...
ГоловнаЗдоров'яЧотири ознаки найнебезпечнішого різновиду раку, які ти маєш знати

Чотири ознаки найнебезпечнішого різновиду раку, які ти маєш знати

Підпишіться на нас:

Рак підшлункової залози відноситься до захворювань з несприятливим прогнозом: п’ятирічне виживання пацієнтів, які страждають цим захворюванням, становить лише 5%.

Цей вид онкології дуже підступний: він ховається до останнього, не видаючи себе симптомами.

Що таке рак підшлункової залози?

Підшлункова залоза має дві функції. По-перше, вона виробляє панкреатичний сік, необхідний для перетравлення їжі. По-друге, цей орган виробляє гормони – інсулін, глюкагон та грелін.

Онкологічний процес найчастіше зачіпає головку залози, рідше її тіло або хвіст. У 2018 році рак підшлункової залози в Україні визнали смертельним, а летальність від цієї недуги склала 39,9%.

Захворюваність на цей вид онкології зростає з кожним роком — зараз вона знаходиться на шостому місці за поширеністю. У зоні ризику насамперед перебувають люди віком 65-70, але зіткнутися з раком підшлункової залози можна й раніше.

«Тихі» симптоми раку підшлункової залози

За даними некомерційної організації Pancreatic Cancer Action, яка займається підвищенням поінформованості про рак підшлункової залози, є чотири ознаки, які вказують на захворювання.

Всі вони пов’язані зі стільцем: він стає великим, набуває блідого кольору, має дуже сильний неприємний запах і має «підвищену плавучість». “Це пов’язано з тим, що в екскрементах занадто багато жиру, оскільки їжа не перетравлюється належним чином”, – пояснює експерт Pancreatic Cancer Action.

Звичайно, ці чотири симптоми не обов’язково пов’язані з розвитком злоякісного новоутворення. Тим не менш, краще звернутися до лікаря та провести додаткові дослідження, щоб виключити онкологію. Май на увазі: обов’язково зайнятися діагностикою треба, якщо особливості випорожнення супроводжуються іншими проявами хвороби.

Інші симптоми раку підшлункової залози:

  • зниження апетиту аж до повного його зникнення,
  • підвищена температура тіла,
  • болі у верхній частині живота та спині, які посилюються під час їжі або лежачому положенні,
  • втрата ваги при тому ж способі життя та рівні фізичної активності,
  • швидка стомлюваність, постійне почуття втоми,
  • здуття живота, щоденні діареї чи постійні запори,
  • жовтий колір шкіри та білків очей.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і сирі овочі мають...

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу ж відбивається на...

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...