5 помилок у догляді за зубами, які заважають твоїй посмішці стати ідеальною

0
5 помилок у догляді за зубами, які заважають твоїй посмішці стати ідеальною
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Усім нам з дитинства відомо, що зуби потрібно чистити  двічі на день і раз на півроку відвідувати стоматолога. Ми виконуємо все старанно, зуби чистимо, до лікаря ходимо, але карієс все одно «атакує» наші зуби. У чому ж справа?

Виявляється, не все так просто. Наталія Артюх, стоматолог, розповість про п’ять банальних помилок у догляді за зубами, які призводять до карієсу та інших неприємностей.

Неправильно підібрана зубна щітка

Перед тим як розкрити таємниці вибору щітки, необхідно сказати кілька слів про зубну нитку. Вона необхідна першим етапом догляду за зубами, тому що звільняє міжзубні проміжки від частинок їжі. Якісна нитка має плавно ковзати між зубами. Тепер про вибір щітки тут все зовсім не так просто, як здається. Зубні щітки треба підбирати індивідуально, а не купувати 3-4 однакові для всіх членів сім’ї. Як це зробити?

Оцінити стан ясен – у нормі вони ніжно-рожеві, без кровоточивості. Для них підійде щітка середньої жорсткості, а от якщо ясна запалені або кровоточать – краще взяти м’яку.

Чим більші і довші зуби, тим більше має бути щітка для них. Для великих зубів оптимальна щітка з довжиною головки в 2,5-3 см (вона ж стандартна), для середніх або дрібних краще вибрати щітку з меншою головкою – 2 см.

Якщо тебе природа наділила ідеально рівною посмішкою, то сміливо бери щітку із звичайною рівною щетиною. А ось якщо зубки висунуті вперед або перекривають один одного, то оптимальний варіант – щетина у формі «zig-zag» або монопучкова щітка, що складається з одного пучка щетинок.

Є чотири ступені жорсткості щетини на щітці: жорстка («hard»), середня («medium»), м’яка («soft») та суперм’яка («super soft»). Чим вище жорсткість – тим вище абразивність щітки, а тому щітки типу hard використовують рідко – вони можуть пошкодити і м’які, і тверді тканини ротової порожнини.

М’які та дуже м’які щітки найкраще підійдуть у період хірургічного втручання та при підвищеній чутливості зубів (гіперстезії). Ну а щетина середньої жорсткості – найзатребуваніша, оскільки найбільш добре справляється з чищенням зубів.
Зубні щітки слід утримувати в чистоті та своєчасно змінювати – звичайну (ручну) щітку раз на місяць! Так-так, так часто! Адже щетина щітки згодом гірше справляється з нальотом, а немита щітка стає розсадником бактерій.

Зубна паста одна на всю родину

Немає так званих паст для всієї родини. Для кожного потрібно підібрати свою особисту пасту, що оптимально підходить для підтримки гігієни. Однією і тією ж пастою краще не користуватися довше 4 місяців. Ще пам’ятай: пасти з протикаріозним ефектом, проти зубного нальоту та каменю, для профілактики захворювань ясен – твої найкращі друзі. Але краще не купувати без консультації із зубним лікарем пасти проти кровоточивості та запалення ясен, слизової оболонки, проти сухості ротової порожнини, а також відбілюючі пасти та пасти для курців.

Неправильно чистиш зуби

Чистити зуби слід не горизонтально (це може призвести до стирання емалі біля ясен), а круговими рухами, що вимітають. Врахуй 3 важливі моменти:

  • ретельно чисти зуби на ніч;
  • протягом дня для підтримки чистоти застосовуй спеціальні пінки та муси;
  • обов’язково чисти зуби зранку.

Після чищення зубів приділили увагу очищенню язика за допомогою спеціальної щітки або скребка. Якщо на язиці є наліт, то при регулярному чищенні він поступово зникне. І останнє: важливо не те, скільки часу ти чистиш зуби, а наскільки якісно. Поверхня зубів має бути гладкою. До речі, май на увазі, що для очищення внутрішньої поверхні потрібно в 3 рази більше зусиль, ніж для зовнішньої.

Не використовуєш ополіскувач

Думаєш, що ополіскувачі для ротової порожнини – це черговий маркетинговий хід і розвод на гроші? А ось і ні! Ополіскувачі допомагають захистити очищену поверхню зубів і не дозволяють сформуватися зубному нальоту, тим самим допомагаючи вирішити головне завдання догляду за ротовою порожниною – боротьбу із зубними відкладеннями. Вибирай ополіскувач без етилового спирту та сильних антисептиків. Найкращий вибір – продукція з категорій «anti-plaque» (протиналітні) та «anti-tartar» (проти зубного каменю).

Ти захоплюєшся домашніми системами відбілювання

У спробах досягти сніжної білизни деякі надто захоплюються відбілюванням. Пам’ятай, є 4 показання для такої процедури:

  • фарбування зубів (у курців, любителів чаю та кави), пігментація у легкій формі,
  • спадкове фарбування зубів,
  • вікове сіре чи жовте фарбування зубів.

А ось протипоказань значно більше: підлітковий вік, вагітність, годування груддю, патологічне стирання емалі, глибокі тріщини, чутливість до фізичних та хімічних факторів. Також важливо пам’ятати: занадто часто відбілювання може призвести до пошкодження емалі та анатомічної цілісності зубів, звідси – дефекти плюс підвищена чутливість.

Не відмовили? Тоді май на увазі, перед процедурою тобі потрібно буде зробити професійну гігієну у стоматолога і проконсультуватися з ним щодо ускладнень при домашньому відбілюванні, часу проведення таких сеансів, особливої дієти.

Консультація стоматолога необхідна ще й для того, щоб не розчаруватися в отриманому результаті – реклама може обіцяти одне, а в результаті ти отримаєш зовсім інше.

І пам’ятай: відбілювання піддаються лише твої зуби, а не пломби, коронки та вініри!

попередня статтяСмачний і лінивий капустяний пиріг на сковороді
наступна статтяДомашній чізкейк із сирною начинкою: смачніший за ресторанний
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я