Чи може клімакс проходити непомітно: задаємо незручні питання експерту

0
Чи може клімакс проходити непомітно: задаємо незручні питання есперту
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Разом з експертом дізнаємося, як легко пережити гормональну перебудову.

Менопауза – такий самий нормальний етап життя жінки, як статеве дозрівання. Проте багато хто зі страхом чекає на цю перебудову організму і вважає її вироком. Чому не варто боятися клімаксу, розповідає акушер-гінеколог Анна Міхайлова.

Чи дійсно клімакс погіршує якість життя?

Якщо поставити це питання жінкам у менопаузі, вони поділяться на два табори: одні скажуть, що клімакс проходить у них непомітно, а інші довго скаржитимуться, як він перевернув їхнє життя. В чому справа? З одного боку – щодо самої жінки до цього етапу. Якщо вона чекає клімаксу зі страхом і впадає в апатію від думки про вік, то, швидше за все, в менопаузі на неї чекає багаж неприємностей.

Але найбільшу роль грає підготовка до клімаксу. Спосіб життя, рівень фізичної активності, харчування та загальне здоров’я – ресурси жінки для компенсації наслідків менопаузи. Якщо вона увійшла в цей етап з вичерпаним ресурсом, то, звичайно, клімакс візьме гору над жінкою. І навпаки – чим здоровіша вона, тим легше перенесе перебудову організму.

Розв’язання задачі «Зберегти якість життя в клімаксі» – пазл із двох деталей. Зберете його – зможете радіти життю і в менопаузі.

Хіба самопочуття жінки у клімаксі залежить не від генетики?

Генетика – це база даних, з якими ми приходимо в життя, що визначає лише схильність організму до чогось. Залежно від зовнішніх факторів вона може виявитися, а може й ні.

Жінки часто спираються лише на генетику. Або розслабляються, очікуючи, що вона їх вбереже, або здаються, вважаючи, що для них клімакс – вирок. Я завжди говорю: «Хочете дізнатися, що з вами буде в клімаксі? Подивіться на свою маму чи бабусю. Тільки не забудьте звернути увагу на те, який у них був спосіб життя». На генетику сподівайся, а сам не схиб.

Менопаузальна гормональна терапія (МГТ) – панацея?

МГТ допомагає заповнити нестачу жіночих гормонів, але це не означає, що клімакс закінчиться. Адже гормональний дисбаланс – не єдина причина неприємностей. Разом із гормональним збоєм приблизно у цьому ж віці до жінки приходить порушення травлення, засвоєння нутрієнтів, метаболізму. Дефіцити вітамінів та мінералів, нездорова мікрофлора кишечника – все це теж викликає нездужання. Потрібно також пам’ятати, що МГТ показано не всім.

Тому коли бачите енергійну жінку після 45, знайте: не факт, що вона приймає гормони, але факт, що вона веде здоровий спосіб життя.

Яка фізична активність допоможе впоратися із наслідками менопаузи?

На мій досвід, жінки після 40 люблять йогу і пілатес. Це активність низької інтенсивності, вправи виконувати легко, а головне через 40 хвилин на килимку жінка встає без ненависного болю в попереку і шиї.

До силових тренувань ставляться з побоюванням, одразу уявляють собі тренажерний зал та штанги з млинцями по 20 кг. Це помилка, силові і на килимку можуть бути досить ефективними. Якщо ми хочемо впливати за допомогою занять на гормональний фон, то маємо полюбити інтенсивні тренування. Саме під час них виробляється тестостерон – він потрібен не тільки для росту м’язів, тобто для профілактики саркопонії (вікова втрата м’язової маси та функції м’язів), але і для пробудження лібідо, яке знижується при менопаузі.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Mette (@msorrig)

А як же суглоби, хіба інтенсивні тренування не вбивають їх?

Так, жінки бояться нашкодити, шкодують себе: «Я вже не в тому віці, мені треба берегти суглоби». На це хочеться відповісти: «Найкращий спосіб уберегти суглоби – силові та кардіотренування».

Остеопороз – зниження щільності та міцності кісток. За перші п’ять років постменопаузи жінка втрачає 25% кісткової маси. Інтенсивний тренінг – це посилене живлення не тільки м’язів, а й прилеглих кісток та суглобів, профілактика їхньої демінералізації.

Так, жінкам після 35 не варто тренуватись за однією програмою з 20-річними. Саме тому існує окремий напрямок – антиейдж-фітнес, який включає всі види занять: і тренування гнучкості на килимку, і силові, і низькоударне кардіо.

попередня стаття7 жіночих зачісок, які додають вік
наступна статтяВідмиваємо мікрохвильову піч від засохлого жиру за кілька хвилин
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я