...
ГоловнаЛайфстайлЩо краще посадити після картоплі наступного року

Що краще посадити після картоплі наступного року

Підпишіться на нас:

Картоплю вважають хорошим попередником для багатьох садових і городніх рослин. Це пов’язано з тим, що її підживлюють добривом, що ефективно діє понад сезонний рік та іншими чинниками.

Подробиці

Під посадку картоплі часто вносять навіть не перегній, а майже свіжий гній, оскільки вона реагує на це нормально. Протягом сезону гній у грядці природно остаточно перепріває, майже не втрачаючи летких сполук азоту.
Частина поживних елементів витрачають картопляні кущі, але велика кількість їх, причому в доступній для рослин формі, залишається в ґрунті. Тому на наступний рік достатньо лише трохи підправити стан ґрунту та внести мінімум мінеральних добрив залежно від переваг вибраної для цієї грядки культури.
Кущі картоплі досить сильні, тому пригнічують розвиток багатьох бур’янів, ґрунт залишається відносно чистим. Не так вже й багато токсичних речовин залишається після картоплі. Щоправда, вона притягує колорадського жука, і будь-яким овочам, що вражаються цим шкідником, на наступний рік не місце на ділянці, де вирощували картоплю. Однак таких культур небагато, і після картоплі добре росте майже все.
Можна висадити на наступний рік на цьому місці:
  • коренеплоди (редька, морква, буряк);
  • «зелені» культури (салат, листова гірчиця, кріп);
  • цибуля, часник (вони й самі добре знезаражують ґрунт);
  • різні види капусти (білокачанна, цвітна, савойська, кольрабі);
  • огірки та інші гарбузові культури (кабачки, патисони, гарбузи);
  • бобові овочі (квасоля, сочевицю, горох).
Найкраща ситуація, якщо є можливість та площі, посіяти після картоплі будь-які сидерати – трави, які скошують до цвітіння, зокрема люпин, овес, гірчиця та ін. Сидерати добре відновлюють ґрунт.
Якщо картоплю прибрали рано, то посів трави варто зробити цьогоріч, тоді до нового сезону ґрунт буде в ідеальному стані.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...