Звідки черпати енергію взимку: поради тибетських лікарів

0
Звідки черпати енергію взимку: поради тибетських лікарів
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Зима може бути приємним часом року ─ особливо якщо правильно харчуватися. Про основні правила зимової дієти розповіда лікар тибетський лікар Пунцог Вангмо.

У медицині Тибету говориться, що взимку вся енергія спускається під землю. На рівні рослин це означає, що сила трав концентрується в корінні, а зовні в цей час все замерзає і заспокоюється через холод, і в природі переважає сухість. Наш організм, маючи природні механізми саморегуляції, теж реагує на похолодання і дає команду всім порам закритися, щоб зберегти внутрішнє тепло і подбати про органи. Люди роблять так само зі своїм будинком: закривають на морозі всі вікна і максимально зберігають тепло всередині. Внаслідок цього внутрішнє тепло тіла сильно зростає. І, як наслідок, зростає сила людини, але водночас ми взимку нерідко набираємо вагу: тибетці кажуть, що сутність тіла стає важчою. До речі, взимку властивості сперми теж змінюються: вона стає густішою, тому в Тибеті радять зачинати дітей саме в цю пору року.

Звідки черпати енергію взимку

Згідно з принципами медицини Тибету, серед основних причин нездужань — неправильне харчування і поведінка. Зрозуміло, кожна людина унікальна і життєві обставини у кожного свої. Тому, наприклад, тексти Тибету містять докладний опис різних обставин і всіляких рекомендацій щодо дієти і поведінки в цих обставинах. Значення мають: сезон, місце проживання, вік, стать, конституція та багато іншого.

Наприклад, дієта для тих, хто живе у вологому місці і для тих, хто знаходиться в спекотній пустелі, разюче відрізняється. Першим добре дотримуватися їжі з гарячими властивостями, тоді як другим, зазвичай, її слід уникати.

Підлітки — кому ще не виповнилося 17, і люди похилого віку, яким за 70, мають більш прохолодну природу — тобто в їхньому організмі не така кількість тепла, як у людей середнього віку (17-70 років). Тому вони повинні приділяти більшу увагу «теплому» харчуванню та поведінці. Наприклад, зі спецій дітям і підліткам показаний імбир, оскільки він врівноважуватиме життєвий початок Бекен (слиз), який переважає у цьому віці.

Літнім людям слід звернути увагу на мускатний горіх — він підтримуватиме серце і сприятиме гарному сну. А людям середнього віку більше показаний кардамон, який підтримає їхні нирки, необхідні як фундамент для міцного здоров’я.

Загальні рекомендації щодо харчування та поведінки у зимовий період:

Взимку тіло накопичує велику кількість тепла. Тому необхідно вживати поживну їжу, але не надто важку. Кількість має бути більшою, ніж, наприклад, влітку. Особливо, потрібно з’їдати хорошу вечерю, не надто важку, але достатню за кількістю.

Чому ж така важлива вечеря — тим більше що багато західних дієт навпаки рекомендують робити її максимально легкою або не вечеряти зовсім? З двох причин. По-перше, через підвищене тепло перетравлення відбувається швидше. По-друге, сама ніч стає довшою і якщо не приділяти уваги вечері, більшу частину ночі шлунок залишатиметься порожнім і, в результаті, може сильно зрости життєвий початок Лунг (вітер), внаслідок чого виснажуватиметься тілесне тепло, а з ним і ваша Енергія.

Що стосується смаків їжі, найкращі солодкий, кислий і солоний. Гіркого і терпкого смаку взимку краще уникати.

У холодну пору року добре вживати м’ясо, особливо яловичину, баранину, рибу та курку. Свинину та козлятину краще виключити. У цей час корисні супи, бульйони, тому що вони теплі та легкі.

З зернових краще звернути увагу на ячмінь і рис, з яких добре готувати суп. Ці крупи слід готувати зі спеціями, що мають теплі властивості. Пшениця не така переважна.

З фруктів підходять теплі властивості, наприклад, яблуко, персик, ананас. Слід виключити виноград, кавун, банан, так як вони більш важкі та холодні. Взимку в цілому добре їсти овочі, за винятком кабачків.

З напоїв слід звернути увагу на гаряче або тепле кип’ячене молоко, приготоване наполовину з водою та додаванням меду. Алкоголь у невеликих кількостях теж допустимо – наприклад, вино (краще – червоне) або міцні напої. Майте на увазі, що в розумінні медицини Тибету, невелика кількість – це три столових ложки для міцного алкоголю, один келих – для вина). А вживання кави (у якої гіркий смак і холодна природа) краще максимально знизити в цей період. В цілому, з точки зору зміцнення тіла, в холод дуже корисно займатися йогою і дихальними практиками.

Головні “зимові” спеції – кардамон (дуже добре підходить для підтримки здоров’я нирок, зміцнює травний жар, в цілому здатний усувати всякий холод з організму); мускатний горіх (корисний для серця, покращує апетит та сон); гвоздика (підтримує шлунок, печінку, допомагає усунути холод та покращує апетит); імбир (стимулює травлення); кориця та чорний перець.

попередня статтяЯк засолити оселедець по-корейськи: покроковий рецепт
наступна статтяЯк правильно зробити засмажку: помилка, через яку суп стає несмачним
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я