...

Як висаджувати цибулинні квіти восени

Підпишіться на нас:

Осінь – це оптимальний час для посадки цибулинних квітів.

Найцікавіше, що багато дачників ігнорують навіть елементарні правила посадки, допускаючи ключові помилки.

Подробиці

Тому варто розібрати основні поради та технологію, яка має значення.

Підготовка посадкового матеріалу

Перед посадкою слід уважно оглянути цибулини. Якщо є пошкодження або ознаки захворювань, таку цибулину не варто садити.

Якщо пошкоджено невелику частину цибулини, її можна акуратно зачистити.

Перед посадкою цибулини краще обробити фунгіцидами. Деякі дачники ще використовують стимулятори зростання, але для осінніх посадок їх не застосовують.

Яка має бути глибина

Глибина посадки восени відіграє ключове значення. Вважається, що висота повинна бути в 3 рази більша за розмір цибулини. Це базове правило, яке слід враховувати.

Після посадки ґрунт не можна трамбувати щільно. При цьому слід пам’ятати, що якщо грунт розпушений, він почне просаджуватися з часом. Тому необхідно акуратно притиснути землю, не застосовуючи силу.

Відстань між посадками

Якщо йдеться про дрібно квітучі рослини, то вони висаджуються на відстані близько 10 сантиметрів.

Відстань між ліліями має становити від 30 сантиметрів. Для тюльпанів, нарцисів та гіацинтів відстань має становити 20 сантиметрів.

Місце для посадки

Цибульні не люблять сильний вітер та сонячні промені. Вони добре ростуть у півтіні. Досвідчені дачники сміливо висаджують цибулинні під деревами.

Подібне рішення можна назвати логічним, адже цвітіння цибулинних у більшості випадків настає раніше, ніж на кронах повноцінно розпускається листя.

Звичайно, можуть відрізнятися терміни цвітіння залежно від сортів квітів. Важливо віддавати перевагу ділянкам, які захищені від вітру та сонячного світла.

Добре висаджувати цибулинні з південного боку, де розташовуються дерева або кущі. Також захистом від вітру можуть бути різні будівлі або огорожі.

Який ґрунт вибрати

Грунт повинен бути легким і родючим. На ділянках, де є можливість застою води або високий рівень грунтових вод, від посадки краще відмовитися.

Вносити добрива перед посадкою особливого сенсу немає, цибулинні вважаються невибагливими квітами.

Звичайно, слід враховувати сівозміну. Вирощуючи цибулинні на одному місці 4 і більше роки поспіль, у грунті з’являться шкідники і грибкові захворювання. Також згодом починає виснажуватися ґрунт, а це прямо вплине на цвітіння.

Терміни посадки

Правильно підібрати терміни осінньої посадки зовсім непросто. Необхідно встигнути до перших морозів і посадити їх заздалегідь.

Якщо поспішити з посадкою, цибулини почнуть закріплюватися в ґрунті та дадуть перші паростки, а коли настануть морози, вони просто загинуть.

Є універсальне правило: посадка має бути виконана за 3 тижні до настання стабільних морозів.

Якщо ґрунт щільний, обов’язково слід зробити дренаж, використовуючи пісок або дрібний гравій. Важливо виключити застій води, інакше цибулини можуть почати гнити.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я