Свинина корисна: розвінчуємо міфи про смачне м’ясо

0
Свинина корисна: розвінчуємо міфи про смачне м'ясо
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Хтось вважає, що не може бути нічого апетитнішого за ароматний шашлик зі свинини. Інші думають, що це м’ясо не може бути корисним, адже з ним пов’язано стільки міфів та стереотипів: занадто жирне, шкідливе для судин містить такий небезпечний холестерин. Чи так це? Розберемося з усіма міфами про свинину.

Міф 1: свинина надто жирна

Так, у цілій тушці свинини жиру більше, ніж у коров’ячій. До того ж, при приготуванні свинячий жир легше плавиться і залишає відчуття жирності від страви в цілому. Але вибравши пісний шматок, можна мінімізувати вміст жиру.

Міф 2: шкідливий холестерин

Попри стереотипи у свинині менше ліпопротеїдів низької щільності – основного джерела холестерину, ніж у яловичому рибаї. Таке м’ясо краще засвоюється організмом. Якщо не перевищувати норму 200-250 г, воно безпечне для серця та судин.

Міф 3: свинина може бути заразною

Сьогодні у свиней, що виросли на агровиробництві, суворо обмежений раціон та високі стандарти якості м’яса: за їх здоров’ям ретельно стежать, оберігаючи від контактів із дикою природою та виключаючи випадковий корм. Тому купувати свинину в супермаркеті, де налагоджено зв’язки з надійними постачальниками та діє суворий ветеринарний контроль, абсолютно безпечно.

Міф 4: у свинини невиразний смак

Це м’ясо може бути більш нейтральним, ніж яловичина, але це навряд чи можна віднести до мінусів: свинина легко вбирає аромати. Вибирайте улюблені прянощі – м’ясо подружиться з будь-якими з них: гострі спеції (перець, імбир, гірчиця або часник), і кондитерські (бадьян, аніс і кориця), і запашні трави (чебрець, майоран, розмарин).

Міф 5: у свинині немає користі

Як і в будь-якому м’ясі, у свинині багато цінного білка, причому він засвоюється набагато краще, ніж протеїни яловичини. Крім того, свинина – джерело вітамінів групи В, які відіграють найважливішу роль у підтримці імунітету та активності. Це м’ясо гіпоалергенне.

Як зробити свинину кориснішою

Правильно підготувати

Пісні шматки можуть бути сухими, тому перед готуванням варто витримати свинячу вирізку, лопатку або корейку в солінаді, тобто соляному розчині з травами та спеціями.

Ось простий рецепт солінаду: воду із сіллю (50 г солі на 1 л води) закип’ятити, додати відповідні спеції (наприклад, імбир, ароматні трави, коріандр тощо), пару столових ложок цукру і дати повністю охолонути. Занурити в цю суміш м’ясо і залишити в холодильнику на 4-5 годин. Потім обтерти і відправити на сковороду чи духовку. Навіть пісна філейне частина стане соковитою.

Вибрати легкий гарнір

Тварини білки погано засвоюються разом із крохмалистими продуктами, вуглеводами і молочними жирами. Натомість багаті на клітковину зелені салати, стручкова квасоля, листові овочі, навпаки, стимулюють перетравлення білків і не дають жирам відкладатися в недозволених місцях. Ягоди та фрукти до свинини вибирайте з кислинкою (яблука сорту Антонівка або Семеринка, журавлина, цитрусові), уникайте сухофруктів і не кладіть у соус ударну дозу цукру або меду, перетворюючи його на варення.

Не смажити, а запікати

Уникнути зайвого жиру і при цьому не зробити пісне м’ясо надто сухим допоможе запікання. Розрахувати час запікання можна приблизно за наступною схемою: для запікання 1 кг свинині потрібно 1 годину в розігрітій до 200 ° С духовці. Для порційної свинячої відбивної на кістці вистачить 20-30 хвилин.

Якщо ж хочеться отримати апетитну скоринку, варто вистелити сковороду пергаментним папером, розжарити та обсмажувати шматок м’яса таким чином з двох боків – жар закриє пори, утворюючи скоринку, папір убереже від пригорання, але не додасть ні небезпечних трансжирів від перегрітої олії, ні зайвих калорій .

Шпигувати, але не салом

Шпигування – один із стародавніх способів надати м’ясу додаткового смаку та ніжності. Технологія така: лезом довгого гострого ножа по всьому шматку робимо рівномірні проколи, провертаючи лезо всередині волокон, щоб розширити отвори, а потім фаршируємо додатковими інгредієнтами. Збагатити смак пісної свинини можна шматочками часнику, моркви, селери або перцю. Овочі не тільки збагатять смак м’яса і нададуть йому апетитного вигляду, але й за рахунок власного соку розм’якшать волокна.

попередня статтяБеремо великі макарони та заповнюємо фаршем, через півгодини на столі справжній італійський шедевр
наступна статтяКотлети по-французькі в духовці: рецепт підгледіли у одному з ресторанів Парижа
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я