Як правильно заварювати чай: 5 найпоширеніших помилок

0
Як правильно заварювати чай: 5 найпоширеніших помилок
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Скільки часу потрібно щоб настояти чай різних сортів? Чи можна проводити повторне заварювання? І скільки грам чаю насправді потрібно одну чашку? Розбираємось, як не допустити очевидних, але таких поширених помилок.

Чай – один із улюблених напоїв для більшості з нас. Його люблять різним: пряним, запашним, терпким, трохи солодкуватим, з мускатним післясмаком… Але далеко не всі знають, як правильно його приготувати, щоб отримати справжнє задоволення та користь від цього незвичайного напою. Розповідаємо, які помилки ми припускаємо при заварюванні чаю найчастіше.

Помилка №1. Неправильна кількість чаю при заварюванні

Класичний рецепт такий: на 200 мл води достатньо використовувати 2 грами листового чаю або, інакше кажучи, 1 ложку чаю на чашку. Якщо не дотриматись цієї пропорції, то чай може вийти перезавареним і гірким або навпаки настоєм без характерногоу смаку та аромату.

Занадто міцний чай може бути шкідливий для здоров’я. Доведено, що рівень вмісту фторидів у чаї впливають як якість чайного листа, а й час заварювання і кількість чаю, використовуване для заварювання чашки. Чим міцніший чай, тим вища концентрація фториду. Його надлишок чинить прямий негативний вплив на загальний стан здоров’я, особливо на кістки; призводить до остеопорозу, остеопенії та флюорозу скелета.

Помилка №2. Повторне заварювання

Британська чайна компанія Newby Teas не рекомендує повторне заварювання з огляду на європейську технологію використання 2 грами на чашку. Одного разу остиглий чай вже ніколи не завариться повторно належним чином. Користування в такому напої не буде, тому що він віддасть усі корисні речовини при первинному заварюванні. А деякі сорти низькоякісного чорного чаю можуть навіть виділяти токсичні мікроелементи. Крім того, що чай перестає бути тонізуючим напоєм, він втрачає свої смакові якості.

Багаторазове заварювання чайного листа є нормою у китайсько-японських чайних традиціях приготування улуну, пуеру, зеленого та деяких сортів білого чаю. В Азії чай з товстим цілісним листям, такий як улонг, прийнято наполягати багаторазово. Але й кількість сухого чаю для заварювання вони використовують більше, ніж у Європі. Якщо чайний лист сильно згорнутий або закручений, як, наприклад, у пресованому пуері або скрученому зеленому чаї, його теж заварюють кілька разів: так ви зможете отримати максимум користі від напою.

Помилка №3. Неправильний час заварювання

Кожен сорт чаю потребує певного часу, щоб настоятися. Чорний чай, улонг і пуер необхідно заварювати 3-5 хвилин, зелений та білий чаї – 2-3 хвилини, тизани – 5 хвилин. При занадто довгому заварюванні фенол, ліпіди та ефірні олії, що містяться в чаї, починають спонтанно окислюватися, що зводить нанівець всю користь теїну і псує смак і аромат напою. Неприємна гіркота, що виникає при тривалому заварюванні, найчастіше буває викликана не високим вмістом кофеїну, як багато хто вважає, а присутністю в напої шкідливих речовин. Як тільки чай заварився, слід забирати заварку з води.

Помилка №4. Неправильна температура води для заварювання

Як правило, чай заварюють окропом, температура якого становить 95 градусів. Чорний чай, улонги, і тизани чудово розкриваються саме за такої температури. А ось ніжні бруньки та листя зеленого чи білого чаю можна обпекти, від чого постраждають смак та аромат. Температура води безпосередньо залежить від ферментації чаю (що вона більша, тим вище градус води) та виду заварки.

Кожен сорт чаю має свої нюанси, але загальні рекомендації такі:

100 ° С – чорний чай, пуер, улонг, тизан

75-85 ° С – зелений і білий чаї

Помилка №5. Вибір чаю низької якості для заварювання

Навіть за дотримання всіх попередніх пунктів можна отримати шкідливий для здоров’я напій, якщо заварити неякісний чай. Рекомендуємо при виборі чаю звернути увагу на такі аспекти:

Збір чаю – для заварювання ідеальної чашки чаю першорядне значення має якість чайного листя. Найцінніший чай для традиційного купажу збирають виключно в період «прайм-тайм» — навесні та влітку, коли розпускається перше чайне листя. Саме в цей час чайний лист має всі необхідні якості, характерні для певного сорту.

Упаковка – чайні листя повинні зберігатися в герметичній, не прозорій упаковці і бути захищені від потрапляння прямих сонячних променів. Порушення цих правил призводить до втрати аромату, смакових якостей та корисних властивостей чаю.

Місце упаковки чаю — дізнайтеся, який шлях пройшов чай ​​від плантації до місця упаковки. Найкраще, якщо чай упаковують у районі його зростання. Тому додатковою перевагою буде, якщо чайна компанія має власну фабрику з упаковки та зберігання чаю поблизу плантацій — це гарантує збереження свіжості чайного листа та його корисних та смакових властивостей.

Смакові добавки – при виборі чаю зі смаковими добавками, звертайте увагу на те, чим ароматизований чай: чи чайний виробник використовує штучні хімічні добавки, або чай ароматизований натуральними інгредієнтами (фруктами, ягодами, квітами, натуральними маслами та екстрактами тощо).

Чай повинен не тільки тішити своїм смаком та ароматом, але й приносити виняткову користь вашому організму.

попередня статтяДомашня гранола: найкращий рецепт для тих, хто не хоче довго готувати
наступна статтяЯк відбілити зуби в домашніх умовах
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я