Секрети довголіття виявиляються простими, але ефективними: як спосіб життя впливає на старіння

0
Секрети довголіття виявиляються простими, але ефективними: як спосіб життя впливає на старіння
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Вплинути на вік неможливо. Роки йдуть, зупинити їх чи звернути назад не вдається нікому. Однак є секрети довголіття, які допоможуть покращити якість життя. Багато з них пов’язані з фізичною активністю та звичками. Вчені вважають, що є ще один аспект, який здатний змінити внутрішні відчуття – психічне здоров’я.

“Трагедія старості не в тому, що старієш, а в тому, що залишаєшся молодим”. З відомим письменником Оскаром Уайльдом, якому належить цей афоризм, сперечатися не прийдеться, бо  він стовідсотково правий. З віком люди зауважують, що їхній зовнішній образ не відповідає стану душі, яка, незважаючи на роки, залишається молодою. Але змінити цю недосконалість не можуть.

Як зробити так, щоб ця невідповідність була менш помітною? Просто кажучи, як прожити довше, не втрачаючи при цьому інтерес до життя, залишаючись енергійним і молодим?

Поради доктора Ноеля Янга, фахівця з клінічних інновацій у компанії цифрової охорони здоров’я Thriva виявилися простими, але ефективними. Лікар переконаний, що якщо людина, яка мріє прожити довго, змінить спосіб життя, це допоможе їй запобігти хронічним захворюванням і швидкому старінню.

Взявши за основу чотири прості форми поведінки, на думку експерта, можна запобігти майже 80 відсоткам хронічних захворювань. До хороших звичок лікар включив: дієту, багату клітковиною, підтримання здорової ваги, відмова від куріння і активний спосіб життя протягом 30 хвилин на день. Якщо слідувати цим порадам на постійній основі, каже Янг, можна продовжити життя до 14 років. Є й інші секрети довголіття:

Рідше сідайте

З роками люди змінюють звички, ведуть малорухливий спосіб життя. Їм стає складніше збільшити м’язову масу. Підраховано, що після 35 років щорічно людина втрачає близько одного відсотка м’язів. Це підвищує ризик розвитку остеопорозу, крихкості кісток, падіння з травмами, такими як переломи стегна. Фізична активність у повсякденному житті допоможе уникнути цього.

Вживайте їжу усвідомлено

Продукти, багаті на клітковину: овочі, бобові, злаки та фрукти, сприяють подовженню тіломір (кінцеві ділянки хромосом, що впливають на механізм старіння) та збільшенню тривалості життя. Крім цінної клітковини вони містять безліч корисних речовин, таких як вітамін С, Е, та бета-каротин, мінерали та антиоксиданти.

Контролюйте свій стрес

Стрес у короткостроковій перспективі корисний, оскільки він спонукає тіло до дії (реакція «бийся або біжи»), викликаючи підвищену активність у нервовій системі та викид гормонів, таких як адреналін і кортизол. Але в довгостроковій перспективі це може мати згубний зворотній ефект.

Слідкуйте за рівнем цукру в крові

Про рівень цукру в крові треба пам’ятати завжди, з віком – особливо. Високий рівень цукру може пошкодити кровоносні судини та нерви. Він збільшує ризик розвитку діабету, а також інших хронічних захворювань у довгостроковій перспективі.

Рівень глюкози в крові підвищується природним чином після їжі. Знизити його можна, скоротивши споживання солодкої їжі та напоїв, а також рафінованих вуглеводів (білий хліб, картопля та макарони).

Знижуйте калорійність їжі

Деякі дослідження на тваринах показали, що не часте вживання їжі, наприклад, обмеження споживання їжі шляхом скорочення часу, протягом якого людина споживає її, допомагає у боротьбі з наслідками старіння.

Вважається, що це призводить організм до стану легкого стресу, впливаючи на гени, що активізують клітини. Подібні дії категорично заборонені при розладах харчової поведінки або недостатній вазі. Якщо є якісь патології, треба обов’язково порадитися з лікарем.

Спіть не менше семи годин на день

Коротші тіломіри пов’язані з нестачею сну. Недостача сну також підвищує можливість неправильної поведінки, наприклад, не вистачає сил на фізичні вправи, виникає бажання з’їсти солодку і жирну їжу, що підвищує ризик різноманітних захворювань. Важливо спати від семи до дев’ятої години на добу, звертаючи уваги  ще й на якість сну.

попередня статтяБюджетний салат із морською капустою на кожен день
наступна статтяГарбузовий торт зі збитими вершками: солодкий десерт, який дуже простий в приготуванні
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я