...
ГоловнаЛайфстайлНавіщо дачники усю зиму сушать картопляне лушпиння

Навіщо дачники усю зиму сушать картопляне лушпиння

Підпишіться на нас:

Так вже склалось, що господар у своїй господі майже все використовує з користю. Й картопляне лушпиння дбайливий городник ніколи не викине просто так.

Хтось закладає його у компостну купу, хтось у теплі грядки. Але є й інший спосіб використовувати ці відходи, про що знають досвідчені дачники та не підозрюють новачки.

Для чого потрібне картопляне лушпиння

Як виявилося, крохмаль – відмінне добриво для ягідних культур, оскільки це джерело вуглеводів (крохмаль на 77-79% складається з вуглеводів).

Особливо його люблять смородина та аґрус. Якщо внести зварений кисіль під кущі на початку плодоношення, то ягоди будуть більшими і солодшими.

Але картопляне лушпиння є не лише джерелом крохмалю. Воно містить багато інших поживних речовин, включаючи калій.

Переробляючись ґрунтовими мікроорганізмами, воно підвищує поживність ґрунту, допомагає зробити його пухким.

Як крохмаль впливає на рослину:

  • Стимулює процес фотосинтезу.
  • Сприяє наливу ягід.
  • Підвищує солодкість плодів.
  • Запобігає обсипанню ягід.
  • Допомагає гілкам підготуватися до зими, що збільшує їхню морозостійкість.
  • Робить гілки міцнішими, знижує їхню ламкість.
  • Крохмаль, що витягується з лушпиння самостійно, містить більше калію та інших мікроелементів.

Як використовувати картопляне лушпиння як добриво

Лушпиння можна з весни до осені закопувати під кущами смородини. Взимку його доведеться заморожувати чи сушити, а навесні знову вносити під кущі. Однак цей спосіб має побічний ефект – пошкоджується коріння, тому що лушпиння необхідно закопувати в землю.

Можна розкладати лушпиння картоплі під товстий шар мульчі. У цьому випадку ефективність буде нижчою, перегниватимуть вони довше.

Найкраще витягти з лушпиння крохмаль. Для цього необхідно подрібнити висушену сировину будь-яким зручним способом. Що дрібніше, то краще. Потім 1 кг сировини залити 10 л води та залишити на 3 доби настоюватися.

Поливати по 3 літри під кущ.

Підживлення нешкідливе, діє м’яко. Проводити слід у період цвітіння, коли почнуть зав’язуватися плоди перед початком дозрівання. Також крохмальною водою можна полити смородину та аґрус у серпні.

Якщо возитися з лушпинням у вас немає часу і бажання, найзручніше використовувати крохмаль. Зваріть кисіль із 250 г картопляного крохмалю та 3 літрів води. Розведіть кисіль у 10 л чистої води.

Назбирати за зиму достатньо лушпиння, щоб підгодувати кілька кущів на присадибній ділянці нескладно. Достатньо лише поставити на батарею лоток, в який буде зручно насипати картопляне лушпиння для сушіння.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...