Чи варто приймати пробіотики, якщо приймаєш антибіотики

0
Чи варто приймати пробіотики, якщо приймаєш антибіотики
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Усі знають, що антибіотики можуть погано впливати на ШКТ. Вони вбивають погані бактерії – збудників хвороби, але при цьому завдають шкоди мікробіому – корисним бактеріям, що живуть у кишечнику. Тому антибіотики часто рекомендується приймати разом із пробіотиками. Але чи справді це потрібно?

Логіка проста: якщо корисних бактерій поменшало через антибіотики, чому б не заповнити їх чисельність іншими ліками? Але проблема насправді значно глибша, ніж здається.

Є деякі підтвердження того, що прийом пробіотиків може запобігти розладу шлунка та діареї. Але з 13 осіб, які брали участь у досвіді, це допомогло лише одному. Крім того, пробіотики не такі прості!

За та проти

В Ізраїлі було проведено цікаве дослідження: учасників поділили на дві групи та дали їм антибіотик. Перша приймала пробіотики з 11 колоній бактерій протягом 4 тижнів, друга – плацебо.

Результати показали, що у першій групі ліки подіяли, і колонії бактерій заселили кишечник. Але при цьому вони завадили нормальному відновленню флори, з якою були проблеми протягом всього півроку спостережень.

У другій групі флора повернулася до звичайного стану через три тижні після прийому антибіотиків.

Дослідження виявило цікавий факт: ми досі не знаємо, які саме бактерії найкорисніші, з чого складається здорова флора кишечника. Там працюють тисячі (!) різних типів мікроорганізмів, і кожна людина має індивідуальний набір. Тому немає єдиного списку корисних бактерій, які б підійшли всім.

Відповідно, вгадати, які потрібні кожному неможливо.

Чи є альтернатива?

Так, нехай вона і звучить досить дивно, але ця схема стає все більш популярною, а її дієвість доведена. Декілька учасників погодилися на заморожування свого стільця до початку прийому антибіотиків, а потім його підсадили назад у кишечник. Фекальна трансплантація дозволила повернути мікрофлору у звичайний стан за 8 днів замість 21.

Інший варіант – годувати корисні бактерії харчовими волокнами. Ці компоненти проходять у недоторканому вигляді тонким кишечником і потрапляють у товстий, де піддаються ферментації. Так що їж більше овочів, фруктів та цільнозернових продуктів, тоді бактерії швидше повернуться у звичайний стан.

попередня статтяЯк приготувати вершкове пиво: улюблений напій Гаррі Поттера
наступна статтяСекрет пишної штучної ялинки: виглядатиме, як справжня
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я