...
ГоловнаЗдоров'яЕксперти розповіли про «тихі» симптоми раку грудей, на які мало хто звертає...

Експерти розповіли про «тихі» симптоми раку грудей, на які мало хто звертає увагу

Підпишіться на нас:

Деякі підступні ознаки раку молочної залози не мають нічого спільного з шишками у грудях, які можна намацати.

За статистикою, щороку в Україні реєструють 50 тисяч нових випадків раку молочної залози. Для боротьби з цією хворобою дуже важливо виявити її вчасно – при виявленні злоякісного утворення на пізній стадії показник виживання невисокий.

Саме тому необхідно стежити за станом своїх грудей і помічати будь-які її зміни. Крім ущільнень, які ти можеш намацати, є інші ознаки, які можуть свідчити про розвиток раку молочної залози. Ось на що, на думку лікарів, слід звертати увагу.

Шишка в пахвовій западині

Онколог Джасміт Сінгх із Меморіального ракового центру імені Слоуна-Кеттерінга зазначає, що несподіваним симптомом раку молочної залози може стати поява шишки під пахвою – це пов’язано зі збільшенням лімфатичних вузлів біля грудей. Як пояснюють фахівці з Інституту раку Дана-Фарбер, здоровий вузол має форму лімської квасолини і буде «пружним і трохи піддатливим», а потенційно раковий перетвориться на круглий і твердий, наче мармур.

Зміни сосків чи шкіри

Доктор Лаура Домінічі, молодший хірург з Інституту раку Дана-Фарбер, закликає звертати увагу на будь-які зміни шкіри грудей та сосків – ямочки, інверсії, тріщини та запалення – все це може говорити про рак молочної залози.

Виділення із соска

За словами Домінічі, випадкові виділення із соска завжди привід насторожитися. Але якщо вони не прозорі, а кров’янисті, білі чи зелені, треба негайно звернутися до лікаря. Лаура також додає, що жінки можуть помітити такі виділення по плямах, що залишаються на бюстгальтері після носіння.

Набряк чи запалення

Зазвичай це симптоми інфекції, але, за словами Сінгха, іноді вони можуть бути ознаками раку молочної залози. “Якщо ви помітили, що запалення не проходить після прийому антибіотиків, вам слід негайно звернутися до онколога”, – радить лікар.

Зміна розміру грудей

«Якщо розмір ваших грудей різко змінюється, це може бути ознакою раку молочної залози», — каже Домінічі. Помітити цей симптом можна по тому, як сидить бюстгальтер, або порівнюючи одну молочну залозу з іншою. Домінічі пояснює, що частіше молочна залоза у разі хвороби набухає, але в поодиноких випадках вона може зменшитись — на це теж варто звертати увагу.

Хірург радить не панікувати тим, хто виявив у себе перелічені симптоми – іноді вони можуть говорити про появу доброякісної пухлини. Однак, помітивши ці тривожні дзвіночки, слід обов’язково звернутися до фахівця — адже ця проста дія може врятувати тобі життя.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...