Експерти розповіли, які властивості має лимон для краси і здоров’я

Підпишись на нас:

Всі ми знаємо, що лимон – це відмінне джерело поживних речовин та вітамінів. Кислий і насичений аромат лимона неймовірно освіжає, і допомагають нашому імунітету боротися з різними вірусами та захворюваннями. Однак багато людей не знають про всі ті корисні властивості цього фрукта, які можна використовувати в різних повсякденних ситуаціях.

Давайте ж дізнаємося про них!

Аромат лимона неймовірно освіжає. Лимонна шкірка містить ефірну олію у великій кількості, базовими компонентами якої є альфа-лимонен, цитраль, терпени та геранілацетат. Лимон допомагає боротися із тривогою та депресією. Лимонні дерева спеціально садять поряд з елітними ресторанами, тому що вони допомагають клієнту почуватися в комфорті та безпеці! Аромат лимона підійде кожному будинку!

У м’якоті лимонів міститься цукру (близько 3,5%), пектини, органічні кислоти (яблучна та лимонна, близько 8%), фітонциди, каротин (найбільше каротину в шкірці фрукта). Плід лимона багатий на лужні елементи, азотисті основи, вітаміни та мінерали. Серед останніх – вітаміни A, B, C, P, тіамін та рибофлавін, мідь, солі калію та магнію. Вітамін P руйнується при заморожуванні фруктів. Також до складу лимона входять терпени, кумарини, флавоноїди, еридиктіол.

Лимонний сік багатий на аскорбінову кислоту, проте під вплив повітря вона швидко окислюється і руйнується. Тому після розрізання лимону, бажано зберігати його в щільно закритому контейнері або обгорнути харчовою плівкою.

Через великий вміст аскорбінової кислоти лимон вживають при гіповітамінозах та авітамінозах C, особливо при таких проявах, як цинга. При обмінних порушеннях ця властивість лимона допомагає відновити реакції за участю вітаміну C. До таких захворювань відносяться подагра, ревматизм, сечокам’яна хвороба. При захворюваннях серця та судин (гіпертонія, атеросклероз, ішемічна хвороба серця) лимонний сік допомагає відновлювати пошкоджені стінки судин.

Лікувальні властивості лимона проявляються у здатності плода та його похідних швидко закисляти середовище, в яке вони потрапляють. Тому лимон корисний при хворобах шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастритах зі зниженою кислотністю.

Лимонний сік хороший при температурі, як засіб, що швидко вгамовує спрагу, і джерело аскорбінової кислоти.

Властивості лимона у кулінарії

У сучасній медицині ефірні витяжки лимона, які отримують зі свіжої шкірки, використовують для поліпшення якості препаратів. Впровадженню у фармацевтичне виробництво сприяло така властивість лимона, як яскравий специфічний смак та виражений аромат. Синтетичний цитраль, створений на основі лимонного цитралю, широко застосовують у офтальмології та кардіології.

 

Солі магнію, що містяться в м’якоті лимона, сприяють розслабленню гладкої м’язової стінки в судинах, що призводить до зниження артеріального тиску. Крім того, лимонний сік знижує вироблення ангіотензину – гормону, який у людському організмі відповідає за судинний спазм та підвищення тиску.

Лімонін, компонент лимонних кісточок, включений до складу протигельмінтних засобів та є серед елементів БАДів, покликаних стимулювати роботу кишечника.

Лимонний сік також має слабкі протигрибкові властивості і використовується в народній медицині при грибкових та екзематозних ураженнях шкіри.

Яскравий аромат і запах лимона дозволяють активно використовувати його як окрему пряність, для приготування кондитерських виробів (у вигляді окремих часточок), для виготовлення джемів, соусів. Засушені шматочки м’якоті плодів і шкірки додають у пакетовані та розсипні чаї.

Лимонна кислота виступає у ролі регулятора кислотності у фабричному виробництві багатьох продуктів. Харчові добавки E330-E333 – консерванти та підсилювачі смаку – це лимонна кислота та її солі-цитрати. Крім твердих продуктів, вони застосовуються для  виготовлення найрізноманітніших напоїв, особливо лимонадів.

Косметичні властивості

Лимонна вода – водний розчин лимонного соку – добре відбілює і пом’якшує шкіру, тому з її допомогою позбавляються від поширених пігментних плям і ластовиння. Ранозагоювальні властивості лимона знайшли своє застосування в косметології – ефірні олії, що додаються в креми, маски, бальзами та шампуні, дозволяють зменшити ламкість волосся та нігтів, загоїти тріщини на шкірі.

Олію лимона (не ефірну), яку одержують пресуванням цитрусу і подальшим відстоюванням при невисоких температурах, в косметології додають в помади, гігієнічні засоби, зубні порошки, одеколони.

Небезпечні властивості лимону

Здатність знижувати артеріальний тиск завдяки солям магнію та іншим речовинам, що містяться в лимонному соку, може призвести до гострого гіпотензивного стану. Це стосується лише гіпотоніків! Гіпертоніки, навпаки, при великій кількості з’їдених лимонів або випитого чаю з лимоном, можуть спровокувати підйом тиску.

Підвищена кислотність лимона – привід до заборони вживання цього фрукта при захворюваннях травного тракту, що супроводжуються підвищеною кислотністю – виразці шлунка, гастриті, печії.

Будь-які стани, що супроводжуються порушенням буферної рівноваги в організмі, закисленням крові – протипоказання до вживання лимонів. З цієї причини виключають лимон з дієти пацієнтів, які страждають на гепатити, нефрити, холецистити, гастроентероколіти та будь-які гострі хвороби.

Добре відомі алергенні властивості фрукта, тому він заборонений до вживання жінкам, що годують, і дітям до досягнення трирічного віку. У великій кількості не рекомендується і вагітним.

Лимонна кислота сильно руйнує зубну емаль. У той самий час незначне додавання їх у зубний порошок знижує кровоточивість ясен.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Найкращий спосіб запекти молоду картоплю з часниково-масляною заправкою

Картоплю можна не тільки відварювати, а ще й дуже...

Ексфронтмен гурту «Тартак» Олександр Положинський відповів на чутки про відносини з Бажаною

Чутки розходяться дуже швидко. Почали говорити про те, що...

Як приготувати на десерт крамбл з вівсянки та яблук

В англійській кондитерці є смачний та досить простий десерт....

Кондитерська класика: крем-брюле з цукровою скоринкою

Якщо є щось надзвичайно смачне, то це крем-брюле. Від...

Як виростити кермек: секрети догляду за квітами-сухоцвітами

Кермек - різнобарвні квіти-сухоцвіти. Букети із сухоцвітів можуть стояти...

Як приготувати оригінальний салат з щавлю та моркви

Досить незвичайний салат, адже щавель не часто зустрінеш в...