П’ять побічних ефектів від винограду: запам’ятайте, щоб зберегти здоров’я

0
П'ять побічних ефектів від винограду: запам'ятайте, щоб зберегти здоров'я
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Виноград смачний та надзвичайно корисний. Згідно зі статистикою, він посідає провідні позиції у списку найпопулярніших фруктів на планеті. Однак ароматні ягоди мають чимало противників, до доводів яких теж варто прислухатися.

Суперечки про виноград, його користь та шкоду, йдуть давно. Ягода, що з’явилася на світ майже дев’ять тисячоліть тому, за час існування зуміла обрости прихильниками та опонентами. Однак сьогодні ми поговоримо не лише про плюси винограду.

Згідно з недавніми дослідженнями вчених з Університету Західної Нової Англії, він може покращити якість життя і навіть продовжити його на кілька років. Колеги з Массачусетського університету продовжили тему, позначивши п’ять властивостей винограду, які назвали «побічними ефектами»:

Виноград позитивно впливає на мозок

Ягоди покращують пам’ять та концентрацію уваги. Антиоксиданти та їх сполуки, присутні у плодах винограду, допомагають мінімізувати окисний стрес у мозку, захищаючи його від зниження когнітивних здібностей та вікової втрати пам’яті. Про це заявила Даніель Макевій, докторка медичних наук із Strong Home Gym.

На думку вченої, виноград збільшує приплив крові до мозку, покращуючи повсякденну концентрацію уваги. Ресвератрол, специфічний антиоксидант, що міститься в основному у виноградній шкірці, допомагає знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Він зменшує запалення в мозку, а також позбавляє бета-амілоїдного пептиду, який, накопичуючись, збільшує ризик прогресування цього захворювання.

Зменшує запалення в організмі

Антиоксиданти, такі як вітамін C, вітамін K, поліфеноли, катехіни та антоціани допомагають зменшити хронічні запальні процеси. Зокрема ті, що ведуть до раку, хвороб серця, астми, діабету 2 типу та ревматоїдного артриту.

Ресвератрол захистить від окислювального стресу та запалення. Доведено, що ця речовина забезпечує захисну оболонку кровоносних судин для запобігання травмам, тим самим запобігаючи запаленню серця.

Стабілізує артеріальний тиск

Якщо припинити стежити за артеріальним тиском, це може збільшити ризик розвитку смерті від хвороб серця та інсульту. Доктори медичних наук Даніель Макевій та Мелісса Мітрі запропонували простий спосіб лікування та профілактики високого кров’яного тиску.

Наприклад, як перекус використовувати виноград, який допоможе збалансувати кров’яний тиск за рахунок великої кількості калію і низького вмісту натрію. Вчені нагадали про дослідження, проведене у 2016 році. Воно показало, що калій допомагає знизити кров’яний тиск, розширити вени та артерії, а також виводити надлишок натрію.

Заспокоює нервову систему, покращує сон

Дослідники вважають, що виноград – зразок чудового вечірнього перекушування. Він знижує апетит, що розгулявся, допомагає відволіктися і отримати якісну їжу для сну. Пояснення знайшлося просто. Виноград містить невелику кількість мелатоніну – гормону, який допомагає регулювати цикл сну.

Лікарка-дієтолог Макевої радить з’їдати виноград за годину або дві до сну. При цьому важливо пам’ятати про розмір порції, інакше можна випадково перевантажитись цукром, що може вплинути на погіршення якості сну та стан організму в цілому.

Зміцнює імунітет

Виноград, багатий на вітамін C, бета-каротином, кверцетином та іншими антиоксидантами сприяє зміцненню імунітету. Про це нагадала Сара Чатфілд, доктор медичних наук, яка називає виноград однією зі своїх улюблених закусок.

Є також і заборони та обмеження

Виноград, як і будь-який інший продукт рослинного походження, має протипоказання та обмеження у споживанні. Зокрема, це стосується людей з діабетом, які перед тим, як включити ягоди в раціон, повинні неодмінно порадитись про це зі своїми лікарями.

Ягоди не рекомендують споживати людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, у період загострення хвороб, пов’язаних зі шлунком та кишечником.

Є й інші обмеження, які потрібно знати. Зокрема, таніни – природні поліфеноли, що містяться в шкірці та насінні винограду, можуть викликати нудоту та діарею. Але, як правило, це відбувається у разі переїдання. Чого, звичайно, треба уникати і споживати ці ягоди в міру.

попередня статтяЯк легко приготувати пітту вдома – раз, два і готово. Навіть дріжджів не потрібно
наступна стаття“Цукерки” з кисломолочного сиру, які сподобаються і дітям, і дорослим
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я