...

Вчені з’ясували, що волоські горіхи корисні для серця та кишечника

Підпишіться на нас:

Вчені зясували, що додавання волоських горіхів до щоденного раціону збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику, а також сприяє зміцненню серця. Результати дослідження опубліковані у журналі Nutrition.

Подробиці

Американські вчені з Університету штату Пенсільванія раніше з’ясували, що дієта з низьким вмістом насичених жирів, що включає волоські горіхи, знижує рівень холестерину та кров’яного тиску, сприяючи тим самим зміцненню серця. У новій роботі автори вирішили дізнатися, як впливають волоські горіхи на роботу шлунково-кишкового тракту.

Для дослідження набрали 42 добровольців з надмірною масою тіла віком від 30 до 65 років. До початку експерименту учасники протягом двох тижнів харчувалися як середньостатистичні американці.

Після цього їх в рандомному порядку розділили на три групи. У дієтах всіх трьох груп насичені жири були замінені або волоськими горіхами, або олією. Одна з дієт містила цілісні волоські горіхи; друга була без волоських горіхів, але включала альфа-ліноленову кислоту (ALA), що міститься в волоських горіхах, і поліненасичені жирні кислоти; третя – теж без волоських горіхів, але з ALA та іншою жирною кислотою – олеїновою.

Експеримент тривав шість тижнів. Вчені аналізували фекальні проби учасників, зібрані за 72 години до того, як учасники закінчили попередню дієту та тричі в період дієти.

Результати показали, що щоденне вживання волоських горіхів у рамках здорової дієти призводить до збільшення кількості корисних бактерій у кишечнику.

“Дієта з волоськими горіхами збагатила ряд корисних для здоров’я кишкових бактерій, – наводяться в прес-релізі університету слова Крістіни Петерсен (Kristina Petersen), одного з авторів дослідження. – Насамперед, це Roseburia, яка пов’язана із захистом внутрішньої оболонки кишечника. Ми також бачили збагачення у Eubacteria eligens та Butyricicoccus”.

Автори вважають, що між зміною кишкового мікробіома та благотворним впливом волоських горіхів на серцево-судинну систему існує прямий зв’язок.

Так, зростання кількості Eubacterium elegirns призводить до зниження кров’яного тиску, а Lachnospiraceae – до зниження артеріального тиску, загального та “поганого” холестерину. У групах, де грецькі горіхи були замінені рослинними оліями, зростання цих бактерій не спостерігалося.

“Заміна звичайної закуски, особливо якщо це нездорова їжа, волоськими горіхами – це невелика зміна, яку ви легко можете зробити, щоб покращити своє харчування”, – каже Петерсен.

Вчені вважають, що вживання 50-80 г волоських горіхів на добу позитивно впливає на мікробіом кишечника, знижує ризик серцевих захворювань і сприяє загальному оздоровленню організму.

“Такі продукти, як цілісні волоські горіхи, забезпечують різноманітні субстрати – наприклад, жирні кислоти, клітковину і біологічно активні сполуки – для харчування нашого кишкового мікробіома, – пояснює Регіна Ламенделла (Regina Lamendella) з коледжу Джуніата, яка також брала участь у дослідженні. – Насамперед, це допомагає генерувати корисні метаболіти для нашого організму».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я