Перший тип найпоширеніший, він передається через поцілунки і навіть загальний посуд. Другий тип передається через контакт шкіри до шкіри і характерний приблизно для ⅙ населення планети. Згодом нові спалахи обох типів герпесу стають рідшими.

Значить, герпес це ЗПСШ? Але як він міг бути у дитинстві?

Секс часто, але не єдина можливість заразитися. Загальна чашка, дружній поцілунок цього досить.

У мене був герпес кілька років тому. Отже, тепер я здорова?

Від герпесу не можна вилікуватися, просто проявляється він у всіх по-різному. Близько 40% людей з вірусом першого типу хворіли лише один раз у житті.

Як відрізнити герпес від прищів?

Вони виглядають по-різному. Перш ніж герпес виявиться, ти можеш відчути печіння або навіть біль у ділянці рота. Зазвичай це болячка на межі губи, яскраво-червона і не проходить близько тижня. Не завжди він виглядає саме так – може бути ціла область почервоніння навколо рота.

Ось він виявився вперше – що робити?

Відправитися до лікаря та зробити аналіз на тип герпесу. Сидіти вдома і боятися всіх заразити не треба, просто дотримуйся правил гігієни.

Герпес на обличчі: можна прикладати кригу на кілька хвилин на день. Прищик можна маскувати тональним кремом, але після кожного дотику до нього мої руки теплою водою з милом. Можна мазати вазеліном.

Якщо дуже болить, поговори з лікарем про адекватну медикаментозну терапію. І утримайся поки що від орального сексу та зняття проб з чужих напоїв.

Герпес в інтимній зоні: тут показані холодні компреси. Якщо тобі боляче ходити в туалет, спробуй це робити під душем (і ретельно мій ванну потім!). Можна використовувати анестезуючі креми та ліки після консультації з лікарем. І не займайся сексом, щоб не заразити партнера.

Чи попереджати оточуючих?

Ні, достатньо поговорити із партнером. Половина заражень генітальним герпесом відбувається при оральному сексі, тому обговори з ним, які варіанти ви можете практикувати. Якщо запалення минуло, ризик передачі герпесу мінімальний.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Попелиця на кущах смородини: швидка допомога рослинам

Що може бути кращим, ніж зібрати урожай ягід на...

Стимулятор росту помідор: народний рецепт

Будь-яка розсада, перед тим як буде висаджена на грядки...

Сода чи розпушувач: чи є між ними різниця

Під час готування випічки в одних рецептах зазначається сода,...

Що робити з почорнілою алюмінієвою каструлею: 4 способи

Блискучий посуд без слідів накипу, жиру та їжі, що...

Городники пояснюють, чи потрібно влітку поливати помідори

Прочитавши заголовок, більшість людей подумає: звичайно, треба, інакше вони...

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це...

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини...