Які проблеми виникають в організмі через нестачу жиру

0
Які проблеми виникають в організмі через нестачу жиру
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

«Відсоток жиру в організмі нижче за п’ять відсотків вважається запобіжною ознакою поганого здоров’я навіть у елітних спортсменів, — каже Джорджі Фір, доктор медичних наук. — Бодібілдери зазвичай опускаються нижче за п’ять відсотків на змаганнях, але не залишаються там у міжсезоння». Це тому, що жирові відкладення є невід’ємною частиною тіла. Без достатньої кількості жиру в організмі все йде наперекосяк. Ось 15 причин, через які вам не варто надмірно знижувати процентний вміст тілесного жиру.

1. З’являється схильність до серйозних проблем із серцем

Надзвичайно низький відсоток жиру в організмі може вплинути на здатність серцево-судинної системи функціонувати нормально. Наприклад, в одному дослідженні , коли бодібілдери готувалися до змагань, знижуючи відсоток жирових відкладень, їхній пульс падав до 27 ударів на хвилину. Занадто низька частота серцевих скорочень, визвана брадикардією, може призвести до запаморочення, втрати свідомості та зупинки серця. Інші порушення балансу електролітів через надто низький відсоток жиру в організмі, не кажучи вже про споживання калорій, можуть призвести до «серцевих аритмій та раптової серцевої смерті.

2. Рівень енергії різко падає

При виснаженні у вас немає резервних запасів енергії і тіло не може працювати на оптимальному рівні через те, що йому не вистачає сил. Більше того, низький рівень жиру в організмі також пов’язаний із уповільненням серцевого ритму та зниженням вироблення гормонів щитовидної залози, що може ще більше сприяти втомі.

3. Ви починаєте мерзнути

Тут холодно чи вам так здається? Жир допомагає тілу підтримувати температуру, також забезпечує ізоляцію органів. Люди з дуже низьким вмістом жиру можуть постійно скаржитися, що їм холодно. Дисфункції щитовидної залози, які також можуть виникати у хлопців із надто низьким відсотком жиру в організмі, також можуть знижувати ваш внутрішній термостат.

4. Тренування – відстій

Приблизно через 20 хвилин вправ вміст вуглеводів у ваших м’язах починає помітно знижуватися і тіло починає використовувати жир як джерело енергії. Якщо у вас дуже мало жиру, спортивні результати значно постраждають.

5. М’язи не відновлюються після вправ

Навіть якщо ви зможете добре потренуватися, вам буде важко досягти визначних результатів. Це тому, що коли відсотковий вміст жиру в організмі дуже низький, знижується і рівень глікогену — запасених вуглеводів у м’язах та печінці. Цей глікоген життєво необхідний відновлення організму після тренувань.

6. Постійний голод

Чим більше ви харчуєтесь курячою грудкою, броколі та повітрям, тим смачніше вам здається піца. Дотримання дієти при низькому рівні тілесного жиру знижує циркулюючий рівень лептину – гормону, що виробляється жировими клітинами. Рецептори лептину в гіпоталамусі відчувають падіння і підвищують апетит, так що ви весь час голодні.

7. Знижується рівень тестостерону

Низький рівень лептину може означати ще нижчий тестостерону. Через ланцюжок сигналів у гіпоталамусі та гіпофізі головного мозку низький рівень лептину каже вашим яєчкам виробляти менше тестостерону. Наприклад, у згаданому вище дослідженні бодібілдерів під час підготовки до змагань середній рівень тестостерону у чоловіків знизився з 9,22 до 2,27 нанограма на мілілітр.

8. М’язи стають слабшими

Через погані тренування, погане відновлення м’язів і наднизький рівень тестостерону набір м’язів у хлопців із надто низьким відсотком жиру в організмі практично неможливий. У тому ж дослідженні бодібілдери фактично втратили силу та м’язову масу за кілька місяців до змагань. На відновлення м’язів пішло понад шість місяців.

9. Падає кількість сперматозоїдів … і все інше

Надто низький рівень лептину та тестостерону може призвести до гіпогонадотропного гіпогонадизму або вторинного гіпогонадизму, при якому репродуктивна система буквально відключається. Ваше тіло отримує сигнал, що настав час виживати, не час відтворювати потомство. Вироблення сперми значно знижується. Так само виникають проблеми з ерекцією.

10. Ви часто хворієте

Надзвичайно низький відсоток жиру пов’язаний із вищим рівнем кортизолу, який перешкоджає роботі імунної системи, збільшує ризик бактеріальної інфекції або зараження вірусом застуди чи грипу.

11. Кістки стають крихкими

Коли відсотковий вміст жиру в організмі і вага падають занадто низько, ви заважаєте вашому організму належним чином засвоювати і використовувати кальцій і вітамін D. У спортсменів, які займаються видами спорту у вагових категоріях, які прагнуть екстремально скинути вагу, щільність кісток нижча, у деяких випадках навіть діагностовано остеопороз.

12. У вас немає життя

«Досягнення дуже низького рівня жиру в організмі вимагає змін у способі життя, яких більшість чоловіків не бажає робити. Уникати вживання алкоголю, готувати всю їжу самостійно і ніколи не їсти поза домом, а також суворо відслідковувати кожен грам їжі — все це означає роботу, яка більша, ніж повний робочий день, навіть без зарплати.

13. Завжди поганий настрій

Якщо соціальна ізоляція і всепоглинаючий підрахунок калорій, що супроводжує підтримання низького відсотка жиру в тілі, вас не дратує, то низький рівень жирів у вашому мозку, напевно, подіє. Жири є важливими для неврологічної функції. Низький рівень незамінних жирних кислот, які так необхідні вашому мозку, може призвести до дратівливості та різких перепадів настрою.

14. Страждаєте від мозкового туману

Низький рівень незамінних жирних кислот у мозку також може призвести до проблем із концентрацією уваги та розумової втоми. Тим часом, як правило, низький рівень енергії не допомагає вам краще впоратися з офісною роботою.

15. Шкіра хвора

Жири в раціоні та в тілі важливі для здоров’я шкіри. Більше того, оскільки люди, які намагаються виглядати дуже стрункими, часто не їдять багато вуглеводів, що запасають воду, зневоднення для них є звичайним явищем. Коли ви зневоднені, тіло висмоктує воду зі шкіри, перенаправляючи її у життєво важливі органи. Шкіра стає сухою та покритою плямами.

попередня статтяХоди та худни: 6 принципів спортивної ходьби з максимальною віддачею
наступна статтяЧим насправді дорога туш відрізняється від дешевої
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я