Що представляє собою кандидозна система харчування і чому вона нам усім потрібна

0
Що таке кандидозна дієта і чому вона нам усім потрібна
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Більшість екстремальних дієт, націлених на швидке схуднення, на щастя, відходять на задній план, поступаючись місцем довгостроковим системам харчування, які швидше стають способом життя, ніж тимчасовим заходом. Одна з таких систем харчування – кандидозна дієта. Кандида — бактерія, яка природно присутня в організмі кожної людини, проте її надлишок може вести до виникнення різних запалень та інфекційних захворювань. Кандидозна дієта допомагає контролювати кількість бактерій кандиди в організмі, тим самим захищаючи його.

Щоб кандидозна дієта працювала, вона повинна стати частиною вашого способу життя, як тимчасовий захід, такий  тип харчування не підходить. Дієта передбачає повну відмову від глютена, алкоголю, деяких молочних продуктів та різке скорочення вживання цукру (як доданого, так і природного – у складі фруктів). На думку дієтологів всі ці продукти мають сильний негативний вплив на мікрофлору організму, викликаючи запалення та різні захворювання. Серед симптомів – хронічна втома, нудота, екзема, подразнення шкіри, біль у суглобах, тривога та депресія. Такий широкий спектр проявів пояснюється тим, що в нашому організмі мешкає близько 150 видів кандиди, які можуть спричинити запалення.

 

З яких продуктів будувати раціон?

Раціон у рамках кандидозної дієти будується на наступних продуктах:

  • фрукти з низьким вмістом цукру: лимони, лайми, ківі, кислі яблука, ягоди;
  • некрохмалисті овочі: спаржа, брюссельська капуста, броколі, капуста, селера, огірок, баклажан, цибуля, шпинат, кабачки, помідори (найкраще їсти сирими, припущними на сковорідці або на пару);
  • безглютенові злаки: пшоно, кіноа, вівсяні висівки та гречана крупа;
  • високоякісний білок: курка, яйця, лосось, індичка та сардини;
  • корисні жири: авокадо, оливки, лляна олія, оливкова олія першого віджиму, кунжутна олія;
  • деякі молочні продукти: вершкове масло, топлене масло (масло гхі), кефір або йогурт без добавок;
  • горіхи та насіння: мигдаль, насіння соняшника, гарбуза, лляне насіння;
  • трави та спеції: чорний перець, сіль, кориця, кріп, часник, імбир, орегано, розмарин, паприка, куркума, чебрець;
  • напої без кофеїну: трав’яний чай, цикорій, вода, домашнє мигдальне молоко, кокосове молоко (без добавок).

Які продукти потрібно виключити?

  • Фрукти з високим вмістом цукру: банани, фініки, родзинки, виноград, манго.
  • Зернові, що містять глютен: пшениця, жито, ячмінь, полба.
  • Рафіновані олії та жири: рапсова олія, соєва олія, соняшникова олія, маргарин.
  • Соуси: кетчуп, соєвий соус, білий оцет, соус барбекю, хрін, майонез.
  • Деякі молочні продукти: сир, молоко, вершки.
  • Цукор та штучні підсолоджувачі: аспартам, агава, тростинний цукор, кукурудзяний сироп, мед, кленовий сироп, патока.
  • Горіхи та насіння: арахіс, кешью, пекан, фісташки.
  • Кофеїн, алкоголь та солодкі напої.
  • Газовані напої, фруктові соки, пиво, вино чи спиртні напої.

Перш ніж переходити до самої дієти, необхідно очистити організм. Детокс-програма перед дієтою кандидозу гранично проста: овочеві соки, пісний бульйон і овочі на пару. Очищення не повинно тривати більше 3-4 днів, оскільки це може призвести до слабкості та головного болю.

Після періоду детоксу варто поступово виключати “заборонені” продукти з раціону. Фахівці не рекомендують прибирати весь список разом – це буде стресом для організму, особливо якщо ці продукти раніше становили основу раціону. Загалом комфортний перехід на кандидозне харчування може тривати 1-2 місяці.

Крім зниження ваги, яке практично гарантується при такому наборі продуктів (якщо ви не перевищуєте своєї добової норми калорій), кандидозна система харчування може принести багато користі для здоров’я організму. Вітаміни, мінерали та мікроелементи, що містяться в основних продуктах, сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань, кишкових інфекцій та запалень.

Незважаючи на всі описані переваги, дієта кандидозу передбачає масу обмежень, які можуть підійти не всім. Перед тим, як зважитися на кардинальні зміни у своєму харчуванні, краще проконсультуватися з лікарем.

попередня стаття5 найкорисніших жировмісних продуктів, які потрібно їсти щодня
наступна статтяКому повільно-вуглеводна дієта допоможе швидко позбутися жиру
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я