...

Як і навіщо замочувати насіння базиліка

Підпишіться на нас:

Базилік як ароматна приправа використовується практично у всіх кухнях світу і відома всім і кожному. Насіння рослини при цьому залишається осторонь, хоча є справжнім суперфудом і знайшли застосування в аюрведичній медицині ще кілька сотень років тому. У їжу як правило вживають насіння лимонного або, як його ще називають, тайського базиліка. Про те, чим вони такі корисні і як їх правильно застосовувати, розповідаємо в нашому матеріалі.

Подробиці

Насіння базиліка – відмінне джерело мінералів. Вони багаті калієм, магнієм та залізом. Калій — один із головних регуляторів обміну речовин у нашому організмі: він підтримує в нормі кров’яний тиск, регулює кислотно-лужний баланс крові та водно-сольовий баланс усередині та поза клітинами, бере участь у передачі нервових імпульсів та синтезі білка. Магній відповідає за перебіг величезної кількості процесів в організмі: від скорочення м’язів до роботи нервової системи, а залізо необхідно для вироблення червоних кров’яних тілець та постачання мозку киснем.

Крім того, насіння базиліку багате омега-3 жирними кислотами. Вони забезпечують організм енергією, незамінні для профілактики серцево-судинних захворювань і добре борються із запаленнями. Антиоксидантні властивості також мають флавоноїди, яких у насінні міститься пристойна кількість: вони захищають клітини організму від пошкодження вільними радикалами, уповільнюють процеси старіння, живлять шкіру зсередини і захищають її від згубного впливу ультрафіолетових променів.

Насіння базиліка багате розчинною клітковиною і пектином, завдяки чому допомагає підтримувати здоров’я кишечника: пектин має пребіотичні властивості – досягає товстого кишечника і живить його мікробіом. Клітковина продовжує відчуття насичення та забезпечує контроль рівня цукру в крові, зменшуючи тим самим ризик переїдання, а пектин уповільнює всмоктування холестерину в кишечнику, знижуючи його рівень у крові.

Насіння базиліка широко застосовується в індійській та тайській кухні, але його легко зробити частиною звичних нам страв. Як, наприклад, насіння льону, насіння базиліка можна додавати в салати, супи, гаряче, у випічку, посипати ними каші та сандвічі. Щоб корисні речовини, що містяться в насінні, стали доступнішими для організму, насіння можна замочити у воді.

Як замочувати насіння базиліка

  • столова ложка насіння
  • 1 склянка води (30-40 ° C)

Насіння промийте, залийте склянкою ледь теплої води та залиште на 40-60 хвилин. За цей час оболонка насіння повинна набухнути, набути сірого відтінку і желеподібної консистенції (нагадує насіння чиа). Після цього їх можна буде додати до будь-яких страв та напоїв. Насіння не має яскраво вираженого смаку або запаху, зате зробить вашу їжу в рази кориснішою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я