Здоров'я

3 популярні напої, які руйнують метаболізм – перевір, як часто ти їх п’єш

Більшість напоїв не вписуються в основи гармонійного харчування. Але ці варіанти особливо небезпечні для метаболізму: саме тому, що на перший погляд здаються не такими шкідливими, порівняно з колою, коктейлями та іншими рідкими калоріями.

Мова йде про напої з кофеїном у складі. Вважається, що кофеїн корисний при схудненні — тому що активізує обмін речовин, у деяких ситуаціях знижує почуття голоду та й загалом бадьорить. Однак, якщо в напоях з кофеїном міститься багато додаткових інгредієнтів, користь від головного компонента зводиться до нуля. І навіть іде в мінус!

Кава з добавками

Прикро, коли після чашки капучино з ароматним сиропом відчуваєш дискомфорт та тяжкість у животі. Все тому, що сиропи, солодкі посипки, молоко та вершки збільшують вміст цукру, жирів та калорій у каві. З погляду нутріціології ці компоненти не засвоюються з кофеїном і спричиняють погіршення самопочуття та уповільнення обмінних процесів в організмі.

Енергетики

Енергетичні напої створені для того, щоб підбадьоритися, коли сили на нулі. Однак їхній ефект швидко сходить нанівець, і щоб полегшало, потрібно випити ще одну порцію.

А тепер уяви: в одній банці класичного енергетика міститься близько 250 калорій та 50 грамів вуглеводів. Це приблизно стільки ж, як у середній пачці чіпсів чи шоколадному батончику!

«Окрім доданого цукру та штучних барвників енергетики містять надто багато кофеїну — у такій кількості, яка не бадьорить наш метаболізм, а діє на нього руйнівно», — попереджає експерт у сфері харчування Джоан Вен.

Солодкий чай

Тут все також зрозуміло: чай із додаванням меду, цукру, сиропів та інших підсолоджувачів не несе жодної користі організму. Цукор – це простий вуглевод, і він швидко всмоктується в кровотік, провокуючи стрибки інсуліну та, отже, порушення обміну речовин.

Якщо тобі складно пити чай без добавок, спробуй доповнити його спеціями: наприклад, кардамоном, гвоздикою чи корицею. А ще додай у чай свіжі чи сушені трави: м’яту, ромашку та інші трави або спеції, які є у твоєму кухонному арсеналі.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

8 години тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

9 години тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

1 день тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

2 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

2 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому