Чому шкіра обличчя може стати чутливою і як за нею доглядати

0
Чому шкіра обличчя може стати чутливою і як за нею доглядати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У косметології виділяють чотири основні типи шкіри: жирну, нормальну, комбіновану та суху. Однак іноді до цих типів додають ще й чутливу шкіру. Власниці такого типу шкіри часто стикаються з такими неприємностями, як свербіж, почервоніння та лущення. У статті розберемо, як визначити, чи чутлива у тебе шкіра і якщо так, то як підібрати догляд для неї.

Як зрозуміти, чи чутлива у тебе шкіра

Вперше термін «чутлива шкіра» використовували у 1977 році. Але загальноприйнятого визначення, яку саме шкіру так називають, досі немає. Багато в чому це пов’язано з тим, що визначити рівень чутливості шкіри не так просто. Тим більше, що стан епідермісу безпосередньо залежить від того, чи відчуваємо стрес, який день менструального циклу і з чого складається наш раціон. Але, як правило, чутливою дерматологи називають шкіру, якщо вона:

  • реагує на будь-які миючі засоби;
  • сильно червоніє на морозі;
  • лущиться і стягується після контакту з водою;
  • червоніє та покривається плямами через спеку або гостру їжу.

Чому шкіра обличчя може стати чутливою

На чутливість шкіри впливають багато факторів. Наприклад, печіння та пощипування можуть бути наслідком тривалого перебування під прямими променями сонця або на холоді. А при перепаді температур – якщо вмитися спочатку гарячою, а потім холодною водою, чутлива шкіра почервоніє, а також з’являться неприємні відчуття.

Однією з найпоширеніших причин, чому шкіра обличчя може стати чутливою, вважається неправильний догляд за нею. У тому числі занадто часто використання як хімічних, так і механічних пілінгів, а також інших відлущувальних засобів. Нижче зібрано ще кілька причин, чому шкіра обличчя може стати чутливою.

Зовнішні фактори

Сухе повітря та вітер, як і агресивний ультрафіолет, можуть спровокувати погіршення стану шкіри. Особливо негативний вплив зовнішніх факторів зазнають на собі мешканці мегаполісів. Протягом дня їм доводиться стикатися з різними токсичними речовинами у повітрі, що погіршують як якість шкіри, а й здоров’я загалом.

Сильні стреси

У дерматології є спеціальний розділ, що вивчає вплив стресу на стан шкіри. Фахівці у цій галузі вважають, що шкіра активно реагує на психологічні переживання, оскільки наш мозок та нервова система впливають на її імунні клітини через різні рецептори.

Зміна гормонального тла

Важливий вплив на шкірний покрив мають гормони. Залежно від віку вони виробляються у жіночому організмі у різних кількостях. Наприклад, вироблення естрогену – жіночого гормону, що впливає на регенерацію клітин, після 30 років сильно уповільнюється. Через це шкіра обличчя та тіла може витончитися, стати чутливою та неживою.

На красу шкіри впливає кількість мелатоніну в організмі. Цей гормон виробляється під час нічного сну та захищає організм від атаки вільних радикалів. Він також рятує епідерміс від окислювального стресу та надає шкірі здорового кольору та сяйва.

Неправильне харчування

Надлишок у раціоні фастфуду, кофеїну, зловживання алкоголем: ці та інші харчові тригери також негативно впливають на стан шкіри. Вони підвищують реактивність судин і, як наслідок, сприяють тому, що шкіра стає більш чутливою та проблемною.

Вік

Ще одна причина, чому шкіра обличчя може стати чутливою – вікові зміни. Так як з роками щільність нервових структур шкіри знижується, її якість та зовнішній вигляд погіршуються. Особливо це помітно, якщо жінка, яка перетнула 30-річний рубіж, не використовує необхідні доглядові засоби та ігнорує поради дерматологів.

Як доглядати за чутливою шкірою обличчя

Щоб покращити якість чутливої шкіри, за нею потрібно ретельно доглядати і дотримуватись певних правил. Насамперед потрібно подбати про її очищення. Дерматологи рекомендують використовувати легкі засоби, у складі яких містяться пом’якшувальні та зволожуючі компоненти. У тому числі різні олії, цераміди та гліцерин.

Чутлива шкіра обличчя також потребує додаткового тонізування. Для цих цілей добре підходять тоніки та зволожуючі крем-гелі. Дерматологи рекомендують уникати засобів з яскравими ароматами та вибирати продукти з ефірними оліями. Ідеально, якщо до складу крему входять вологоутримуючі та заспокійливі компоненти. Наприклад, гіалуронова кислота, холестерол, центела азіатська та алантоїн.

попередня статтяШвидка піца на сковороді за 15 хвилин
наступна статтяЖульєн із курки з грибами ресторанного рівня
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я