Експерти розповіли, як подолати «вечірній жор» і змінити звичку переїдати

0
Експерти розповіли, як подолати «вечірній жор» і змінити звичку переїдати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Голод буває різний. Хтось за один вечір ковтає захоплюючий детективний роман. Хтось смакує гру акторів чергового касового фільму. А хтось щовечора впадає у затяжне гастрономічне безумство. Як перестати переїдати вечорами? Ми попросили експерта розповісти, як перемогти «вечірній жор».

Більшість людей, що мають на меті схуднути, спочатку намагаються не їсти після шести, а потім і зовсім починають ігнорувати вечерю. Рано чи пізно такий підхід закінчується одним – зривом, нічною вакханалією біля холодильника та зайвими кілограмами. Натомість досвідчені бійці за тонку талію та плоский живіт точно знають, що до вечері потрібно готуватися заздалегідь. І перше, що потрібно зробити, щоб не переїдати вечорами, – це правильно їсти протягом усього дня.

Три правила стрункості

  1. Більшість повних людей, як правило, дуже мало їдять вдень

Сніданок їм заміняє чашка кави, на повноцінний обід теж не вистачає часу. Тому не дивно, що ввечері вони буквально накидаються на їжу. Це одна із найпоширеніших схем набору ваги. Тому для профілактики вечірнього переїдання необхідно вживати їжу не менше 2 разів на день з інтервалами, що 4-5 годин.

2. Прийом їжі має бути усвідомленим

Сучасна людина переважно все робить на «автоматі», часом навіть не помічаючи, що їсть і скільки. Тому, приступаючи до їжі, відкладіть смартфон, вимкніть телевізор або комп’ютер і починайте просто їсти. Звертайте увагу на смак, аромат, консистенцію їжі,  їжте повільно, добре пережовуючи їжу. Така зосередженість призведе, по-перше, до зниження рівня стресу, а, по-друге, до швидшого насичення.

3. Робіть 20-хвилинну перерву під час трапези.

Якщо тарілка вже порожня, а почуття ситості так і на настало, то вішати замок на холодильник буде не найкращим виходом. Справа в тому, що з психолгічної точки зору, організм сприйме це як заборону і захоче неабияк побешкетувати перед черговою «завтрашньою дієтою». Найкращим варіантом у такому разі буде перемикання уваги. Ви просто встаєте з-за столу і починаєте займатися будь-якими справами, які не пов’язані з їжею. Пройде якийсь час, і ви відчуєте почуття ситості.

Про що може свідчити голод

Якщо все вищезгадане не спрацьовує, і ви, як і раніше, втрачаєте над собою контроль під час вечері, то, швидше за все, проблема не в голоді, а у вашому апетиті. Найчастіше людина плутає два, здавалося б, схожі почуття. Разом з тим, це далеко не одне й те саме.

Голод – це фізіологічний сигнал, що говорить про дефіцит поживних речовин та енергії, який легко контролюється дотриманням принципів раціонального харчування. Він полягає у відчутті дискомфорту у шлунку та інстинктивному розумінні необхідності прийому їжі. Апетит — це емоційний дискомфорт. І за допомогою їжі він не усувається, а лише на якийсь час «заїдається».

Щоб зрозуміти, яке з цих двох почуттів ви відчуваєте, достатньо прислухатися до себе та свого організму.

Допомогти може також нехитра вправа: прикладіть кисть ребром до діафрагми. Закрийте очі, зробіть пару спокійних вдихів та видихів. Відчуйте, де ви відчуваєте дискомфорт: нижче або вище прикладеної руки. Якщо він на рівні шлунка, то, найімовірніше, це голод, і до вас ще просто не прийшло почуття ситості. Якщо він знаходиться в області грудей або трохи вище, то це дискомфорт психологічного плану, який полягає в якійсь нереалізованій потребі у вашому житті.

Вечірній жор: звідки він береться

Дуже часто для позбавлення цього почуття досить просто зрозуміти, яка нереалізована потреба або емоція за ним стоїть. Наприклад, це може бути тривога
У такому разі постарайтеся визначити, що саме вас турбує. Чи можете ви вплинути на цю ситуація, що вас турбує. Якщо так, то вирішіть, як ви можете її розв’язати. Якщо результат цієї тривожної ситуації від вас не залежить, вона автоматично потрапляє в коло ваших турбот. У такому разі від неї краще відволіктися і бажано робити це не харчовими способами: прогуляйтеся перед сном, прийміть розслаблюючу ванну, помедитуйте, проведіть сеанс аромотерапії, послухайте улюблену музику. Добре знімають стрес ефірні олії лаванди, іланг-ілангу, базиліку, неролі, мири та ромашки. Допомогти може також розслаблююче дихання. Повільні довгі вдихи та видихи наситять організм киснем і переключать увагу з негативних емоцій на спокійний, розслаблений стан.

Ще одне почуття, що провокує апетит – нудьга

У такому разі знайдіть собі альтернативне заняття вечірньому об’їданню. Це може бути все, що завгодно. Головне, щоб воно приносило вам задоволення. Тоді незабаром ланцюжок: нудьга – їжа – задоволення, – замінитися більш корисним: нудьга – улюблене хобі – задоволення.

Дуже часто на вечірнє переїдання нас штовхає почуття жалості до себе. Найчастіше, приходячи додому після важкого трудового дня, ми говоримо собі: «Бідний я, нещасний! На роботі безлад, вдома купа незроблених справ. З’їм цей зайвий шматочок. Хоч побалую себе трохи». Після чого наїдаємось і зневажаємо себе за свої маленькі слабкості, які потім призводять до великих проблем. Тут слід чітко усвідомлювати, що жалість не має нічого спільного з любов’ю до себе.

Любов до себе та свого тіла проявляється, перш за все, у турботі про себе: це гарна зачіска, манікюр, макіяж, догляд за тілом, правильне харчування та багато іншого. Якщо ви відчуваєте почуття жалості, то замість вечірнього переїдання, наприклад, запишіться на сеанс масажу або зробіть манікюр. Це підвищить вашу самооцінку та вбереже вашу талію від усього зайвого.

Не менш небезпечне для стрункості почуття самотності

Психологи стверджують, що їжа в сучасному світі починає спочатку витісняти, а потім замінювати живе людське спілкування. Більш здоровий спосіб позбутися самотності – зустріч із друзями, розмова по телефону з рідними. Найчастіше обіймайтеся і розмовляйте зі своєю другою половинкою та своїми дітьми, – не бійтеся виявляти свої почуття. Доведено, що для гарного настрою і почуття задоволеності людині необхідно обійматися від 8 разів на день. Так, вам просто ніколи, а головне, нічого буде заїдати. А стосунки з рідними та друзями тільки покращуватимуться.

Просто почніть практикувати ці прості правила у своєму житті. Повірте, від цього ви нічого не втратите. Нічого, крім зайвих кілограмів.

попередня статтяЯк позбавиться печії за допомогою моркви
наступна статтяПрості хитрощі, як виглядати свіжо та молодо
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я