Як доглядати за кашеміровими светрами, щоб вони довше служили

0
Як доглядати за кашеміровими светрами, щоб вони довше служили
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Речі з кашеміру – незамінний елемент осіннього та зимового гардеробу. Найтонше пухове волокно у вісім разів тепліше за овечу вовну (як обіцяють виробники справжнього кашеміру з Індії, Китаю та Пакистану), що забезпечує максимальне тепло при мінімальній об’ємності.

Ще плюси? Кашемір – одне з найдовговічніших волокон. Знавці стверджують, що одяг з цієї ніжної пряжі прослужить десятки років, якщо ви правильно будете доглядати за такими речами. Візьміть на замітку кілька практичних порад, щоб улюблені светри залишалися з вами на довгі роки.

1. Не періть після кожного вдягання

Прання або чищення рекомендується приблизно після третьої носки, але це число можна збільшити, якщо носити светр поверх базового шару або провітрюєте його після кожного використання. Порада: при необхідності спробуйте спеціальний освіжаючий спрей.

2. Не завжди інформація на етикетці вірна

Оскільки це дуже тонка пряжа, багато кашемірових виробів мають маркування «Тільки для сухого чищення». Але справа в тому, що кашемір роблять з козячого пуху, який, як і наше волосся, стає пишним і блискучим після хорошої головомийки, а сухе чищення здатне з часом пошкодити волокна. Виняток доречний, якщо виріб прикрашений ґудзиками, металевим декором, вишивкою або бісером — у такому разі є сенс дотримуватися інструкцій на етикетці.

3. Періть руками і лише в холодній воді

Звичайні порошки та рідини для прання занадто жорсткі для кашеміру, тому використовуйте м’який миючий засіб, хороший шампунь з позначкою organic або біорозкладний засіб для миття вовни.

Як це робиться? Налийте в таз води, додайте пару ложок шампуню і зануріть туди светр. Тепле, а тим більше гаряче прання зменшить светр у розмірах швидше, ніж ви думаєте, тому переконайтеся, що вода досить прохолодна. Делікатно помніть виріб у тазі близько хвилини та залиште на півгодини. Злийте брудну воду і прополощіть у чистій воді. Будьте дуже обережні з віджиманням: мокрі волокна легко деформуються. Обережно вичавіть воду і з любов’ю зберіть светр у кульку (уявіть, що це дуже дороге тісто для піци).

Якщо вам не обійтися без пральної машини, помістіть светр в мішечок для прання. Щоб уникнути усадки, виберіть делікатний цикл і переконайтеся, що температура води мінімальна, а швидкість віджимання максимально знижена.

4. Не розвішуйте, а розкладіть

Кашемір чутливий, коли волокна вологі, тому потрібно бути особливо акуратними. На жаль, це надовго – светр з пухової пряжі може сохнути кілька днів, так що запасіться терпінням. Акуратно відіжміть воду, покладіть светр на сухий рушник і обережно поверніть. Як тільки рушник вбере якнайбільше вологи, розкладіть річ для просушування, але тільки не на сонці! Розвішувати на мотузці, сушарці або плічках теж не рекомендується – в результаті ви отримаєте відтягнуті рукава або “роги” на плечах, що вам абсолютно ні до чого.

5. Використовуйте відпарювач замість праски

Як ви вже засвоїли, тепло небезпечне для вовни, тому не треба відгладжувати річ після сушіння – праска спресує волокна. Хороший відпарювач – наше все. Пара розпушить пряжу та освіжить чистий светр до стану «тільки купленого».

6. Регулярно видаляйте катишки

Трикотажні вироби з натуральних волокон мають здатність утворювати пухнасті кульки в місцях, де виникає тертя – наприклад, під пахвами або там, де ви носите свою сумочку. Позбавляйтеся непривабливих катишків, використовуючи станок для гоління, липку стрічку для ворсу або спеціальний пристрій.

7. Періть перед довгим зберіганням

Обов’язково періть та сушіть светри наприкінці сезону. Причина? Міль. Можливо, вам здається, що він зовсім чистий, одягала разок, але моль має іншу точку зору з цього приводу. Будь-яка клітина вашої шкіри, поту чи парфумів означає почесний пікнік для шкідливих комах. Щоб відігнати небажаних комах, радимо влаштувати светрам повноцінний спа: виперіть, очистіть від катишків, відпарте і акуратно складіть.

8. Зберігайте акуратно складеними

Завжди складайте і ніколи не розвішуйте светри для зберігання. При тривалому зберіганні уникайте пластикових контейнерів, де міль зможе благополучно розмножуватися. Рекомендуємо для зберігання мішечки з бавовни, тому що вони «дихають», запобігають вологості та захищають від комах.

9. Безжально позбувайтеся молі

Як тільки ви помітите у светрі крихітні дірочки, час бити на сполох. Спустошіть шафу, вичистіть пилососом, розпорошіть аерозоль від шкідників та займіться поетапним пранням. Відпарювання також добре справляється зі знищенням личинок комах. Це війна, будьте жорстокі і не поспішайте відправляти речі назад у шафу, поки не переконаєтесь у повній перемозі над ворогом.

попередня статтяЧим замінити олію при заправці вінегрету: проста хитрість, яка зробить страву смачнішою
наступна статтяВиноградний сік у домашніх умовах: як приготувати та законсервувати вітамінний напій
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я