...
ГоловнаЗдоров'яНебезпечний ефект інтервального голодування: що показало нове дослідження вчених

Небезпечний ефект інтервального голодування: що показало нове дослідження вчених

Підпишіться на нас:

Інтервальне голодування — один із модних трендів: зараз багато зірок розповідають, що «їдять, що хочуть», і при цьому худнуть або просто підтримують чудову фізичну форму.

До того ж, система харчування «8:16» виявилася дуже зручною — не треба викидати з раціону улюблені продукти або скрупульозно підраховувати калорії. Досить просто їсти протягом восьмої години, а потім відмовлятися від їжі на 16 — тобто снідати в 10 ранку і вечеряти до 18:00.

Інтервальне голодування: початок

Захоплення ІГ почалося 10 років тому з експерименту на тваринах: лабораторні миші, яких годували картоплею фрі та молочними коктейлями, але лише протягом восьми годин, успішно худнули, поки гризуни з контрольної групи набирали вагу. Газети та журнали писали про сенсацію, а на ІД перейшли сотні тисяч їхніх читачів, які розраховують скинути зайві кілограми.

У 2020 році було проведено дослідження за участю чоловіків та жінок з надмірною вагою та діагнозом «ожиріння», середня вага яких складала 100 кілограм. З’ясувалося, що з ІГ не все так райдужно: ті, хто його дотримувався, схудли менше, ніж учасники контрольної групи, і продемонстрували значну втрату м’язової маси — 65% щодо загальної втрати ваги. Побачивши результати, автор дослідження, доктор Етан Вейсс
відмовився від інтервального голодування, якого дотримувався раніше сім років.

Однак інших адептів ІГ нові дані не збентежили: зрештою, випробувані все ж таки худнули. Однак у 2022 році нові дослідження вчених показали, що інтервальне голодування набагато небезпечніше, ніж може здатися на перший погляд.

Зв’язок інтервального голодування та розладів харчової поведінки

Як з’ясували фахівці Торонтського університету, проаналізувавши дані 2762 осіб у віці від 16 до 30 років, які дотримуються ІГ, ця система харчування пов’язана з порушеннями харчової поведінки. У жінок воно провокує переїдання, подальше блювання та компульсивні вправи, тоді як чоловіки схильні лише до останніх.

«Люди часто розпочинають практику інтервального голодування, щоб “бути здоровими”, оскільки воно пропагується саме так. Однак, обмеження можуть провокувати інші екстремальні форми харчової поведінки. Ігнорування голоду призводить до того, що він наростає і це стає причиною переїдання. Воно, у свою чергу, тягне за собою захоплення надмірними фізичними навантаженнями або блювотою, що викликається штучно», — пояснює лікар-дієтолог Мері Курнутт.

Курнутт впевнена, що тим, хто страждає на розлад харчової поведінки, ні за яких обставин не слід дотримуватися інтервального голодування. Від нього також слід утриматися і людям, які вважають, що у них складні відносини з їжею.

Мері зазначає, що ми природним чином «постуємо» вночі під час сну, і тим, хто хоче продовжити цей період без їжі, слід проконсультуватися з хорошим дієтологом, перш ніж практикувати інтервальне харчування.

Стрічка новин:

Здоров'я/Краса/Лайф

Ще новини:

Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого кольору та стійкого...

Які продукти не вживають дерматологи: цей список стане в нагоді кожній дівчині, яка піклується про свою шкіру

Деякі продукти можуть викликати появу прищів та запалень, а також погіршувати стан шкіри при таких захворюваннях, як псоріаз,...

Чому людям похилого віку не варто їсти морозиво: висновки лікарів

Морозиво люблять усі, але не поспішай пропонувати бабусі чи дідусеві зайву порцію — лікарі попереджають, що такі ласощі...

Чому варто спати на лівому боці, щоб поліпшити здоров’я: 5 причин

Чи замислювались ви колись, на якому саме боці вирушати в обійми Морфея? Ні? А ось і дарма! Експерти...