Як жити з хронічною втомою: 5 способів покращити ситуацію

Підпишись на нас:

Хронічна втома часом схожа на грип: м’язи мляві, у голові туман, хочеться проспати цілий рік. Іноді наступають моменти “просвітлення”: ти вже цікавишся зовнішнім світом, але поки що не на повну силу. Бувають моменти і ти радієш життю, але пам’ятаєш, що це незабаром закінчиться. Як із цим боротися?

Синдром хронічної втоми змінює ставлення до себе. Нормальна людина (ти до діагнозу) може працювати вдень, розважатися ввечері, підтримувати стосунки з іншими, робити прибирання, займатися спортом та хобі… І наступного ранку встати і продовжити. Людина з хронічною втомою тягне себе до кінця робочого дня, увечері вечеряє найпростішими стравами і ставить тарілку в раковину, бо не має сил її вимити.

Змінюється і ставлення до інших. Ти скасовуєш плани та запрошення — і засмучуєшся, що доводиться так робити. Не можеш якісно проводити час із сім’єю та втомлюєшся від поїздок за кермом. Зрозуміло, все це непокоїть і навіть злить, і це нормально. Але як же впоратися з цією втомою?

1. Попрощайся з ідеальною версією себе

Вона сповнена енергії, все робить на відмінно, та ще й зачіска прекрасна? Вона ніби дивиться на тебе з презирством і каже: “Що, ти справді знову втомилася?” Настав час вигнати її з голови. Наступного разу спробуй відповісти їй так, щоб вона затулила рота і більше не виступала.

2. Слухай своє тіло

Спробуй не приглушувати прохання організму, а дослухатися до них. Десять годин сну? Є. Читання замість прибирання? Є. Відпочинок у суботу замість пробіжки? Є. Коли ви працюєте злагоджено, організм не залишиться у боргу перед мозком.

3. Продовжуй говорити “ні”

Ти справді не зобов’язана ходити на зустрічі та вечірки, якщо не хочеш. Твоя енергія для цього надто обмежена. Натомість ти можеш ходити туди, де цікаво, хай і не так часто, як інші.

4. Навчися любити час, проведений із собою

Оскільки ти не можеш постійно кудись ходити, доведеться багато часу бути на самоті. Сприймай це як радість, а не як покарання. Читай цікаві книги, займайся рукоділлям або просто дивися у вікно.

5. Підтримуй відносини

Якщо не всі друзі залишаються з тобою через те, що ти з ними не зустрічаєшся, нічого страшного. Тим, хто дорогий, варто пояснити, чому так відбувається, і ви, напевно, знайдете зручні варіанти спілкування.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

З чим краще їсти картоплю, щоб не погладшати: 7 продуктів

Страви з картоплі користуються величезною популярністю в українців.  Сам...

Ця каша найкраще виводить холестерин: працює не гірше за таблетки

Так і не змогла полюбити каші, якими нас усіх...

Помідори: 5 причин, чому їх варто їсти

Вони є багатим джерелом вітамінів та мінералів, необхідних для...

Не зіпсований, а найкорисніший: більше ніколи не викидай коричневий банан

Як часто ти дивилася на банан, що вкрився коричневими...

8 продуктів, які пригнічують апетит

Ви щодня думаєте, що поїсти, адже голод постійно долає...

Як зробити усмішку білою: достатньо однієї шкірки банана

Багато жінок і чоловіків у гонитві за сліпучою усмішкою...

Що приготувати з вівсяних пластівців, якщо не кашу на сніданок

Вівсянка та каша — нероздільні поняття. Якщо ви також...