...
ГоловнаЗдоров'яЕндокринолог рекомендує перед вживанням горіхи та крупи замочувати

Ендокринолог рекомендує перед вживанням горіхи та крупи замочувати

Підпишіться на нас:

У бобових, горіхах та крупах міститься велика кількість фітинової кислоти, яка перешкоджає засвоєнню білків, жирів, кальцію, заліза, цинку та інших мінералів.

Доктор медичних наук, лікар-ендокринолог Горобейко Максим Борисович попередив, що це може призвести до дефіцитних станів.

“За даними ВООЗ, фітинова кислота – одна з причин залізодефіцитної анемії у вегетаріанців”, – зазначив він.

Лікар порекомендував обов’язково замочувати крупи перед тепловою обробкою:

  • овес та вівсяні пластівці – 10-12 годин;
  • рис білий – 9 годин;
  • рис коричневий – 12 годин;
  • гречка та пшоно – 5 годин;кіноа, амарант – 3 години.

Ще один спосіб зменшити кількість фітинової кислоти у своєму раціоні – використовувати пророщені бобові та зерна. У такому вигляді продукти зберігають більше поживних елементів та добре засвоюються організмом.

Однак найкращий підхід, на думку лікаря, це комплексна обробка.

«Якщо зерно замочити, проростити та після обсмажити, втрати фітинової кислоти будуть максимальні. Замочування в сироватці, а потім кип’ятіння протягом 20 хвилин це мінус 88% фітинової кислоти. Замочування як мінімум на 12 годин і кип’ятіння – мінус 60-75%», – сказав лікар.

Багато фітинової кислоти міститься у фундуку, мигдалі, волоських горіхах, квасолі, гороху, сочевиці, арахісі, рисі, пшениці, а також насінні соняшнику, гарбуза, кунжуту. Не поспішайте виключати перелічені продукти зі свого меню, адже в їхньому складі також є важливі для організму нутрієнти та клітковина. Готуйте крупи, бобові та горіхи, дотримуючись рекомендацій фахівця, та готуйте смачні та корисні страви!

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...