...

Що включити до раціону у квітні: 10 сезонних продуктів

Підпишіться на нас:

Після затяжної зими організму нелегко впоратися з авітамінозом. Провесною імунітет особливо вразливий, тому щоб уникнути неприємних наслідків, потрібно їсти сезонні продукти – в них найбільше користі. Розповідаємо про 10 сезонних продуктів квітня, які допоможуть відчути приплив енергії та урізноманітнити раціон.

 Петрушка

Всього 50 грам петрушки забезпечать вас добовою дозою вітаміну А, допоможуть позбутися набряків і налагодити роботу сечовивідної системи. У петрушці містяться ефірні олії, що мають сечогінний ефект. Також вона допоможе підвищити лібідо завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти та зміцнить імунітет. Ще в петрушці міститься гістидин. Ця амінокислота не синтезується в організмі людини, але відповідає за важливий процес – регенерацію тканин. Важливо знати, що при термічній обробці петрушка втрачає свій пряний смак, тому її краще не готувати, а їсти свіжою. Найпростіше додавати її в салати та готові страви або зробити одним із постійних інгредієнтів ранкового зеленого соку.

Редиска

Редиска – це вітамінна бомба, а калорій у ній майже немає. У 100 г цього коренеплоду всього 19 калорій, багато вітамінів (групи В, РР і С) і мінералів (калій, магній, залізо і фосфор). У редисі багато харчових волокон, тому вона допомагає поліпшити травлення і притупити почуття голоду. Варто пам’ятати і про те, що харчові волокна необхідні для підтримки здорової мікрофлори шлунково-кишкового тракту, адже вони є їжею для корисних бактерій. Редиску найкраще їсти зі шкіркою: у яскравій шкірці містяться антоціани. Вони мають протизапальний ефект і зменшують ризик розвитку захворювання серцево-судинної системи. Проте не варто їсти редис на голодний шлунок. Це може призвести до здуття живота.

Капуста

Квітень – сезон усіх видів капусти. Македонська, червонокачанна, пекінська, кольорова, брюссельська та брокколі. Ці хрестоцвіті овочі малокалорійні, дуже багаті на клітковину, амінокислоти, калій, вітамін С. Сік капусти має бактерицидні властивості, тому цей продукт рекомендують вживати в їжу тим, у кого є захворювання ШКТ. Докладніше про користь різних сортів капусти можна прочитати тут.

Груша

До квітня в ПАР дозрівають найсолодші та найкрасивіші груші сорту Forelle. Вони містяться вітаміни групи В, РР, А, Е і К, а також калій, йод, магній і залізо. Груші борються з різними інфекціями, тому що в їх м’якоті містяться фітонциди. Ще в грушах міститься фолієва кислота, яка дуже корисна для синтезу еритроцитів.

Авокадо

Цьому фрукту співають дифірамби вже кілька років поспіль. Нагадаємо, що в ньому містяться корисні легкозасвоювані жири, фолієва кислота, вітаміни К, С, Е та групи В. Тому авокадо допомагає покращити стан нігтів, волосся та шкіри. Загалом квітень – найкращий час для гуакамоле та авокадо тостів.

Спаржа

У спаржі містяться калій та вітамін А, який дуже корисний для здоров’я шкіри, волосся та нігтів. Вона допомагає знизити артеріальний тиск, тому що в ній міститься аспарагін. Аспарагус очищає кров і сприяє утворенню кров’яних тілець, завдяки тому, що в ній є органічне з’єднання сапонін. Якщо використовувати спаржу як гарнір, то про набряки можна буде забути, адже вона стимулює роботу нирок і має сечогінну дію.

Шпинат

Всього 50 г шпинату на день закривають добову потребу людини у вітаміні А, і містять дві норми вітаміну К, який сприяє зміцненню кісток та утриманню кальцію в них. Шпинат – справжня «щітка» для організму: він очищає кишечник завдяки високому вмісту харчових волокон, а ще в цій траві містяться речовини, що нейтралізують негативний вплив канцерогенів. Шпинат допомагає бути спокійнішим, адже в ньому міститься амінокислота триптофан.

Щавель

Щавель – чемпіон серед овочів за вмістом вітамінів В1 та В2. Вони відповідають за білковий та жировий обміни в організмі. У щавлі багато аскорбінової кислоти, яка допомагає зміцнити імунітет та знизити кількість холестерину в крові. Особливо багато корисних властивостей у щавлевого соку. Він має жовчогінну властивість, тому сприяє відновленню печінки.

Фініки

Фінік – улюблений продукт тих, хто відмовився від рафінованого цукру. Послідовники здорового способу життя їдять його з горіховою пастою, додають пюре з фініків у випічку та смузі, роблять із нього карамель. До того ж фініки містять різні антиоксиданти, мінерали та вітамін К. У квітні до України привозять свіжі партії з Ірану, Тунісу та Ізраїлю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я