...
ГоловнаЗдоров'яЦя звичка може врятувати життя у подорожі: рекомендації лікарів

Ця звичка може врятувати життя у подорожі: рекомендації лікарів

Підпишіться на нас:

Навіть якщо ти думаєш, що в тебе гарне здоров’я, обов’язково роби це, якщо їдеш на автомобілі на велику відстань. Та й не дуже велику!

Автоподорожі це чудова ідея для будь-якої пори року. Неважливо, в якому складі ти вирушаєш — поодинці, з коханим, із друзями чи усією великою родиною. Зазвичай ми приділяємо час плануванню та розраховуємо на те, щоб дістатися з однієї точки до іншої якнайшвидше. Однак із цим посперечалися б, наприклад, кардіологи. Тому що будь-який лікар скаже: найважливіше у будь-якій поїздці на велику відстань — передбачити велику кількість зупинок для розминки.

Молоді або старі, здорові або страждають на хронічні захворювання, всі і кожен повинні виходити з машини і інтенсивно рухатися кожні одну-дві години. Це правило діє для будь-якої поїздки, яка довша за чотири години.

Багатогодинне сидіння в машині може порушити кровотік і призвести до зневоднення, що сприяє утворенню тромбів. Кров починає накопичуватися у венах гомілок та литок, м’язи не скорочуються, кров не циркулює вільно. А це небезпечно для життя.

У міру того, як кров накопичується в нижніх кінцівках, тромбоцити злипаються і перетворюються на масу, що нагадує желе.

Коли тромб утворюється у вені глибоко всередині тіла, це часто спричиняє біль та набряк у нозі. А коли ти встаєш і починаєш ходити — м’язи знову стискаються, що призводить до розриву тромбу, але це не означає, що його ліквідовано і проблему вирішено. Маленький потік піде вгору, з природним напрямком кровотоку в організмі, і може викликати легеневу емболію або закупорку артерії.

Головна проблема в тому, що тромб може виникнути у будь-якої людини, незалежно від статі, віку та стану здоров’я. Але ті, хто схильний до тромбозу, буквально ризикують життям, вирішуючи заощадити час у подорожі та не приділяючи уваги розминці.

Як підтримувати циркуляцію крові, коли ти в дорозі

  • Одягай шкарпетки або гольфи з невеликою компресією
  • Не пий кави та алкоголь, але візьми за правило робити кілька ковтків води кожні 15-20 хвилин
  • Виходь з машини і здійснюй коротку прогулянку щогодини
  • Якщо відкладаєш перерву — рухай ногами прямо в машині: по черзі піднімай коліна до грудей або витягуй ноги, спрямовуючи пальці ніг до себе (звичайно, для водія ці поради не підходять).

Ті, хто схильний до ризику тромбозу, обов’язково повинні обговорити майбутню подорож зі своїм лікарем — можливо, він порекомендує препарат або процедури, що покращують циркуляцію.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і судин, але це...

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти відчуваєш подібні дискомфортні...

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість не визначає твою...

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став мало не щоденним супутником...