Як збільшити врожай яблук удвічі

0
Як збільшити врожай яблук удвічі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Так добре хрустіти соковитими яблуками все літо, заготувати джемів та варення, сухофруктів на зимові компоти та ще почастувати дачним урожаєм усіх рідних та друзів.

Яблуні вважаються, мабуть, найневибагливішими з плодових дерев – посадив і забув, тільки встигай восени яблука збирати та переробляти. Буває, звичайно, і так, але зазвичай недовго. Як правило, за відсутності уваги та догляду через кілька років такі яблуні знижують урожайність, починають давати дрібні та несмачні плоди. Трапляється і по-іншому: дачник посадив молоду яблуньку, чекає рік, другий, третій, а деревце росте, зеленіє, але навіть не думає плодоносити. У кожному з цих випадків причини “поганої поведінки” яблуні криються в нестачі уваги та неправильному догляді. Щоб отримувати щедрий урожай щороку, потрібно знати головні потреби культури та регулярно виконувати процедури, про які є нижче.

Процедури

Одна з головних процедур, необхідних для плодоношення яблуні, – своєчасне обрізання і правильне формування крони. Перший раз обрізання виконують навесні при посадкці Однорічні саджанці, що не мають бічних пагонів, обрізають на висоті 80-90 см від землі; у дворічних дерев, крім центрального провідника, обрізають і бічні гілки, зменшуючи їх до 2/3. Формувати яблуню необхідно протягом перших 4-5 років, щорічно видаляючи в першу чергу сухі, хворі, пошкоджені гілки, а також пагони, що згущають крону, ростуть всередину крони і прикореневу поросль. Крону яблуні, як і будь-якого плодового дерева, формують як піраміду, дотримуючись принципу підпорядкування гілок. Це означає, що пагони нижнього ярусу повинні бути більш розвиненими в порівнянні з верхніми, а верхівка центрального провідника повинна височіти над кінцями бічних гілок на 15-20 см. Для дорослих яблунь рекомендована так звана середня обрізка, при якій сильні гілки вкорочують на 1/3 , Решта – на 2/3, а чверть від загальної кількості пагонів вирізають на кільце. Саме такий спосіб обрізки дозволяє збільшити врожай яблук у 1,5-2 рази. Урожайність яблуні залежить і від напрямку зростання гілок – вони мають відходити від ствола майже горизонтально. Якщо пагони ростуть вгору, під гострим кутом щодо стовбура, вони даватимуть менше плодів і можуть зламатися під їх вагою.

Обрізка

Щоб уникнути пошкоджень та підвищити продуктивність дерева, гілкам із самого початку задають правильний напрямок зростання. Для цього бічні пагони обрізають завжди над зовнішньою брунькою – у цьому випадку молоді гілки, що відростають, займуть положення, близьке до горизонтального. Зріз виконують навскіс, залишаючи пеньок трохи більше 3-5 мм. Якщо центральний провідник у верхній частині роздвоюється або після першої обрізки з кількох бруньок виростають однакові пагони-конкуренти, їх слід також видалити, залишивши тільки один – найсильніший. Вважається, що найпродуктивніші гілки у яблуні – ті, довжина яких не перевищує 35-40 см. Саме на них найбільше зав’язується плодів. А ось дуже товсті гілки, діаметр яких більше половини товщини стовбура, слід видаляти, т.к. вони становлять конкуренцію для центрального провідника, забирають більшу частину поживних речовин і порушують гармонійний розвиток крони.

Про цвітіння

Часто молоді яблуньки дивують нас рясним цвітінням, ніби натякаючи на майбутній чудовий урожай. Недосвідчені садівники радіють у передчутті, а ось їх старші товариші знають: якщо не пригальмувати деревце зараз, під час цвітіння та зав’язування плодів, то врожаю не буде ні цього року, ні наступного. Все тому, що у незміцнілої яблуні просто не вистачить сил на такий обсяг плодів, яблука виростуть дрібними і несмачними, а в наступному сезоні дерево, що втомилося, просто відпочиватиме. Тому при зав’язуванні великої кількості плодів рекомендується їх штучно проріджувати або нормувати врожай.

Для молодих або низькорослих яблунь можна використовувати ручний спосіб нормування. Після появи пучків яблук слід оглянути їх і видалити непоказні – дрібні, з вадами, неправильної форми. Зазвичай таким буває центральний плід у китиці. Зробити це варто з трьох причин:

  • по-перше, яблукам, що залишилися, буде вільніше, їм дістанеться більше поживних речовин, сонячного світла і просто більше простору для зростання;
  • по-друге, “некондиційні” зав’язі все одно не визріють у повноцінні красиві яблука, а значить, видаливши їх, ви позбавите дерево від зайвого навантаження;
  • по-третє, пошкоджені слабкі плоди гірше опираються інфекціям та атакам шкідників, тому їх видалення – профілактика можливих захворювань яблуні.

Перед тим, як приступати до прорідження, рекомендується струсити гілку – слабкі та нежиттєздатні зав’язі осипаються самі. І пам’ятайте важливий нюанс: після проріджування на кожне яблучко має залишитись близько 35-40 листочків – лише в цьому випадку процедура дасть очікуваний ефект.

Для дорослих яблунь, які неможливо обробити вручну, садівники вигадали хімічний спосіб нормування врожаю. Проводиться така корекція на 3-4 день після початку цвітіння, і застосовують для цього один з двох розчинів:

  • 2% розчин кальцинованої соди (200 г речовини на 10 л води);
  • 1% розчин хлораміну (100 г на 10 л води).

Після обприскування рясно квітучої яблуні цими препаратами кількість плодів, що зав’язалися, зменшиться вдвічі, але вони виростуть крупніші і смачніші.

Про шкідників

Навіть якщо яблуня за всіма ознаками “налаштована” дати відмінний урожай – завжди знайдуться шкідники, які мріють урожай у вас відібрати. Мова, звичайно, не про сусідів, а про комах: довгоносиків, попелиці, яблонного квіткоїда, пильщиків, плодожорок, які чекають зручного моменту, щоб урвати ласий шматочок. Якщо хочете отримати багатий урожай восени – ви повинні обхитрити всю цю братію та вчасно вигнати її з саду. А заразом подбати про захист ваших яблунь від небезпечних інфекцій та вірусів.

Першу весняну обробку від збудників хвороб слід провести ранньою весною – у проміжку між таненням снігу та набуханням бруньок. Температура повітря повинна встановлюватись на позначці не нижче 5°С. У цей час рекомендується обприскати дерева 2-3% розчином мідного купоросу (200-300 г речовини на 10 л води) або розчином бордоської суміші такої ж концентрації. Підійде будь-який промисловий препарат на основі міді.

Друга обробка проводиться через 15-20 днів після першої – у період, коли бруньки на деревах вже луснули, але листочки ще не розкрилися. Для обприскування можна використовувати хімічні фунгіциди або менш концентрований розчин бордоської рідини (1%).

Третій раз яблуні обробляють через 2-3 тижні після цвітіння і застосовують для цього системні фунгіциди або біологічні захисні засоби. Біопрепарати можна обприскати сад повторно за місяць до збирання врожаю.

Щоб захистити плодові дерева (а заодно і майбутній урожай) від комах, що не літають, досвідчені садівники роблять ловчі пояси, які закріплюють на стовбурах ранньою весною – під час пробудження і міграції шкідників з ґрунту в крону і назад.

Пам’ятайте також про обов’язковий зимовий захист саду від зайців та дрібних гризунів. Навіть якщо протягом сезону ви доклали максимум зусиль для здоров’я яблунь та збільшення врожаю – всі старання можуть піти нанівець після кількох візитів цих непроханих гостей.

Полив

Правильний полив може збільшити врожайність яблунь на 25-40%. Ключове слово в цьому твердженні – “правильний” (а не частий, як думають багато садівників). Протягом періоду вегетації яблуні достатньо всього чотирьох поливів, але вони повинні бути рясними – вода повинна проникнути на глибину до 1 м і як слід зволожити земляну грудку з активним корінням.

  • Перший полив рекомендується робити навесні, до розпускання бруньок та цвітіння.
  • Другий раз яблуню поливають після закінчення цвітіння через 2-3 тижні.
  • Третій полив – за 15-20 днів до збирання плодів.
  • Сенс четвертого поливу в тому, щоб наситити кореневу систему та деревину вологою перед настанням зими – так дерево легше перенесе холодний сезон, зможе уникнути висушування та розтріскування деревини. Цей полив зазвичай проводять у жовтні, під час підготовки саду до зимівлі.

Норма витрати води для однієї яблуні залежить від її віку. Однорічному саджанцю достатньо 2-3 цебер за раз, для 3-5-річних дерев потрібно від 5 до 8 відер, дорослим яблуням від 6 до 10 років потрібно 12-15 відер води на разовий полив. А дерева старше 10 років здатні випити до 20 цебер за один “присідання”. Спосіб поливу не має принципового значення – це може бути дощування, крапельне зрошення або поверхневий полив по борознах між посадками або кругової проекції крони.

Підгодівля

Будь-який садівник і городник знає про користь підгодівлі для здоров’я, гарного росту та плодоношення культур. Але чомусь у випадку з яблунями про це часто забувають. Даремно! Перше підживлення яблунь слід провести на початку весни, за 2-3 тижні до цвітіння, коли рослинам потрібен азот для нарощування зеленої маси. Саме тому весняний “раціон” плодових дерев має складатися з азотних “страв” – наприклад, сечовини чи аміачної селітри. Витрату добрив розраховують залежно від розміру та віку дерева – приблизно 30-50 г на 1 кв.м приствольного кола. Замість мінеральних підживлень можна використовувати органіку: розчин пташиного посліду (у розведенні з водою 1:20), гною (1:10) або компост. Норма для дорослого дерева – приблизно 3 цебра розчину.

Другий раз яблуні підгодовують у травні, закладаючи в ґрунт 30-50 г суперфосфату або стільки ж нітроамофоски. Можна також змішати 30-50 г азофоски з деревною золою (100-150 г) – цієї кількості вистачить для внесення на 1 кв.м приствольного кола.

Восени під яблуні слід вносити фосфорні (суперфосфат, фосфоритне борошно) та калійні добрива (калієва селітра) – вони дадуть необхідне харчування для успішної зимівлі та закладки квіткових бруньок на майбутній сезон.

Позакореневі підживлення – відмінний спосіб підвищення імунітету та швидкої доставки поживних елементів до тканин дерева, а також один із варіантів підвищення врожайності. Досвідчені садівники рекомендують удобрювати яблуні по листу такими складами:

  • азотне підживлення (2 ст.л. сечовини на 10 л води);
  • зольне підживлення (1 склянка золи залити 2 л гарячої води, остудити та довести об’єм до 10 л);
  • йодиста підгодівля (10 мл йоду на 10 л води).

Будь-які позакореневі підживлення можна проводити протягом усього часу дозрівання плодів з періодичністю раз на 2-3 тижні, а припинити їх слід приблизно за місяць до збирання врожаю.

Використовуючи всі перераховані способи підвищення врожайності яблунь, не забудьте про таке просте і очевидне, як залучення комах-запилювачів. Для цього висаджуйте в саду запашні трави і зелень, намагайтеся під час цвітіння не використовувати інсектициди і не проводити на ділянці робіт з сильно пахнучими речовинами, які можуть відлякати бджіл.

попередня статтяОдин “забутий” інгредієнт для плову
наступна статтяЯк приготувати цілу “гору” пиріжків лише за 20 хвилин
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я