Коли все бісить: 10 ознак, що стрес переріс у психічний розлад

0
Коли все бісить: 10 ознак, що стрес переріс у психічний розлад
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

За даними останніх досліджень, 20% дорослих мають проблеми з психічним здоров’ям, які впливають на їх стосунки, кар’єру і навіть фізичне здоров’я. І це стає практично нормою.

Ні, вам не обов’язково бачити зелених чоловічків як в анекдоті, щоб діагностувати психічний розлад. Все набагато тонше і непомітніше: ваша постійна скутість, невпевненість або напади страху, такі ж, як і у «нормальних» людей, які вас оточують – це теж можуть бути ознаки розладу.

Ось 10 ознак того, що варто звернутися з вашими тривогами до психотерапевтів. Не тим, які заряджали воду по телевізору, а до нормальних спеціалістів із медичним дипломом.

Ваш сон постійно порушується

Складно заснути? Чи не можете змусити себе прокинутися і почати цей безрадісний день? Порушення сну – перша ознака, що з вашою свідомістю починаються проблеми.

Іноді збудження чи сонливість нормальні. Але якщо цей стан триває безперервно довше одного тижня, і ви не можете жити без алкоголю чи заспокійливих — вам слід прийняти ці сигнали вашого тіла.

Вас дратує те, що ви завжди любили

Якщо ваші улюблені заняття чи спілкування з людьми, яких ви любите більше не приносить вам жодної радості, це ознака того, що ваш розум зайнятий чимось більшим для нього важливим і небезпечним.

Ви почали зловживати

Більше алкоголю, цигарок чи ліків. Якщо ваш мозок збуджений або пригнічений сильніше, ніж звичайно, ви можете помітити це і за такими ознаками.

Вас все дратує

Світ не змінюється відразу і не озброюється проти вас. За великим рахунком, йому взагалі все одно, є ви чи ні. Але якщо день за днем ви стали помічати інтриги, що плетуться проти вас чи злі наміри у кожному погляді на вас — причина, швидше за все, саме у вас.

Вам постійно соромно і ви почуваєтеся винною

Ви болісно переживаєте свої помилки, скоєні три місяці тому і при цьому зовсім незначні. Ні, в магазині, де ви впустили молоко на підлогу, не внесли вас до чорного списку, не треба так пиляти себе. Проблема не у вчинках, а у вашому тривожному стані.

Ви постійно відчуваєте втому

Ви їсте здорову їжу і багато спите та розбиті? Цьому можуть бути причиною як фізіологічні зміни, наприклад порушення гормонального фону, так і проблеми з психікою. Якщо ви клінічно здорові, причина вашої втоми у голові. Але визначити це може лише фахівець.

Ви не можете зосередитись

Весь час забуваєте і скрізь спізнюєтеся? Різкі зміни здатності концентрації говорять про душевні переживання, якщо ви не під таблетками, звичайно.

Апетит змінився

Ви стали різко менше чи більше їсти. Відмінна риса депресії – втрата апетиту. Як тільки ви влізли у стару сукню без видимих причин — задумайтеся, чи варто цьому радіти.

Гіперактивність

Ви не можете всидіти на місці і постійно хочете чимось зайнятися. Можливо, ви уникаєте зустрічі зі своїми внутрішніми проблемами.

Ви задаєтесь питанням «Який у всьому цьому сенс?»

В ідеалі вам варто звернутися до фахівців раніше, ніж ви дійдете до цієї точки.

Що робити, якщо ви впізнали себе у перерахованому вище:

Крок перший. Не панікувати

Те, що ви виявили це у себе, ще не означає розлад психіки. Тільки лікар може визначити, що з вами відбувається насправді. І не переживайте, зараз більшість нервових розладів чудово компенсуються сучасними медикаментами. Ні, вам не доведеться жити на них все життя.

Крок другий. Знайдіть підтримку

Зверніться до близьких людей, які не осуджуватимуть або виховуватимуть вас. Дуже важливо зміцнювати соціальні зв’язки, коли ви почуваєтеся розгублено.

Крок третій. Перевірка на шкідливість

Переконайтеся, що ви не руйнуєте своє життя своїми руками: алкоголь, куріння та переїдання. Режим сну та харчування. Ні, ви нікому цього не повинні, але ви можете ставитись до себе з великою повагою. Найчастіше з цих елементарних кроків починається ваша стійкість.

попередня стаття7 секретів, які допоможуть зробити яблучний пиріг ще смачнішим
наступна статтяЯк приготувати кальмари у соусі з часником
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я