Експерти розповіли, чим корисна сочевиця

0
Експерти розповіли, чим корисна сочевиця
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Сочевиця – близький родич нуту та зеленого горошку. Як і інші бобові, вона містить велику порцію рослинного білка, що особливо важливо для людей, які дотримуються веганської або вегетаріанської дієти. Нестача білка в раціоні може спричинити ослаблення імунітету, зменшення м’язової маси, порушення здоров’я шкіри, кісток, сполучних тканин та мозку. Незважаючи на високий вміст білка в сочевиці, варто пам’ятати, що протеїн у рослинній їжі неповноцінний, а значить, щоб отримати всі незамінні амінокислоти, варто комбінувати кілька рослинних джерел білка в раціоні.

Крім того, сочевиця містить багато клітковини – складного вуглеводу, який на інші вуглеводи (які ми звикли уникати) схожий лише по хімічній будові. Харчові волокна клітковини не перетравлюються в шлунку та тонкому кишечнику і відіграють важливу роль у підтримці ШКТ та контролю за вагою. Проходячи через весь шлунково-кишковий тракт, набрякла нерозчинна клітковина видаляє зі стінок неперетравлені залишки їжі, поглинає токсини і виводить все це з організму, стимулюючи перистальтику. Чисті, звільнені від харчової маси ворсинки, що покривають стінки тонкого кишечника, краще справляються із розщепленням продуктів та засвоєнням поживних речовин. Звільняючи кишечник від залишків їжі та токсичних речовин, клітковина очищає весь організм. Якщо вживати її в недостатній кількості, залишкові харчові маси блукатимуть по кишечнику.

Ще одна причина додати сочевицю до раціону — її висока антиоксидантна цінність. Ці бобові багаті на поліфеноли — потужні рослинні сполуки, які уповільнюють окисні процеси в організмі, перешкоджаючи розвитку запалень і знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань. Вільні радикали, з якими борються антиоксиданти, визнані однією з основних причин передчасного старіння. Саме тому сочевиця чудовий помічник у збереженні молодості не лише шкіри, а й усього організму.

Сочевиця буває різних сортів, вони відрізняються за кольором і трохи за смаком. За вмістом поживних речовин усі види сочевиці приблизно однакові, проте в зеленій сочевиці більше білка та кальцію, вона краще, ніж червона, зберігає оболонку, в якій багато клітковини. Червона сочевиця – рекордсмен за вмістом заліза та калію. Ці речовини потрібні для правильного білкового обміну, також для контролю рівня гемоглобіну в крові. А ось чорна сочевиця зможе забезпечити вас великою порцією вітаміну Е та цинку – тандем цих двох речовин благотворно впливає на роботу ендокринної, репродуктивної та нервової систем.

попередня статтяНавіщо потрібен гемоглобін і як підтримувати його рівень за допомогою продуктів
наступна стаття5 речей, які не варто робити перед пробіжкою
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я