8 способів перевірити якість води з-під крана

0
8 способів перевірити якість води з-під крана
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Чиста вода – одне з найважливіших джерел енергії в нашому організмі. Саме тому її наявність вдома потрібна для комфортного життя. Проте, не всім щастить із якістю води з-під крана. Декілька порад, як самостійно перевірити, наскільки водопровідна вода придатна до вживання, зібрали в матеріалі.

Прокип’яти воду

Щоб перевірити якість води з-під крана, налий її в емальовану каструлю і кип’ятіть на плиті близько 20 хвилин. Після цього залиши воду в каструлі на кілька годин, а потім злийте її.

Якщо на дні каструлі залишиться помітний коричнево-рудий наліт, то у воді з-під крана міститься багато заліза. І перед вживанням її потрібно фільтрувати.

Сірий наліт на дні каструлі свідчить, що у складі води є солі, кальцій чи оксиди. Купання в такій воді може спровокувати сухість шкіри і навіть висипання. А питво — проблеми з ШКТ та отруєння.

Зважуй воду

Виявити проблеми з водою з-під крана можна і зваживши її. Вважається, що чиста вода має меншу вагу, ніж брудна, тому що не містить у собі різних шкідливих добавок.

Щоб провести експеримент, тобі буде потрібна певна кількість фільтрованої або бутильованої води і стільки ж води з-під крана. Почергово перелий їх у вимірювальний стакан і виміряй масу за допомогою кухонних вагів. Ідеально, якщо вода з-під крана важче бутильованої всього на 1-2%. В іншому випадку пити нефільтровану воду може бути небезпечним.

Перевір жорсткість води за допомогою мила

Щоб зрозуміти, жорстка або м’яка вода тече з-під крана, використовуй мило. Вважається, що м’яка вода мильний розчин змиває набагато гірше ніж жорстка. При цьому жорсткий залишає накип на сантехніці або чайнику.

Якщо хочеш пом’якшити воду в домашніх умовах, ти можеш прокип’ятити її або додати трохи соди або вапняку. Другий спосіб допоможе позбавитися накипу і вберегти техніку від поломки.

Проведи тест із марганцівкою

Марганцовий розчин раніше досить широко застосовувався в побуті, оскільки має антисептичну та протизапальну дію. З його допомогою можна перевірити якість води з-під крана.

Для цього візьми два-три кристалики марганцівки і розчини їх у воді. Якщо вода безпечна для вживання, вона зафарбується у світло-рожевий колір. Інакше вона набуде жовтого відтінку. Пити таку воду може бути небезпечним, оскільки велика ймовірність того, що в ній містяться небезпечні хімічні сполуки.

Постав пляшку води в темне місце

Ще один спосіб перевірити якість води — налити її в пляшку і забрати на кілька діб у темне місце. Якщо вода з-під крана гарної якості, жодних змін із нею не відбудеться. Але якщо на стінках пляшки з’явиться зелений наліт або сама вода набуде болотистого відтінку, пити її заборонено.

Вважається, що у воді такого відтінку розмножуються водорості. Її вживання може призвести до розвитку астми, алергічних реакцій та загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Розбавте сирою водою чай

Перевірити якість води з-під крана можна й у такий спосіб:

  • завари міцний чорний чай;
  • додай до нього пару столових ложок води з-під крана.
  • Якщо після нехитрої процедури чай стане світлішим, значить сира вода нешкідлива. Якщо чай стане каламутним або темнішим, слід звернутися до служби перевірки якості води.

Проведи експеримент із дзеркалом

Кілька крапель сирої води вилий на дзеркало чи скло. Щоб зрозуміти, наскільки якість води у твоєму будинку хороша, дочекайся, поки вона випарується з поверхні.

Якщо після того, як це станеться, на дзеркалі залишаться помітні білі сліди, значить, у воді міститься велика кількість речовин. Вживати таку воду у сирому вигляді небезпечно для здоров’я.

Проведи тест із папером

Щоб провести ще один тест, тобі знадобиться списаний аркуш паперу або сторінка журналу. Влий у прозору склянку або іншу ємність воду з-під крана і через неї спробуй прочитати написане на папері. Якщо у сирій воді немає шкідливих домішок, то ти зможеш зробити це. В іншій ситуації тобі варто здати проби води до лабораторії, де фахівці перевірять її якість і те, наскільки її вживання безпечно для здоров’я.

попередня статтяЯк за допомогою меду прибрати зайву гостроту страви
наступна статтяЯк приготувати вареники, які «не витікають»
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я