6 пунктів у догляді за кімнатними квітами, які потрібно зробити на початку осені

0
6 пунктів у догляді за кімнатними квітами, які потрібно зробити на початку осені
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

1. Додатково зволожити повітря

Наприкінці вересня у багатьох будинках включають централізоване опалення, і повітря стає набагато сухішим. Від цього сильно страждають кімнатні рослини, які потребують певного рівня вологості. Особливо згубно впливає сухе повітря на тропічні квіти, які у своєму природному середовищі звикли до певного мікроклімату. Щоб збалансувати його, можна обприскувати рослини або вмикати зволожувач повітря.

Подбайте про це заздалегідь: як мінімум – вивчіть особливості догляду за вашими квітами. Якщо потрібно, згрупуйте їх «за перевагами». Поруч із зволожувачем розмістіть найбільш примхливі у цьому питанні квіти, а невибагливі сорти можна поставити подалі.

2. Прибрати теплолюбні рослини з балкону

Початок осені – час перших заморозків та стрімкого похолодання. Є ціла низка рослин, яким такі погодні умови подобаються, і вони навіть починають цвісти. Але більшості кімнатних сортів холод не до вподоби. Тому їх необхідно прибрати у тепліше приміщення: наприклад, переставити на підвіконня у квартирі. Перш ніж переміщувати кашпо, проведіть санітарну обробку рослин.

Найкраще переселяти квіти, коли немає яскравого сонця, щоб вони краще адаптувалися до нових умов.

3. Пересадити рослини, які цього потребують

Якщо за літо квітка сильно виросла і старий горщик став йому тісний, то на початку осені саме час пересадити його в більш зручний горщик. Кімнатні рослини йдуть у стан спокою приблизно у жовтні, а значить, квітка матиме час, щоб адаптуватися до «переїзду». Нове кашпо має бути на 2-3 сантиметри більше попереднього – тоді рослині буде в ньому максимально комфортно.

Під час пересадки перевірте кореневу систему: якщо вона у хорошому стані, немає засохлих або гнилих ділянок, то сміливо пересаджуйте рослину. У цьому випадку можна навіть залишити частину старого ґрунту, досипавши лише трохи нового ґрунту. Якщо ж коріння не в порядку, їх потрібно обробити: видалити хворі ділянки та присипати ці місця активованим вугіллям для дезінфекції.

4. Зробити профілактичну обробку

Зміна сезону – найкращий час для обробки рослин від шкідників. За літо в квітах могли оселитися різні хвороботворні організми і комахи – їх потрібно позбутися, перш ніж рослина піде на спокій. Насамперед це стосується тих квітів, які провели літні місяці на відкритому балконі та з більшою ймовірністю контактували зі шкідниками. Рослини потрібно обробляти обережно, не зачіпаючи суцвіття. Також уважно вивчайте інструкцію до кожного препарату, щоб використовувати його найбільш ефективно та безпечно.

5. Забезпечити гарне освітлення

Короткий світловий день не дає деяким рослинам підтримувати розвиток на рівні, який їм необхідний. Поруч із тими сортами, яким потрібно багато сонця, на осінньо-зимовий період потрібно поставити фітолампу – вона стане джерелом додаткового світла. Подбати про це варто заздалегідь, на самому початку осені, щоб світлолюбна рослина не встигла зачахнути.

6. Змінити графік поливу та підживлення

Оскільки восени багато рослин уповільнюють свій ріст і зупиняють цвітіння, потрібно переглянути догляд за ними. Так, квітці в «сплячці» потрібно набагато менше корисних речовин і води, тому підживлення та полив варто проводити рідше. Також можна скоротити інтенсивність обприскування, якщо повітря в приміщенні досить зволожене.

Важливо розуміти, що в «сплячці» рослина накопичує сили для нового сезону та цвітіння, тому не потрібно її зайвий раз турбувати. Якщо проігнорувати це правило, то частими підживленнями та поливом ви не дасте рослині відпочити, і вона увійде в новий весняно-літній період виснаженою.

Більше того, неправильний догляд сприятиме появі молодих пагонів, сил на які рослини не вистачить через маленький світловий день. Воно буде витрачати всі наявні ресурси на шкоду більшим пагонам, через що почне опадати листя, а сама рослина в результаті може загинути.

попередня статтяКласичний рецепт універсального томатного соусу з яблуками
наступна статтяЯкі свіжі овочі краще зберігати в холодильнику
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я