Вчені з’ясували, що волоські горіхи корисні для серця та кишечника

0
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Вчені зясували, що додавання волоських горіхів до щоденного раціону збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику, а також сприяє зміцненню серця. Результати дослідження опубліковані у журналі Nutrition.

Подробиці

Американські вчені з Університету штату Пенсільванія раніше з’ясували, що дієта з низьким вмістом насичених жирів, що включає волоські горіхи, знижує рівень холестерину та кров’яного тиску, сприяючи тим самим зміцненню серця. У новій роботі автори вирішили дізнатися, як впливають волоські горіхи на роботу шлунково-кишкового тракту.

Для дослідження набрали 42 добровольців з надмірною масою тіла віком від 30 до 65 років. До початку експерименту учасники протягом двох тижнів харчувалися як середньостатистичні американці.

Після цього їх в рандомному порядку розділили на три групи. У дієтах всіх трьох груп насичені жири були замінені або волоськими горіхами, або олією. Одна з дієт містила цілісні волоські горіхи; друга була без волоських горіхів, але включала альфа-ліноленову кислоту (ALA), що міститься в волоських горіхах, і поліненасичені жирні кислоти; третя – теж без волоських горіхів, але з ALA та іншою жирною кислотою – олеїновою.

Експеримент тривав шість тижнів. Вчені аналізували фекальні проби учасників, зібрані за 72 години до того, як учасники закінчили попередню дієту та тричі в період дієти.

Результати показали, що щоденне вживання волоських горіхів у рамках здорової дієти призводить до збільшення кількості корисних бактерій у кишечнику.

“Дієта з волоськими горіхами збагатила ряд корисних для здоров’я кишкових бактерій, – наводяться в прес-релізі університету слова Крістіни Петерсен (Kristina Petersen), одного з авторів дослідження. – Насамперед, це Roseburia, яка пов’язана із захистом внутрішньої оболонки кишечника. Ми також бачили збагачення у Eubacteria eligens та Butyricicoccus”.

Автори вважають, що між зміною кишкового мікробіома та благотворним впливом волоських горіхів на серцево-судинну систему існує прямий зв’язок.

Так, зростання кількості Eubacterium elegirns призводить до зниження кров’яного тиску, а Lachnospiraceae – до зниження артеріального тиску, загального та “поганого” холестерину. У групах, де грецькі горіхи були замінені рослинними оліями, зростання цих бактерій не спостерігалося.

“Заміна звичайної закуски, особливо якщо це нездорова їжа, волоськими горіхами – це невелика зміна, яку ви легко можете зробити, щоб покращити своє харчування”, – каже Петерсен.

Вчені вважають, що вживання 50-80 г волоських горіхів на добу позитивно впливає на мікробіом кишечника, знижує ризик серцевих захворювань і сприяє загальному оздоровленню організму.

“Такі продукти, як цілісні волоські горіхи, забезпечують різноманітні субстрати – наприклад, жирні кислоти, клітковину і біологічно активні сполуки – для харчування нашого кишкового мікробіома, – пояснює Регіна Ламенделла (Regina Lamendella) з коледжу Джуніата, яка також брала участь у дослідженні. – Насамперед, це допомагає генерувати корисні метаболіти для нашого організму».

попередня статтяДієтолог розповіла, як почати правильно харчуватися у Новому році та змінити свої харчові звички назавжди
наступна статтяДієтолог розповіла, кому не можна їсти плавлений сир
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я