Чому не з’являються сходи після посіву насіння: як змусити їх прорости

0
Лютий місяць і розсада
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Вже за календарем прийшла весна. Хоч ще не зовсім весняна погода, але вже ми більше бачимо сонечко, веселіше співають пташки. Господині, городники дістають своє насіння. Скоро почнеться масова посадка рослин на розсаду.

Щоб ваше насіння добре проросло та дало гарний врожай, воно має бути хорошої якості. Тому якщо ви його купуєте – обирайте надійного, перевіреного продавця.

Чому насіння погано сходить

  1. Навіть самий порядний виробник не гарантує вам 100% схожість насіння. Схожість самого якісного насіння не перевищує 80%, при забезпеченні ідеальних умов. Якщо ви збираєтесь висівати насіння відразу у відкритий грунт – показник знизиться ще на 15-25%. Тому завжди купуйте насіння з невеликим запасом.
  2. Збирайте на насіння найперші плоди, які достигли безпосередньо на кущах.
  3. Не для всіх рослин ідеально підходить замочування насіння перед посадкою. Насіння перцю краще прогріти за температури +32 градуси Цельсія.
  4. Гірша схожість буде у насіння, яке зберігалось з порушенням температурних умов. Оптимальна температура зберігання – +14-16 градусів Цельсія. А дачники здебільшого зберігають насіння при кімнатній температурі.

Щоб забезпечити кращу схожість, потрібно замочити насіння таким чином:

  • протягом 12 годин замочують насіння кабачка та кавунів, капусти, редиски та салату за температури 20-25 градусів;
  • за таких же умов замочують томати, буряк, моркву та петрушку протягом 48 годин. Горох і квасолю у тих самих умовах витримують 6 годин. Насіння огірків замочують у воді (+50) 2 години.

Загорніть насіння по сортах в марлю, складіть в підходящу посудину та залийте водою, але так, щоб вона лише трохи вкривала насіння.

Стимулятори

Якщо ви будете замочувати насіння, яке пролежало більше 4 років, приміняйте стимулятори.

Можна використовувати «Циркон» та «Епін-екстра», або використати для замочування сік алое.

попередня статтяЯк приготувати «пишні» пончики, які не вбирають олію
наступна статтяЯк приготувати пишні деруни з хрусткою скоринкою
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я