...
ГоловнаЗдоров'яЯк і навіщо замочувати насіння базиліка

Як і навіщо замочувати насіння базиліка

Підпишіться на нас:

Базилік як ароматна приправа використовується практично у всіх кухнях світу і відома всім і кожному. Насіння рослини при цьому залишається осторонь, хоча є справжнім суперфудом і знайшли застосування в аюрведичній медицині ще кілька сотень років тому. У їжу як правило вживають насіння лимонного або, як його ще називають, тайського базиліка. Про те, чим вони такі корисні і як їх правильно застосовувати, розповідаємо в нашому матеріалі.

Подробиці

Насіння базиліка – відмінне джерело мінералів. Вони багаті калієм, магнієм та залізом. Калій — один із головних регуляторів обміну речовин у нашому організмі: він підтримує в нормі кров’яний тиск, регулює кислотно-лужний баланс крові та водно-сольовий баланс усередині та поза клітинами, бере участь у передачі нервових імпульсів та синтезі білка. Магній відповідає за перебіг величезної кількості процесів в організмі: від скорочення м’язів до роботи нервової системи, а залізо необхідно для вироблення червоних кров’яних тілець та постачання мозку киснем.

Крім того, насіння базиліку багате омега-3 жирними кислотами. Вони забезпечують організм енергією, незамінні для профілактики серцево-судинних захворювань і добре борються із запаленнями. Антиоксидантні властивості також мають флавоноїди, яких у насінні міститься пристойна кількість: вони захищають клітини організму від пошкодження вільними радикалами, уповільнюють процеси старіння, живлять шкіру зсередини і захищають її від згубного впливу ультрафіолетових променів.

Насіння базиліка багате розчинною клітковиною і пектином, завдяки чому допомагає підтримувати здоров’я кишечника: пектин має пребіотичні властивості – досягає товстого кишечника і живить його мікробіом. Клітковина продовжує відчуття насичення та забезпечує контроль рівня цукру в крові, зменшуючи тим самим ризик переїдання, а пектин уповільнює всмоктування холестерину в кишечнику, знижуючи його рівень у крові.

Насіння базиліка широко застосовується в індійській та тайській кухні, але його легко зробити частиною звичних нам страв. Як, наприклад, насіння льону, насіння базиліка можна додавати в салати, супи, гаряче, у випічку, посипати ними каші та сандвічі. Щоб корисні речовини, що містяться в насінні, стали доступнішими для організму, насіння можна замочити у воді.

Як замочувати насіння базиліка

  • столова ложка насіння
  • 1 склянка води (30-40 ° C)

Насіння промийте, залийте склянкою ледь теплої води та залиште на 40-60 хвилин. За цей час оболонка насіння повинна набухнути, набути сірого відтінку і желеподібної консистенції (нагадує насіння чиа). Після цього їх можна буде додати до будь-яких страв та напоїв. Насіння не має яскраво вираженого смаку або запаху, зате зробить вашу їжу в рази кориснішою.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Кишкові бактерії можуть спровокувати переїдання та збільшення ваги

У ході серії експериментів як на мишах, так і на людях, схильних до переїдання, у мікробіомах було виявлено...

Названий найкорисніший вид вівсянки: можна їсти щодня

Кетрін Карнац, доктор медичних наук, радить віддавати перевагу вівсяним пластівцям з мінімальною обробкою – якщо сумніваєтеся, шукайте на...

Вчені назвали точний вік, коли організм починає різко старіти

Вчені зі Стенфорда проаналізували кров та інші біологічні зразки 108 осіб віком від 25 до 75 років, які...

“Приводить до спалахів гніву”: вчені назвали вік, до якого дітям не можна часто користуватися планшетом

Дошкільнята, які використовують планшет для розваги, не завжди можуть справлятися зі своїми емоціями, що призводить до спалахів гніву,...