11 причин завжди мати вдома свіжий пучок кропу: у чому його користь

0
11 причин завжди мати вдома свіжий пучок кропу: у чому його користь
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Кріп містить цілу низку поживних речовин, а його смак знайомий багатьом з дитинства. Рослина допомагає травленню та зменшує газоутворення.

Кріп також може зменшити періодичні болі у жінок та зміцнити імунну систему. З’єднання, що містяться в ньому, можуть захистити від запальних захворювань, у тому числі від артриту.

Цікаві факти про кріп

Він використовується в кулінарії та народній медицині протягом сотні років. Крім надання прекрасного смаку та аромату стравам, він має масу корисних для здоров’я властивостей, містить амінокислоти, мінерали та флавоноїди.

Він може виступати як прикраса страви, грати роль приправи або повноцінного інгредієнта як у свіжому, так і в сушеному вигляді.

Кріп буває як однорічний, так і багаторічний, і залежить це від місця зростання. Величезний плюс у тому, що кріп можна без проблем вирощувати самостійно на городі та навіть удома, за дотримання певних умов.

У чому полягає користь кропу

Він багатий на органічні сполуки, вітаміни і мінерали. До них відносяться монотерпени (природні вуглеводні), такі, як анетофуран, лимонен і карвон, а також флавоноїди – кемпферол та віценін.

Що стосується вітамінів і мінералів, кріп містить значну кількість вітамінів С і А, а також трохи фолієвої кислоти, марганцю та заліза.

 Потенційні переваги кропу для здоров’я

1. Може допомогти при безсонні. В кропі є ефірні олії, які можуть мати як стимулюючі, так і заспокійливі і навіть снодійні властивості.

Рослина містить флавоноїди та вітаміни групи B, які можуть запустити процес виділення хімічних сполук із клітини – певних ферментів та гормонів. А вони, у свою чергу, заспокоюють та сприяють міцному сну.

2. Корисний для здоров’я та міцності кісток. Кріп містить кальцій (125 мг на 100 грам), що при його вживанні допомагає підтримувати нормальний рівень мінералу в організмі.

Згідно з рекомендаціями МОЗ, добова норма кальцію для дорослої людини становить 1000–1500 мг залежно від статі та віку.

Цей мінерал захищає від втрати кісткової маси та мінеральної щільності кісток і, як наслідок, від переломів, травм та остеопорозу. Кальцій є ключовим компонентом правильного зростання та розвитку кісток, а також сприяє їх відновленню після пошкоджень.

3. Може бути корисним при профілактиці діабету 2 типу. Кріп, можливо, допомагає контролювати здоровий рівень інсуліну. Хоча, щоб стверджувати точно, потрібно провести додаткові дослідження на людях, оскільки корисні властивості було доведено на щурах.

4. Допомагає при здутті та газоутворенні. Кріп може запобігти дискомфортному стану та метеоризму.

Насипте в склянку дві столові ложки насіння і залийте їх 300 мл кип’яченої води, потім закрийте кришкою. Настоюйте 3 години. Розділіть на 3 прийоми їжі по 100 мл і пийте у проміжках між їжею. Попередньо порадьтеся з лікарем, є протипоказання.

5. Стимулює імунітет. Кріп чудовий протимікробний засіб, недарма його додають у соління і консервації, поряд з часником. Регулярне вживання цієї трави може знизити активність низки мікробних інфекцій.

6. Нерідко допомагає при гикавці. Причини виникнення гикавки можуть бути різними, але одна з головних це «захоплене» повітря та гази, які згодом рухаються вгору стравоходом, намагаючись вирватися назовні.

7. Може зменшити діарею. Основних причин діареї дві – порушення травлення та попадання мікробів. Якщо має місце розлад шлунка, кріп буде дуже корисним, оскільки допомагає травленню. Крім цього кріп містить флавоноїди та монотерпени, які мають бактерицидні властивості.

8. Полегшує біль при артриті. Кріп ефективний при ревматоїдному артриті та подагрі. Він є протизапальною рослиною та сприяє зменшенню запалення та болю.

9. Ефективний при періодичних жіночих болях. Завдяки флавоноїдам у його ефірних оліях кріп стимулює секрецію певного типу гормонів, які підтримують правильний менструальний цикл.

10. Допомагає дихальній системі. Кемпферол, що відноситься до флавоноїдів рослинного походження, присутній в ефірних оліях кропу і може надавати протизастійну та антигістамінну дію.

11. Покращує здоров’я ротової порожнини. Насіння і листя кропу – чудовий засіб для надання подиху свіжості. А його ефірні олії мають антиоксидантну, дезінфікуючу і бактерицидну дію.

попередня статтяСалат «Цезар»: розповідаємо, як приготувати його просто
наступна статтяСекрети приготування правильної піци
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я