...
ГоловнаЛайфстайлЯк правильно посіяти петрушку під зиму: плюси і мінуси методу, особливості процесу

Як правильно посіяти петрушку під зиму: плюси і мінуси методу, особливості процесу

Підпишіться на нас:

Молода зелень багата на вітаміни, мікроелементи та мінерали. Ранньою весною вона потрібна для поповнення дефіцитів в організмі після тривалих холодів. Це є вагомий аргумент, щоб посадити пряну петрушку під зиму.

Переваги та недоліки озимого посіву

Посів петрушки під зиму роблять городники, які цінують користь раннього врожаю. Так, цей метод дає змогу зібрати його на 2-3 тижні раніше. В когось на грядці будуть лише з’являтись перші сходи, а у вас вже буде молода зелень. Завдяки озимому посіву, петрушку можна буде зрізати в кінці квітня. Серед переваг можна визначити і наступні:

  • морозостійкість молодих всходів;
  • стійкість до ураження хворобами;
  • розвиток міцної кореневої системи рослини;
  • економія часу на посівні роботи весною.

Проблемний момент полягає у правильному виборі часу для посіву. Оптимальний період — пізня осінь. Нюанс полягає в тому, що насіння має встигнути набрякнути в землі, але не проклюнутись. Якщо посіяти раніше часу, низькі температури погублять молоді паростки. Краще зробити це трохи пізніше, але до морозів. В промерзлому ґрунті зробити борозну буде надто важко та неефективно з огляду на вегетаційні процеси.

Як визначити терміни для посіву

Погодні умови кожного року змінюються, тому треба орієнтуватись на особливості регіону та сукупність потрібних факторів. Якщо погода до пізньої осені стоїть тепла, посів треба відкласти. Календарні дати не завжди збігаються із погодою. Коли денна температура стабільно тримається на рівні +2-3°C з пониженням вночі до мінусових значень, тоді можна починати основний процес підготовки грядок.

Підготовчі роботи та посів

Найперше потрібно обрати правильне місце для грядки. Краще надавати перевагу тим місцям, де раніше росли часник, цибуля, капуста, картопля. Ґрунт має бути нейтральним або з малою кислотністю. Ділянку перекопують на глибину 30-35 см. Зробіть це заздалегідь, а не перед самою посадкою культури (за 3 тижні).

Як добриво, використовують органічні речовини: перегній з піском, аміачну селітру, сульфат калію, суперфосфат. Кількість добрива залежить від розмірів ділянки. В середньому треба розраховувати, що на 1 кв.м., наприклад, селітри потрібно 15-20 г, а суперфосфата — 15 г. Виробники на упаковках зазначають розхід добрив. Підготовлену ділянку вкривають плівкою, і набирають окремо сухий ґрунт на збереження для подальших робіт.

Для покращення властивостей насіння рекомендується його загартувати. Просто за тиждень до посіву покладіть його в холодильник на нижню полицю. За ніч до відвідин городу замочіть у воді насіння петрушки. Це допоможе його активувати.

Перед посівом знімають плівку з грядки, роблять борозни. Глибина до 5 см. Насіння в них треба закладати трохи в більшій кількості. Це підвищить шанс отримати весняний врожай. Засипати борозни потрібно підготовленим сухим ґрунтом. Сильно утрамбовувати непотрібно.

На останньому етапі ділянку потрібно замульчувати. Для цього можна використовувати хвою, суху солому або торф, перегній. Якщо є ризик тривалої дощової погоди, рекомендується накрити грядку плівкою.

Процес посіву озимої петрушки можна вважати завершеним. Навесні буде видно, наскільки вдало все вдалось. До речі, таким самим способом можна саджати не тільки петрушку, але й кріп для весняних салатів та улюблених страв.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...