Лікарка розповіла, чому потрібно проходити 10 000 кроків на день

Підпишись на нас:

Зараз, здається, всі, хто хоч дбає про своє здоров’я, знають, що в день, згідно з твердженнями дієтологів, потрібно проходити близько 10 000 кроків.

Тож давайте розберемося досконально з цією цифрою та дізнаємося, як правильно ходити, щоб досягти цього показника.

У різних публікаціях та інтерв’ю фахівців це звучить трішки по-різному: десь пропонується ходити не менше цієї кількості, а хтось просто говорить про 10 000 кроків на день як метод боротьби з гіподинамією. І ось цей підхід виглядає… не те що неправильним, а й не зовсім коректним.

По-перше, така рекомендація здається дуже однозначною і тому, швидше за все, спрощеною. По-друге, підозріло легкою та ненапружною виходить боротьба з гіподинамією. Ви запитаєте: хіба це легка? Пройти 10 000 кроків на день – не жарт! Цифра справді трохи лякає.

Але, взагалі-то, 10 000 кроків – це, умовно кажучи, 10 000 70 см = 7 км.

Але якщо розібратися, то не так це вже і багато. Ця норма кроків, що приписується дієтологами, закривається банальними пересуваннями протягом дня: на роботу, з роботи, за дітьми, по магазинах і ще багатьми повсякденними справами.

Дивно рекомендувати якусь «норму кроків», якщо багато хто і так виконує її за день, просто в повсякденні. І чому тоді більшість городян страждають від гіподинамії?

Можливо тому, що 10 000 це зовсім небагато. Тим більше, якщо це ваше єдине фізичне навантаження. Зате можна заспокоїти себе тим, що ми проходимо цю, «рекомендовану лікарями», норму кроків — отже, оздоровлюємось та гіподинамією не страждаємо.

Люди розумніші або які чесні з самими собою можуть намагатися проходити ці 10 000 кроків окремо. В один чи два підходи.

Наприклад, пройдуть одну-дві зупинки пішки замість поїздки автобусом, яи піднімуться по східцях самостійно, а не на ліфті. Звичайно, гіподинамії це не позбавить, але люди в цьому не винні, правда? Вони ж чесно дотримуються «рекомендацій лікарів». Деякі намагаються проходити більше, розуміючи, що 10 000 – це нижня межа норми кроків. Хтось робить наступний крок до боротьби із гіподинамією: займається зарядкою. Це, безумовно, добре, будь-який рух кращий ніж його відсутність.

Втім, у ЗМІ з’явилося адекватне пояснення від лікарки-кардіолога, кандидатки медичних наук Ганни Кореневич, що ж насправді означає рекомендація «проходити 10 000 кроків». Сама лекція була присвячена темі зниження рівня холестерину. Точніше, неефективним методам зниження рівня холестерину. І серед іншої інформації, прозвучало таке:

“Лікування має бути обов’язково комплексним — ліки, кардіоживлення та фізичні навантаження”, — пояснює лікар-кардіолог Ганна Кореневич.
А серед найчастіших помилок називається… Неправильна оцінка рухової активності. І далі дієтолог пояснює: “Для зниження холестерину та кардіориску необхідне щоденне кардіонавантаження. Це ходьба 1-1,5 години на день … “

З цим начебто ніхто не сперечається. Наші 10 000 кроків = 7 км — це приблизно 1,5 години. Але тут же, заодно з ходьбою, наголошується …

Плюс силове навантаження три рази на тиждень.

Йдеться вже не про те, що проходити 10 000 кроків на день – достатньо для подолання гіподинамії. Адже багато хто воліє розуміти цю популярну рекомендацію саме так.

Але і з ходьбою все не так просто. Йдеться зовсім не про те, щоб просто ходити 1,5 години. Далі лікар дає конкретну вказівку про те, як проходити цю денну норму:

“При цьому ходьба повинна бути не прогулянковим кроком, а в хорошому темпі на пороговій швидкості перед виникненням задишки. Інтенсивність ходьби дуже важлива, – уточнює лікар-кардіолог. — Якщо велотренажер, то тридцять хвилин щодня на вашому пульсі. Визначається просто – відніміть ваш вік із цифри 180. Тільки такий рівень навантаження може вплинути на рівень «поганого» холестерину. Ось так. Не буває чудес. Винагороджуються зусилля. А без зусиль про «боротьбу з гіподинамією» і казати смішно.

І навздогін фрагмент того ж інтерв’ю про неправильне розуміння того, як виглядає корисний раціон.

Більшість людей упевнені, що правильне харчування складається з трьох компонентів — нежирне, несмажене та несолоне. Але це зовсім так. Щоб холестерин зменшувався, потрібен енергодефіцит, який досягається завдяки зниженню кількості простих вуглеводів у раціоні… Фрукти та ягоди – лише вранці та вдень, цільнозернові крупи – лише в обід, овочі – з кожним прийомом їжі і чим більше, тим краще. Також у раціоні мають бути біле куряче м’ясо, морська риба, яєчні білки, бобові, рослинні олії.

І на завершення хочеться написати про те, що у турботі про здоров’я кожен і сам повинен розуміти: почати слід із консультації у спеціаліста та виявлення протипоказань. Часто люблять наші люди бездумно дотримуватись рекомендацій, а потім скаржитися: мовляв, так було написано! Ось вам і пишуть, чорним по білому: спочатку до лікаря. А потім вже – працювати! У буквальному сенсі, у поті чола і ніяк інакше…

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

В Україну повертаються заморозки: як захистити городину, щоб залишитися з урожаєм

Похолодання, які йдуть в Україну, додають клопотів городникам. Адже...

Грузинські кухарі розповіли, в чому секрет смаку знаменитого чашушулі з яловичини

Грузія вміє смачно нагодувати. В цій країні дійсно вміють...

Найпростіший рецепт імбирного печива: випікається за 5 хвилин

Чудове печиво з пряним ароматом імбиру та гвоздики. Випікається...

Jerry Heill травмувала коліно під час виступу на сцені “Євробачення -2024”

Представниці України на "Євробаченні-2024" Jerry Heill і аyona alyona...

В мережу виклали універсальний рецепт карамелі для макарунів та мусових тортів

Кондитери не завжди діляться своїми секретами приготування кремів, мусів,...

Синоптики попередили про заморозки в Україні: врожай деяких культур під загрозою

Холодні дні наприкінці квітня не дали нормально відцвісти плодовим...

Нутриціологи поділилися рецептом снеків для денного перекусу: без цукру, яєць та борошна

Якщо рука тягнеться до цукерок та шоколаду, тоді замініть...